Òmnium Cultural premia la tasca internacionalitzadora del Col·lectiu Emma

Dues entitats prenen el nom de referents històrics del Ripollès, l'Abadessa Emma i l'Abat Oliba, per explicar Catalunya a la premsa i a l'opinió pública mundial

Redacció
11 de desembre del 2012
Òmnium Cultural ha concedit al Col·lectiu Emma el 26è Premi Internacional Joan B. Cendrós, que es lliurarà aquest divendres a Tarragona en el marc de la Nit de Santa Llúcia. Aquesta entitat que intenta explicar a la premsa i a l'opinió pública internacional la realitat catalana va prendre com a nom la figura històrica d'Emma de Barcelona, la primer abadessa del monestir de Sant Joan de les Abadesses. Precisament entre els impulsors hi ha Jaume Soler, un enginyer acústic santjoaní que viu a Nova York.

Òmnium considera que el Col·lectiu Emma es mereix el guardó per tractar-se d'una "iniciativa independent i sense finançament públic, que agrupa catalans i no catalans que viuen arreu del món i que treballen per assegurar que l’opinió pública internacional tingui una visió acurada de la realitat de Catalunya". El premi, dotat amb 3.000 euros, reconeix iniciatives individuals o col·lectiva en favor de la internacionalització dels Països Catalans en qualsevol dels aspectes que configuren la seva realitat nacional i cultural.

El Col·lectiu Emma es va crear l’any 2009 i des de llavors ha estat analitzant informacions de mitjans de comunicació internacionals, assenyalant errors, qüestionant assumpcions errònies i responent a informacions esbiaixades sobre els afers de Catalunya. La informació que elabora el col·lectiu, que inclou comunicats explicant la situació del país, "incorpora sempre dades rellevants i objectives que fonamenten amb profunditat les informacions que s’hi exposen", assegura el veredicte.

Referents del Ripollès

El Col·lectiu Emma pren el nom d'Emma de Barcelona, filla de Guifré el Pilós i de Guinidilda d'Empúries, comtes de Barcelona. La comtessa va néixer als volts de l'any 880 i va ser la primera abadessa del monestir de Sant Joan. No és però l'únic referent històric del Ripollès que s'ha pres per explicar Catalunya al món. Recentment s'ha constituït el Col·lectiu Oliba, amb una funció similar però enfocat a l'Estat francès i a la resta del món francòfon.