El còctel d'Isak Andic arrasa entre els empresaris

El "Vega Sicilia" servit a la celebració del Premi Regne d'Espanya al fundador de Mango és el gran tema de conversa a l'"upper Diagonal"

Felip VI amb Isak Andic i dirigents empresarials en l'acte a l'IESE.
Felip VI amb Isak Andic i dirigents empresarials en l'acte a l'IESE. | C.E.
21 de març del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 18:14h

Va ser dilluns i encara se'n parla. L'acte de lliurament per Felip VI del Premi Regne d'Espanya en la seva vuitena edició a l'empresari Isak Andic, celebrat a la seu de l'escola de negocis IESE, ha generat un fort impacte al rovell de l'ou del poder econòmic. Feia temps que no coincidien tants noms del gran diner català, madrileny i basc en una trobada a Barcelona. I que no gaudien tant d'un còctel que va superar totes les previsions. 

De fet, n'hi va haver dos de còctels, un ofert per les entitats econòmiques convocants, l'altre una cortesia del mateix Andic. El creador de Mango va deixar astorats els presents. "Un Vega Sicilia Únic 2014!" van exclamar alguns dels assistents, que comentaven que una ampolla d'aquelles podia costar 400 euros. Càtering de Vilaplana, postres d'Oriol Balaguer. Per alguns entesos, allò va ser insuperable. Amb unes temptacions així, i per molt que l'acte es fes en una escola de negocis fundada per l'Opus Dei, la Quaresma es va batre en retirada. 

Certament, el llistat d'assistents va fer patxoca. Javier Godó (Grup Godó), Josep Oliu (Sabadell); Enrique Lacalle, president del Círculo Ecuestre; Josep Maria Xercavins (DeA Capital), el publicista Lluís Bassat; Josep Creuheras (Planeta); Rafael del Pino (Ferrovial); Tatxo Benet (Mediapro); Emili Cuatrecasas; Rafael Fontana (Cuatrecasas); Antonio Brufau (Repsol); Luis Isasi (Santander); Cristina Guiral (companyia de maquinària Rigual); Marc Puig (Puig); Andrés Arizcorreta, Antonio Pont (Borges); José María Bergareche (Vocento),  Santiago Ybarra, de la saga financera basca; Miguel Torres (Bodegas Torres)... I la cúpula de les tres entitats econòmiques que apadrinen el guardó, el Círculo de Empresarios de Madrid, el Círculo de Empresarios Vascos i el Cercle d'Economia, amb Jaume Guardiola al davant. 

Va ser un dia d'empresaris. Si a mitja tarda començava l'acte a l'IESE, a les 9 del vespre Aigües de Barcelona rebia el premi a Empresa de l'Any. Però en aquest cas hi era el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no va anar a l'IESE. Sí que havia anunciat la seva assistència el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, però finalment la representació de la Generalitat va quedar resumida en Oriol Sagrera, secretari general del Departament.

Hi eren el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el tinent d'alcalde Jordi Valls i Carlos Prieto, el delegat del govern espanyol a Catalunya. Com ja va sent habitual en trobades empresarials, la presència de dirigents del PSC es va fer molt evident. El líder del PSC i candidat a la presidència, Salvador Illa, també s'hi va deixar veure. Collboni va ser ben acollit. La seva presència allí va fer recordar a molts dels presents a qui no hi era: Ada Colau.


Els empresaris, com Leonardo da Vinci

Manuel Pérez-Sala, president del Círculo de Empresarios de Madrid, va intervenir per elogiar Andic i destacar el paper dels emprenedors. Realment, es va passar de frenada. Va començar esplaiant-se sobre la "democràcia liberal" i la separació de poders, el que semblava una manera de preparar el terreny per atacar Pedro Sánchez. Però, potser com cantava Manolo Escobar al Porompompero ("ese niñato chalao, que te apunta y no dispara"), no va anar més enllà. El que sí que va fer va ser comparar els empresaris actuals amb les grans figures del Renaixement com Leonardo da Vinci, Dante o Erasme de Rotterdam.  

Precisament un d'aquest "Leonardo", Rafael del Pino, va aparèixer en el vídeo d'elogis a Andic que es va mostrar. Del Pino, que va protagonitzar la controvertida decisió de traslladar la seu de Ferrovial als Països Baixos per beneficiar-se d'avantatges fiscals, va assegurar que "s'havia de fer que vingués més gent com Andic perquè el país progressi i creï més ocupació". Els molt renaixentistes van continuar gaudint dels Vega Sicilia fins gairebé mitjanit.

Arxivat a