El govern espanyol té l'objectiu d'apujar el salari mínim dels 1.134 euros actuals almenys fins als 1.166 bruts i distribuïts en 14 pagues, per sobre de la inflació. D'aquesta manera, la previsió del Ministeri de Treball liderat per Yolanda Díaz és que la xifra s'assoleixi el 2025, el que representa un augment de gairebé el 3%, i no ha descartat que la negociació s'allargui més enllà de desembre.
Així, han anunciat aquest mateix dimarts a la tarda que aquest és el punt de partida de l'inici d'un debat que també comptarà amb l'assessorament d'una comissió d'experts i expertes, que ja s'ha trobat fins a sis cops. "El mandat és que no es perdi poder adquisitiu”, ha assegurat la també vicepresidenta segona de l'executiu estatal. En aquest context, cal destacar que els salaris en conveni signats enguany recullen pujades salarials del 3,8%, i que la inflació mitjana dels últims 11 mesos -entre desembre de 2023 i octubre d'enguany- ha estat del 2,8%.
La ministra ha recalcat la independència d'aquests i aquestes especialistes, entre els quals es troben acadèmics, professores i catedràtiques, per analitzar quant s'ha d'apujar el salari mínim per a l'any vinent. D'igual forma, els ha posat una sèrie de tasques que impliquen que l'increment mantingui el 60% del salari mitjà que recomana la Carta Social Europea i analitzar com introduir un canvi en l'Estatut dels Treballadors perquè les pujades salarials es facin de manera automàtica i que "no quedi en mans dels governs".
En aquesta línia, Díaz ha recordat que la mitjana salarial a l'Estat està en 22.383 euros a l'any, per la qual cosa hi ha "molt de recorregut i marge per convergir amb les mitjanes salarials europees" i ha defensat l'SMI com a eina per combatre "la pobresa laboral". Finalment, ha resolt: "El que comencem a fer avui és molt més que donar una xifra, és un projecte de país. Volem un projecte de país que modernitzi les nostres estructures socials, però en el qual tinguem salaris dignes".