Solució salomònica pel pas dels ciclistes per la C-17

Els caps de setmana s'autoritzarà la circulació de bicicletes sempre que els clubs ho notifiquin i portin un cotxe de suport. Els Mossos multaran els que no compleixen el protocol

Redacció
02 d'agost del 2012
Les marxes lentes ciclistes estan esdevenint una tradició.
Les marxes lentes ciclistes estan esdevenint una tradició. | Xevi Mas
Els ciclistes aconseguiran en part la seva reivindicació. Foto: Xevi Mas

El conflicte pel pas dels ciclistes a l'autovia C-17 està en vies de solució. El Departament de Territori i Sostenibilitat, tal i com es va comprometre el mes de maig, ha ofert una solució salomònica que autoritza el pas de les bicicletes per l'autovia però amb importants condicions.

La proposta, que les entitats del Ripollès i Osona han acceptat, limita la circulació de ciclistes als caps de setmana. Per fer-ho, els clubs hauran d'informar la Federació Catalana amb els horaris aproximats de pas que, al seu torn, ho comunicarà al Servei Català del Trànsit. A més, un vehicle els haurà d'escortar –circulant al seu darrere- i els ciclistes hauran de portar llum. Encara no està clar si se'ls obligarà a utilitzar armilles o mallots reflectants (una qüestió que queda per una propera trobada).

D'aquesta manera, segons explica Eudald Capdevila, del Club Ciclista Ripoll, en queden fora totes les persones que de manera individual vulguin anar a Osona o viceversa. “Veient la situació de bloqueig hem hagut d'acceptar una solució intermèdia” admet. De fet, una vegada entri en vigor el protocol –possiblement aquest mateix mes d'agost- els Mossos començaran a multar aquells ciclistes que no el compleixin. Fins ara, malgrat la prohibició, s'havia aplicat un període de tolerància.

Val a dir però que només es podrà circular per aquells túnels que no tinguin una via alternativa. Es tracta bàsicament dels de Sant Quirze –en ambdós sentits- i els compresos entre Ripoll i Terradellas en sentit sud. A la resta –per exemple els de Montesquiu, la Farga Bebié i el de Terradellas en sentit nord- les bicicletes hauran de passar pel traçat de l'antiga carretera.

Cal recordar que els clubs havien arribat a convocar fins a tres marxes lentes per tal de reclamar el dret de passar d'una comarca a l'altra que havia tallat amb la inauguració del desdoblament.