Una vida dedicada al Museu

Florenci Crivillé rep el Premi Valvi 2012 pocs mesos abans de la seva jubilació oficial tot i que “continuarà al peu del canó” durant molts anys

Arnau Urgell
15 de juny del 2012
Florenci Crivillé amb la resta de premiats.
Florenci Crivillé amb la resta de premiats. | Joan Sabater/El Punt Avui
Florenci Crivillé amb la resta de premiats. Foto: Joan Sabater/El Punt Avui

Florenci Crivillé, conservador del Museu Etnogràfic de Ripoll, va rebre aquest dijous un dels premis Valvi 2012. Molts ripollesos, entre els quals el delegat del Govern, Eudald Casadesús, van voler acompanyar el que es considera l'ànima del museu en el dia del seu reconeixement. “Estic tant content com sorprès” explica Crivillé, i és que pràcticament es va assabentar que era un dels premiats per la premsa.

El guardó arriba pocs mesos abans de la jubilació oficial. Tot i això, Crivillé afirma que “continuarà al peu del canó” durant molts anys col·laborant amb l'equipament. De fet, posa com a exemple Eudald Graells que encara treballava quan va morir als 91 anys d'edat. Ja fa temps que prepara el relleu després de quinze anys com a conservador. Abans, entre el 1967 i el 1997, hi col·laborava com a voluntari mentre dedicava la jornada laboral al manteniment elèctric de la fàbrica de la colònia Espona de Sant Joan.

Crivillé, com els altres dos guardonats, va rebre com a premi Joan Saqués a la defensa del patrimoni cultural una escultura de Bonaventura Anson. En el seu cas es tracta d'un antic mànec d'eina ben protegit per simbolitzar la cura que ha tingut de la col·lecció del Museu Etnogràfic durant la dècada que ha estat tancat. La glosa del premiat va anar a càrrec de Miquel Sitjar, exdirector dels serveis territorial de Cultura a Girona, que va destacar la capacitat de treball del conservador del museu ripollès així com el seu gran coneixement de l'obra de Miquel Martí i Pol i de la poesia en general. De fet, Crivillé va tancar el seu discurs recitant un poema del de Roda de Ter.

Els altres dos premiats van ser el naturalista Josep Maria Massip, amb el Joaquim Codina de patrimoni ambiental; i el fotògraf Miquel Ruiz, amb el Salvador Sunyer de Cooperació Internacional.