El risc d'incendi es dispara a màxims avui dissabte

Redacció
18 d'agost del 2012
Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, avui dissabte s’incrementa apreciablement el perill d’incendi, amb predomini del perill molt alt i punts de perill extrem a diferents indrets de l’interior i prelitoral. A quasi tota la resta hi haurà valors de perill alt mentre que a les zones elevades del Pirineu Occidental s’assoliran valors de perill moderat.

Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió pel 18 d'agost
 

Atès l’alt risc d’incendi i la disponibilitat del combustible, mitjans aeris tant dels Bombers de la Generalitat, com del Cos d’Agents Rurals, dels Mossos d’Esquadra i del Servei Català de Trànsit, van estar realitzant rutes de vigilància, fins a les 19.00 h d'ahir divendres, per totes les zones més vulnerables del territori. 
 
Cal destacar que avui, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc:
 
El dia serà assolellat, amb les temperatures amb valors similars als d'ahir i, fins i tot, superiors, i que afectarà més territori. S’espera que la marinada entri molt canalitzada per l’Ebre, fent que les temperatures en aquesta zona se suavitzin. El vent serà fluix i variable, amb algun cop fort a la zona de l’Empordà i prelitorial sud. Pel què fa a la humitat relativa de l’aire, tindrà un comportament similar al d’ahir però amb valors una mica inferiors a l’interior.
 
Protecció Civil de la Generalitat manté activada des de dijous l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de calor. En aquest sentit, el Departament de Salut manté activat el Pla d’actuació per prevenir el efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 (nivell màxim).
 
Protecció Civil de la Generalitat també ha activat aquest divendres al matí el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT en fase d’ALERTA.
 
En relació amb això, d’acord amb la previsió de risc d’incendi forestal facilitada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), s’amplia la suspensió de tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal de 226 a 313 municipis de les comarques de l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt  Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental, que podeu trobar a l’enllaç següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf.
 
La resta del territori de Catalunya  (llevat de la Val d’Aran) també es veurà afectada per l’episodi, si bé que en aquest cas només amb afectació parcial.
 
Això afecta les activitats com generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions.
 
No queda prohibit llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. En aquests municipis se suspèn l’activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. Finalment, és prohibit fumar en zones forestals.
 
Com a mesura especial de prevenció, s’amplia la restricció d’accés a 2 massissos més (Cadiretes i l’Albera) i a 2 indrets singulars (riera de Merlès, al Berguedà; i riera de Sadernes, a la Garrotxa), de manera que les restriccions queden de la manera següent:
 
- Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera
- Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa-Beseit, Tivissa-Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó-Boix.
- Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.