Illa defensa l'aposta pel trilingüisme: «Recuperar el català no vol dir impedir parlar anglès»

El líder del PSC reivindica el model trilingüe d'escola catalana i acusa ERC i Junts d'inacció en matèria lingüística

Salvador Illa, en una entrevista amb Nació
Salvador Illa, en una entrevista amb Nació | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
01 de maig del 2024

El primer secretari i candidat del PSC a les eleccions del 12-M, Salvador Illa, ha defensat aquest dimecres un model trilingüe a l'escola catalana i ha afirmat que recuperar l'ús social del català “no vol dir impedir parlar anglès”. "És que les persones que usen normalment el català han de deixar d'estudiar anglès?", ha reflexionat en una entrevista a Europa Press, en què ha considerat que com més llengües es parlin a Catalunya, millor.

En aquest sentit, Illa ha criticat que ha estat sota els governs d'ERC i de Junts quan el català ha “retrocedit” i ha acusat els partits independentistes de no aplicar la llei del sector audiovisual per obligar a fer un mínim de produccions audiovisuals en català. "Què han fet en aquesta matèria? Per què no han arribat a pactes transversals que permetin que el català no sigui instrumentalitzat per cap formació política?", ha afegit.

A més del model trilingüe, la proposta d'Illa inclou que el català passi a ser competència de la Conselleria de Presidència de la Generalitat perquè sigui una política "més transversal”. De fet, ha reconegut la "bona feina" de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, però ha lamentat que la responsabilitat és "de tot el Govern".

La condonació parcial del deute amb l'Estat

D'altra banda, en matèria de finançament, el PSC inclou al seu programa electoral la condonació parcial del deute de la Generalitat amb l'Estat, una mesura que Illa considera que "pot beneficiar Catalunya i el conjunt de territoris i comunitats autònomes d'Espanya". Així, ha assenyalat els mecanismes d'endeutament a què, segons ell, han hagut de recórrer les comunitats "fruit d'unes polítiques equivocades d'austeritat", i ha dit que la condonació parcial seria una "bona manera de compensar aquest esforç. "A més, tindria efectes neutres des del punt de vista de les xifres macroeconòmiques d'Espanya", ha afegit.

Preguntat per si estaria a favor d'una condonació total del deute, ha contestat que ell "començaria" per la condonació parcial, i ha afegit que el més rellevant és desplegar l'Estatut i la creació del consorci tributari. També ha acusat ERC i Junts de no haver fet "absolutament res" en matèria de finançament i ha dit que ell es veu capaç de poder resoldre la situació si presideix la Generalitat: "Parlant, negociant, acordant. Confrontant ja s'ha vist que no se'n va enlloc”. A més, ha assegurat que el PSC no està d'acord amb el fet que Catalunya sigui la tercera en aportació de recursos i la catorzena en la recepció. "Ens sembla també que cal posar-ho a la taula de negociació per corregir-ho", ha conclòs.