Salut fa efectiu el tancament nocturn dels CAP

Els alcaldes de la Vall de Camprodon lamenten no haver rebut resposta a les seves peticions i estudiaran noves mesures de pressió. Les emergències les coordinarà el SEM

Arnau Urgell
05 de setembre del 2011
Els CAP del Ripollès tancaran a la nit a finals de mes.
Els CAP del Ripollès tancaran a la nit a finals de mes. | Arnau Urgell
Aquest dilluns el CAP ja no estarà obert a les nits. Foto: Arnau Urgell

Tal i com va anunciar el passat 23 d'agost, després de vora dos mesos d'incertesa, aquest dilluns 5 de setembre serà el primer sense servei nocturn als CAP de Ripoll i Camprodon. La mesura, que ha estat especialment contestada institucionalment a la Vall de Camprodon, suposarà que des d'avui totes les emergències nocturnes –tant hospitalàries com ambulatòries- les coordini el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) a través dels telèfons 112 i el 902 111 444 de Sanitat Respon. En cas que es requereixi atenció domiciliària hi haurà un metge per tota l'àrea del Baix Ripollès i la Vall de Ribes i un segon a la Vall de Camprodon que passarà la nit en un hotel.

A Camprodon i a la resta de la vall la mesura es continua rebutjant frontalment. La setmana passada  la Mancomunitat i els alcaldes dels sis municipis afectats van anunciar una bateria d'accions burocràtiques per paralitzar el tancament. Com que Salut ha fet cas omís –no ha realitzat cap resposta a les demandes segons explica l'alcalde camprodoní Esteve Pujol- entre avui i demà es tornaran a reunir per acordar noves mesures que poden suposar mobilitzacions ciutadanes.

Pujol insisteix que la informació a la ciutadania donada és nul·la. De fet, només s'han imprès uns senzills pasquins en els quals s'anuncia que en cas d'urgències nocturnes cal trucar al 112 o a Sanitat Respon i que s'han repartit en alguns punts concorreguts de la comarca. L'alcalde de Camprodon creu que si algú té una urgència ambulatòria aquesta nit és molt probable que es dirigeixi per desconeixement al CAP. Qui vagi aquesta nit als ambulatoris de Ripoll o de Camprodon es trobarà a la porta un cartell anunciant el tancament.

ICV durà els tancaments al Parlament

La setmana passada ICV va anunciar que presentarà una resolució al Parlament instant a la reobertura dels serveis d'urgència dels CAP del Ripollès. Pel diputat ecosocialista Joan Boada “el tancament ja és greu, però es complica a més per tractar-se de zones de muntanya, on especialment a l'hivern les comunicacions són més complicades”. Des del PSC, per la seva banda, Marina Geli considera “innegociable” que l'ambulatori de Camprodon tingui servei de 24 hores però va avalar la restricció de l'horari del de Ripoll en un intent d'acostar posicions amb el Govern.

Totes les notícies del tancament nocturn dels CAP