La xarxa CaixaForum i CosmoCaixa creix: més de 30 propostes culturals per a la nova temporada

La Fundació La Caixa presenta 34 exposicions, entre les quals hi ha 10 estrenes, amb el repte d'esdevenir "un espai de reflexió crítica per afavorir la integració i la cohesió social a través de la cultura"

Presentació de la temporada 2023-2024 de la xarxa CaixaForum i CosmoCaixa
Presentació de la temporada 2023-2024 de la xarxa CaixaForum i CosmoCaixa | ACN
07 de setembre del 2023
Actualitzat el 12 de novembre a la 13:18h
"Creixem en la cultura". Amb aquest lema, la Fundació La Caixa afronta la temporada 2023-2024 de la xarxa CaixaForum i CosmoCaixa. Una proposta cultural formada per 34 exposicions, entre les quals hi ha 10 estrenes, que es podran veure als centres CaixaForum i al Museu de la Ciència CosmoCaixa, com també a les mostres itinerants que viatjaran per més de 80 ciutats de l'Estat i de Portugal. 

La xarxa CaixaForum i CosmoCaixa constitueix un model únic de divulgació del coneixement, la cultura i la ciència com a motor de progrés de la societat. Per això, la Fundació La Caixa té com a objectiu aquest curs continuar creixent en la cultura i acostar-la a tots els públics, perquè tothom la pugui viure a través d'una gran varietat de projectes i iniciatives: exposicions, tallers, conferències, cinema, debats i activitats familiars.

La presentació de la temporada, que ha tingut lloc aquest dimarts al CaixaForum, ha anat a càrrec d'Elisa Duran, directora general adjunta de la Fundació La Caixa, que ha celebrat les bones xifres de visitants després del daltabaix de la pandèmia. En aquest sentit, ha expressat que aquest any se centraran en "la participació del públic, la connexió amb la realitat actual, la mediació, la innovació i la sostenibilitat". Durant l'acte, també s'ha dut a terme una taula rodona per valorar les diferents propostes, amb la col·laboració d'Isabel Salgado, directora de l'Àrea d'Exposicions i Col·lecció de la Fundació La Caixa; Miguel Falomir, director del Museu Nacional del Prado; Florencia Gigena, directora de Comunicació del Museu Paleontològico Egidio Feruglio de la Patagònia, i José Luis García Berlanga, cineasta i cuiner.
 

Els ponents convidats durant la taula rodona. Foto: Mar Riera

 
Des de la Fundació La Caixa plantegen aquesta temporada com "un espai de reflexió críticaperafavorir la integració i la cohesió social a través de la cultura", en paraules de Durán. D'aquesta manera, la programació girarà entorn de propostes i disciplines variades, que combinaran produccions pròpies i d'altres en col·laboració amb grans institucions, com ara el Museu Britànic, el Centre Pompidou, la Cinémathèque Française, el Museu Panteològic Egidio Feruglio i el Museu Nacional del Prado.
 

Les 10 estrenes: del poder femení als dinosaures

La nova temporada ve carregada de novetats: 10 estrenes expositives que s'obren a múltiples formes d'expressió artística a través de l'art, la paleontologia, la història, la música, la fotografia i el cinema.
 
  • Interior Berlanga: una producció pròpia que proposta un retrat íntim i complet de Luis García Berlanga, un dels cineastes espanyols més internacionals i autor d'un relat humorístic i crític de l'Espanya de la segona meitat del segle XX. 
  • Dinosaures de la Patagònia: organitzada en aliança amb el Museu Panteològic Egidio Feruglio, els visitants es podran endinsar en una de les regions del món que conserven restes paleontològiques més primitives dels dinosaures. 
  • Venerades i temudes. El poder femení en l'art i les creences: amb obres procedents del Museu Britànic, aquesta exposició és un recorregut per la influència espiritual femenina al llarg de la història i de sis continents.
  • Art i natura. Un segle de biomorfisme: gràcies a la col·laboració amb el Centre Pompidou de París, la mostra recorrerà 100 anys de diàleg entre l'art i la natura. 
  • Música i matemàtiques. Un viatge sonor del caos al cosmos: una mostra que explorarà la relació entre aquestes dues disciplines, que comparteixen l'abstracció, la complexitat i la precisió. 
  • Horitzó i límit. Visions del paisatge: una exposició formada per obres de paisatges de la col·lecció Art Contemporani Fundació La Caixa. 
  • L'arbre del que encara no saps: en aquesta mostra, la comissària Caterina Almirall teixeix una xarxa de mirades complicitats i influències a través de 26 obres de 19 artistes dones.
  • Des de la frontera: comissariada per Mei Huang, aquest projecte parteix de la idea dels límits físics entre els estats per explorar l'actualitat de les fronteres amb un discurs poètic. 
  • La dama del llum: amb Mariona Moncunill i ferranEIOtro com a comissaris, aquesta mostra combina el discurs artístic amb una interpretació de totes les dades que genera una obra d'art. 
  • Clik. Nou espai d'exploració: el CosmoCaixa comptarà amb la gran novetat de la temporada, un espai destinat a fomentar la curiositat i l'amor per la ciència dels nens d'entre 4 i 11 anys mitjançant mòduls interactius educatius. 
 

Elisa Durán durant la presentació de la nova temporada de la Fundació La Caixa. Foto: Mar Riera 

 

Projectes que continuen el periple

La xarxa de centres CaixaForum i CosmoCaixa continuarà acollint una quinzena d'exposicions estrenades les últimes temporades. Entre les mostres que es mantindran destaquen Homo ludens. Videojocs per entendre el present, que ha tingut molt èxit entre el públic més jove al CosmoCaixa de Barcelona i ara arriba als centres de Girona i Tarragona; Top Secret. Cinema i espionatge, que desembarcarà al CaixaForum Barcelona amb la col·laboració del Cinémàtheque Française; Symphony i El Bolero de Raval, que es quedaran al CaixaForum Barcelona arran de la bona acollida; Còmic. Somnis i històries, que ara es desplaçarà al CaixaForum Lleida, i Print3D. Reimprimir la realitat, que s'estrenarà a Tarragona i Girona. 
 

Impuls de la plataforma CaixaForum+

La Fundació La Caixa continuarà impulsant aquesta temporada la plataforma en línia de franc CaixaForum+, estrenada el desembre del 2022, que recentment ha superat els 100.000 subscriptors, tal com ha exposat Durán. Aquests primers nou mesos, la plataforma ha consolidat la seva aposta única en l'oferta audiovisual de l'Estat i ha anat enriquint un catàleg excepcional entorn de l'art, la música, la literatura, el pensament, la història, el cinema, les ciències de la vida, les ciències físiques, l'arquitectura i el disseny. 

Així doncs, està previst que aquesta nova temporada CaixaForum+ incorpori noves sèries, pòdcasts, documentals, programes de divulgació, entrevistes, concerts i òperes, sempre amb l'objectiu de democratitzar la cultura i eliminar fronteres i barreres físiques per arribar a totes les persones que tenen interès per ampliar coneixements.