Tots menys el PP volen suspendre el permís d'investigació d'hidrocarburs

Diputats d'ERC, PSC, ICV, C's i CUP signen a Riudaura el Compromís del Bover per suspendre la llicència concedida i prohibir el “fracking”. Està previst que CiU també hi acabi donant suport

Redacció
09 de febrer de 2013
Els diputats van visitar el pou de petroli de la dècada dels 60.
Els diputats van visitar el pou de petroli de la dècada dels 60. | Riudaura Junts
Els diputats van visitar el pou de petroli de la dècada dels 60. Foto: Riudaura Junts

Unitat d'acció política contra els projectes d'investigació d'hidrocarburs. Aquesta és la imatge que van aconseguir aquest divendres l'Ajuntament de Riudaura i la plataforma Riudaura Junts, que encapçalen la lluita per aturar la recerca de gas i petroli a la Garrotxa, el Ripollès i Osona. Diputats d'ERC, el PSC, ICV, C's i la CUP van signar el denominat Compromís del Bover que, entre altres qüestions, suposarà dur al Parlament la suspensió de la llicència d'investigació concedida en aquestes comarques a Teredo Oils. CiU, que hi va enviar el vicepresident del Consell Comarcal de la Garrotxa, està previst que també assumeixi el document mentre que no hi va ser cap representant del PP.

Fins ara la majoria de partits polítics havien mostrat amb major o menor grau la seva oposició a la possibilitat que s'acabi extraient hidrocarburs amb la tècnica del fracking. A Riudaura, on estan en peu de guerra per ser el municipi on a priori han de començar els treballs d'investigació per part de l'empresa anglesa, van aconseguir ajuntar-los a tots per tal que signessin un compromís de dur les seves reivindicacions al Parlament de Catalunya.

El Compromís del Bover, signat a una masia homònima a tocar dels pous oberts a la dècada dels 60, inclou suspendre la llicència d'investigació ja concedida; prohibir la utilització del fracking amb o sense productes químics; exigir transparència a les administracions i a les empreses implicades; així com iniciar un debat sobre el model i la sobirania energètica de Catalunya. Van signar-lo els diputats Marc Sanglàs (ERC), Juli Fernàndez (PSC), Salvador Milà (ICV), Inés Arrimadas (C's) i David Fernàndez (CUP). CiU hi va enviar Pep Berga, vicepresident del Consell Comarcal, en substitució del diputat Lluís Guinó.

Signatura del Compromís del Bover. Foto: Riudaura Junts

Compromís del Bover
Riudaura, a 8 de Febrer 2013

Davant l’imminent inici dels treballs de prospecció, investigació i futur dret d’explotació hidrocarburs per l’empresa Teredo Oils Segunda Sucursal, com conseqüència dels permisos ja concedits per part de la Generalitat de Catalunya (segons ACORD GOV/93/2012, de 2 d’octubre, Publicat al DOGC, plana 46028, Núm. 6226 – amb data de 4.10.2012) al municipi de Riudaura dins del projecte anomenat Ripoll, l’Ajuntament de Riudaura i la Plataforma Riudaura Junts contra el Fracking manifestem la nostra oposició i per això…

Exposem:

En el passat els hidrocarburs convencionals foren descartats als antics pous de Riudaura per manca de rendibilitat, deduïm doncs assessorats per experts enginyers i  geòlegs que el que es cerca son hidrocarburs no convencionals amb l’extracció del mètode no convencionals anomenat “Fracking” que augmenta el seu rendiment.

Els riscos que comporta per la salut i la vida digna dels habitants de Riudaura, aquestes extraccions segons el informes d’experts degut a la possibilitat de contaminació tant d’aqüífers com d’emanació de productes tòxics del subsòl a l’aire.

Les prospeccions d’hidrocarburs tant convencionals com no convencionals son una activitat industrial incompatible amb un espai natural protegit com el del municipi de Riudaura que forma part d’un PEIN, és corredor ecològic entre dos parcs naturals, així com a zona d’influència hidrogeològica del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa).

Les prospeccions d’hidrocarburs tant convencionals com no convencionals son una activitat industrial incompatible amb l’actual sistema econòmic del municipi basat en agricultura, ramaderia, i turisme sostenible relacionat amb la natura i el medi ambient que comportaria la destrucció d’empreses, llocs de treball i activitats econòmiques relacionades i per extensió els mateixos arguments són aplicables a la comarca.

Les tècniques de prospecció i extracció d’hidrocarburs son ineficients a nivell energètic, econòmic i ambiental, i aprofundeixen  en la utilització dels recursos fòssils no renovables abocant-nos a un major increment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
El malbaratament dels recursos hidrològics del municipi de Riudaura o municipis veïns, doncs els experts ens indiquen que son necessaris grans quantitats d’aigua no disponibles en el municipi.

La possible provocació de microsismes en una zona ja de per si sensible a aquests fenòmens naturals donada la seva naturalesa volcànica.

Per altra banda, en el permís ja atorgat denunciem:

La nul·litat d’informació rebuda als ajuntaments afectats.
El desconeixement total del pla anual de treball “Labors“ que  l’empresa no ha presentat, havent finalitzat el termini el passat 4 de gener.
La manca d’informes dels diferents estaments de la Generalitat.
L’informe perillositat de les tècniques utilitzades en els treballs d’investigació i explotació

Per això demanem:

El compromís de tots els partits polítics que signen aquest document per tal d’aturar de forma immediata les tasques d’investigació, prospecció i futura explotació d’hidrocarburs convencionals i no convencionals a Riudaura emprant totes les eines legals a la seva disposició per aturar el projecte anomenat Ripoll (segons ACORD GOV/93/2012, de 2 d’octubre, Publicat al DOGC, plana 46028, Núm. 6226 – amb data de 4.10.2012)

El compromís de tots els partits polítics que signen aquest document de que s’oposaran a
la prospecció d’Hidrocarburs no convencionals pel mètode de la Fractura hidràulica o similars a Catalunya.

PRIMER: La suspensió de les llicencies adjudicades

SEGON: Prohibir la utilització a tot el territori català de la tècnica de la fractura hidràulica amb o sense productes químics o altres tècniques similars per a la prospecció, investigació o extracció d’hidrocarburs.

TERCER: Exigim la màxima transparència a les administracions i als agents implicats, públics o privats, posant en marxa de mecanismes d’informació i participació pública en la presa de decisions en aquest àmbit,

QUART: Que s’iniciï un debat que ens  porti a un nou  model energètic més just amb el medi ambient i la societat i assoleixi la sobirania energètica per Catalunya.