La crisi no desinfla les bombolles

El sector del cava preveu augmentar les vendes aquest Nadal

Publicat el 20 de desembre de 2010 a les 10:07

La previsió de venda de cava per aquest Nadal es preveu que sigui més bona que l'any passat i, segons ha avançat a l'Agència Catalana de Notícies  el Consell Regulador del Cava, les primeres previsions són que es venguin més de 36 milions d'ampolles durant les festes nadalenques. El president de la patronal del cava, Gustau Garcia Guillamet, ha afirmat que durant els nou primers mesos de l'any hi ha hagut una 'evolució molt positiva' amb un creixement 'de gairebé un 10%' per això, segons Guillamet, si la tendència continua igual, les vendes a finals d'any seran 'molt positives'. El Nadal continua sent l'època de l'any en què es consumeix més cava i suposa un 39% de les vendes globals, tot i que fa uns anys era el 50%.

Segons ha explicat Guillamet, les vendes de cava per Nadal es concentren 'sobretot' al mercat intern i representen un 'tant per cent força important' de les vendes de tot l'any. Tanmateix, el president del Consell Regulador del Cava ha explicat que amb el temps 'això ha anat canviant', ja que el consum de cava s'ha desestacionalitzat. Fa uns anys, explica Guillamet, durant el Nadal es consumia 'el 50% de cava de tot l'any' mentre que en aquests moments representa el 39%.

Per la seva banda, el director de Comunicació de Freixenet, Pere Bonet, ha explicat que en el seu cas esperen que sigui una campanya 'normal' en quant a les vendes, tot i que 'millor que la de l'any passat'. Bonet ha afegit que des de la multinacional catalana han fet un 'esforç' per col·locar els caves a un preu 'adient' amb la situació de crisi per fer-lo 'més assequible'.

Pels àpats nadalencs a la majoria de llars catalanes no hi falta una ampolla de cava i és per això que els productors d'aquest vi espumós aprofiten aquestes dates per treure al mercat productes nous. Xavier Roig, el responsable de Cal Fero, una botiga especialitzada en vins i caves de Sant Sadurní d'Anoia, ha explicat que el Nadal és 'una època bona' per treure els productes nous, ja que 'és el moment alt de vendes'. Enguany, el cava rosat torna a ocupar un lloc destacat de les vendes.

A més, Roig ha explicat que per Nadal la gent busca un cava 'especial' i que 'no sigui el què beuen normalment'. Segons Roig, els preus dels caves 'amb un mínim de qualitat' van des dels '3 euros fins als 100' i depèn de les característiques de cada menjar 'els clients busquen un tipus de cava o un altre'. En el mateix sentit s'ha expressat Pere Bonet qui ha afirmat que en aquesta època hi ha tendència 'a pujar un esglaó al nivell del cava' i els caves 'de gamma mitja i alta' es venen més. Bonet ha afirmat que s'ha d'estar a l'expectativa del què passi amb els caves més cars.

'És un error treure el cava només pels postres'

Tradicionalment, el cava s'ha associat als moments de celebració i per brindar, tot i que amb el temps aquesta percepció ha anat canviat. El president del Consell Regulador del Cava ha expressat que és un 'error' treure l'ampolla de cava 'només pels postres'. Segons Guillamet, durant les postres 'normalment ja hem begut altres vins i el paladar ja està una mica marejat' de manera que 'no s'assaboreix tant bé el cava'. Guillament ha expressat que el cava 'és molt adient pels aperitius'.

Els lots de Nadal continuen a la baixa

Fa dos anys que els lots de Nadal van deixar de tenir la bona sortida que havien tingut anys enrere. La crisi ha provocat que les empreses no es gastin tants diners amb aquest producte. Tanmateix, segons ha explicat Guillamet, mentre que la venda de lots de Nadal ha 'disminuït', el consum de cava a les llars 'ha augmentat'. El director de Comunicació de Freixenet ha coincidit a afirmar que degut a la crisi, 'fa uns anys que els lots de Nadal van patir una davallada' i, segons Bonet, aquest sector 'continua patint'.

El president del Consell Regulador del Cava ha expressat que la crisi també ha afectat al sector de l'hostaleria, ja que la gent 'va menys al restaurants' i per tant en aquest sector 'el consum de cava ha disminuït lleugerament'.

El sector del cava exporta un 60% de la seva producció

El sector del cava exporta en aquests moments 'un 60%' de la seva producció, ha explicat Guillamet. El principal país on exporta el sector és a Alemanya i, segons el president del Consell Regulador del Cava, els primers nou mesos de l'any 'hi ha hagut un creixement del 20%' en aquest país respecte l'any passat. La segona posició l'ocupa Anglaterra mentre que el tercer lloc 'que tradicionalment hi havia els Estats Units, s'hi ha situat Bèlgica', ha expressat Guillamet.

Gustau Garcia Guillamet ha explicat que l'any 2001 el sector del cava exportava a Bèlgica '700.000 ampolles mentre que el 2009 s'exporten més de 15 milions d'ampolles de cava'. Guillamet també ha destacat que França s'ha col·locat en cinquena posició i això representa que el cava 'té una força i potència molt important', ja que França 'és el país on neix el vi espumós per excel·lència'