La crisi climàtica muta en una pel·lícula de terror que triomfa al Festival de Sitges

"Acide", de Just Philippot, presenta una catàstrofe ambiental amb una pluja corrosiva fusionada amb un drama familiar

Un dels moments del film
Un dels moments del film | Festival de Sitges
Victor Rodrigo
10 d'octubre de 2023, 08:16
Actualitzat: 8:59h
Les catàstrofes climàtiques sempre han estat un gran gènere per al món del cinema, però la derivada del terror i amb la situació de consciència actual ha adquirit una potència inèdita en el sector audiovisual. Abans les grans inundacions, tornados o erupcions volcàniques es veien com una fantasia. Ara, la ciència, crida a tots els vents les conseqüències reals del canvi climàtic... i l'espectador empal·lideix recordant el que considerava una trama de ciència-ficció.


Per això mateix els cineastes del terror saben aprofitar aquesta situació "més realista" per desenvolupar noves històries que aconsegueixin calar amb més força en el públic. Aquest dilluns, el director francès Just Philippot, va tornar al Festival de Sitges per presentar Acide, una història on es combina un drama familiar amb una catàstrofe climàtica amb una pluja corrosiva.

Protagonitzada per Guillaume Canet, Laetitia Dosch i Patience Munchenbach, deriva en dues situacions: la més evident, que és l'ambiental i catastròfica; i la segona, que aborda la vida d'una nena que es converteix en adulta en un escenari tan funest. La pel·lícula forma part de la secció oficial a competició. En aquest sentit, Philippot ja té experiència a Sitges: la seva anterior cinta El núvol va guanyar el premi especial del jurat i la seva protagonista, Suliane Brahim, millor interpretació femenina.

La devastació d'un canvi climàtic terrorífic

Durant una onada de calor, uns núvols estranys deixen anar una pluja àcida i corrosiva, que causa devastació i pànic per tot França. En un món apocalíptic, una nena de 15 anys, la Selma, i els seus pares divorciats han d’intentar escapar de la catàstrofe climàtica per trobar refugi. El director, en declaracions a l'ACN, destaca que ‘Acide’ és molt més personal i mostra més el seu punt de vista que no pas la seva darrera pel·lícula

Philippot explica que a Acide es va nodrir i inspirar amb els darrers anys “catastròfics” que la humanitat ha viscut: "La covid va ser un manual d’instruccions per escriure un guió, però també cita la guerra d’Ucraïna, la crisi migratòria... Estem banyats de situacions xocants i catastròfiques", ha deixat clar.