
El Gall del Penedès ja és IGP Foto: ACN
El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica aquest divendres la resolució del Departament d'Agricultura favorable a la sol·licitud d'inscripció de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Gall del Penedès. La presidenta de l'Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal, Lluïsa Llop, ha explicat que en els propers dies la notícia es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i llavors es treballarà en la redacció del reglament i en la constitució del Consell Regulador.
A partir d'aquí, es podrà comercialitzar el producte com a IGP a Catalunya i a l'estat espanyol. La resolució, llargament esperada al territori, ha coincidit amb la vigília de la Fira del Gall d'aquest cap de setmana a Vilafranca. En espera del tràmit formal de la publicació del BOE, que serà imminent, els promotors de la IGP Gall del Penedès han celebrat aquest divendres la resolució favorable del Departament d'Agricultura que permetrà comercialitzar el producte amb aquesta distinció.
El Gall del Penedès se suma d'aquesta manera al pollastre Raça Prat, conegut com a Pota Blava, i esdevé la segona IGP d'una raça avícola a l'Estat. «Nosaltres consumim un gall que sabem que té unes característiques alimentàries i organolèptiques molt bones, però ara tenim un segell independent que ho certifica i que fa que la resta del món el pugui conèixer», ha destacat la vicepresidenta del Consell Comarcal i presidenta de l'Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal, Lluïsa Llop.
L'obtenció de la IGP ha estat un camí de prop de dues dècades, durant les quals ja s'havia provat d'aconseguir el segell, però sense el resultat desitjat. La secretària de l'Associació de Criadors de Raça de Gallines Penedesenca, Maria Antònia Udina, ha afirmat que «ara és el moment de fer la crida més important, la dels restauradors». «També ens caldran més productors per poder atendre la futura demanda de gall del Penedès», ha subratllat Udina.
El proper pas, redactar el reglament i constituir el Consell Regulador
Els passos per comercialitzar el Gall del Penedès com a IGP continuen. Després de la publicació al BOE, el Consell Comarcal i l'Associació de Criadors començaran a treballar en la redacció del reglament i en la constitució del Consell Regulador del Gall del Penedès, amb l'assessorament del Departament d'Agricultura. Paral·lelament, es tramet la resolució a la Comissió Europea, ja que l'aprovació definitiva correspon a Brussel·les. Des del Consell Comarcal, calculen que podria tardar uns dos anys.
Tot i que encara faltarà, per tant, aquesta aprovació definitiva, un cop s'hagi redactat el reglament i constituït el Consell Regulador del Gall del Penedès, el producte es podrà comercialitzar amb la distinció a Catalunya i a l'estat espanyol.