Isona Passola es manté com a presidenta de l'Ateneu Barcelonès. La cineasta s'ha imposat amb 509 vots davant qui és expresident de l'entitat Jordi Casassas, que n'ha aconseguit 318. La participació ha estat d’un 30,8% dels 2.820 socis amb dret a vot.
Les eleccions a la presidència de l'Ateneu Barcelonès ha comptat amb 870 vots emesos, 835 vots han estat presencials, dels quals 19 han estat nuls i 10 en blanc, i 35 han estat emesos per correu. El recompte de vots ha estat llarg i s'ha acabat a quarts d’una de la matinada.
L'actual i nova presidenta porta un ritme intens d'activitat i ve d'un mandat iniciat el 2021, just quan l'Ateneu també sortia amb dificultats de la crisi pandèmica. La presidenta ha reivindicat en la campanya que la seva gestió ha estat un revulsiu després de la Covid i que la casa s'ha omplert d'actes i públic. Ningú li qüestiona una bona penetració en la societat civil i les institucions, útil per a la robustesa econòmica de l'històric Palau Savassona.
Els seus crítics li retreien el malestar generat entre part dels treballadors, no acostumats a sorolloses crisis de personal, que han passat per acomiadaments bruscos i discutits, entre ells el de l'exdirector de la biblioteca, una institució cultural que és un dels principals fons bibliogràfic de l'estat espanyol, o el de la coordinadora cultural. Una política d'acomiadaments feta sovint sense coneixement de la junta directiva, el que va provocar algunes dimissions, com la de l'escriptor Joan Safont. L'Ateneu també ha vist passar quatre gerents en aquest període.
Des de l'equip de Passola se subratlla el rejoveniment de la massa social i s'assegura que s'ha incrementat el nombre de socis, malgrat que els actuals 3.300 queden lluny dels 4.000 socis. Sí que generen més consens les millores en l'edifici, amb la creació de noves sales per als socis i la renovació dels sistemes de llum i antiincendis.
Fitxatges d'impacte
Les dues candidatures han recorregut a fitxatges d'impacte, amb noms com el periodista Marc Giró (que va amb Passola), l'exrector de la UPF Oriol Amat o el periodista i poeta David Castillo (que formen part de la llista de Casassas). Amb Passola hi ha també el tecnoantropòleg Ricard Faura com a vicepresident econòmic, l'exdirectora de la Fundació Miró Rosa Malet i la sinòloga de la UPF Dolors Folch. Casassas porta com a vicepresidents la periodista Mireia Rourera i l'economista Ferran Piqué.
Totes dues candidatures apleguen sensibilitats diverses, però totes dues estan liderades per figures nítidament independentistes. Entre els veterans de la casa s'ubicava l'opció de Passola en una posició més "progressista" i la de Casassas propera a un sobiranisme més tradicional.