El sindicalisme surt al carrer l'1 de maig per reclamar «menys jornada laboral i millors salaris»

La protesta de CCOO i UGT, marcada per les eleccions del 12-M, reivindica continuar amb les reformes progressistes per assolir “la plena ocupació”

La capçalera de la manifestació de l'1-M convocada per CCOO i UGT
La capçalera de la manifestació de l'1-M convocada per CCOO i UGT | Pol Solà / ACN
Redacció
01 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:32h

Milers de persones s'han manifestat aquest Primer de Maig al centre de Barcelona en les mobilitzacions convocades per CCOO i UGT sota el lema “Per la plena ocupació, menys jornada laboral i millors salaris”. La marxa, molt marcada per la campanya del 12-M, ha servit als sindicats per demanar aprofitar les eleccions per assolir un govern d’esquerres a Catalunya que pugui governar “amb solvència” i garanteixi la continuïtat de les mesures progressistes en marxa.

A la manifestació s’hi han deixat veure polítics de diferents colors, com el president i candidat d’ERC, Pere Aragonès, el candidat socialista, Salvador Illa, la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, alguns consellers com Roger Torrent, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, o el diputat de Junts al Congrés, Eduard Pujol.

Tots ells han compartit espai amb el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, que ha instat els partits progressistes a Catalunya a “no malbaratat l’oportunitat” de fer un govern d’esquerres després de les eleccions del 12-M. En una declaració als mitjans, ha dit que els treballadors volen “garantir que a Catalunya governen de nou les esquerres amb solvència”.

Al seu torn, el líder d'UGT a Catalunya, Camil Ros, ha reivindicat avançar cap a una reducció de la jornada laboral, amb l'assoliment de les 37,5 hores com a primer pas. En declaracions abans de la manifestació, ha afegit que l'altra gran lluita és la d'apujar salaris i millorar les condicions laborals. "Hem de treballar millor, menys i cobrar més", ha resumit. Ros ha assegurat que la jornada de 37,5 no és la fi sinó un pas i ha situat en l'horitzó un segon pas per arribar a la jornada de 32 hores i, posteriorment, la setmana laboral de quatre dies.

Paral·lelament, prop d'un miler de persones més s'han manifestat en la protesta convocada per la CGT sota el lema "Contra la precarietat laboral, anarcosindicalisme". Han denunciat que la pujada de preus en serveis bàsics com l'habitatge, l'energia o l'alimentació aboquen la ciutadania a "la pobresa i la indigència". I tot això passa, segons lamenta el secretari de comunicació del sindicat, Pedro Ortiz, mentre bancs, energètiques i grans empreses "no deixen d'enriquir-se". "Actualment, tenir una feina no garanteix tenir mitjans econòmics per viure", ha lamentat.