El Contrapàs Llarg de Sant Vicenç de Torelló, al Monestir de Ripoll

“El Divino” es ballarà el proper divendres a les sis de la tarda

Redacció
27 de març del 2013


El Monestir de Ripoll acollirà el proper divendres 29 de març una de les tradicions de Setmana Santa de la veïna Vall del Ges. Concretament, a partir de les sis de la tarda, es representarà el Contrapàs Llarg “El Divino”, a càrrec del cor d'homes i dansa mixta d'Amics del Contrapàs Llarg de Sant Vicenç de Torelló.

El Contrapàs Llarg –que els Randellaires estan recuperant en la seva versió ripollesa- és una dansa que ve de temps immemorial i que es balla en col·lectivitat, amb aparença semblant a la sardana, però amb notables diferències. Té un caràcter auster i solemne d'acord amb l'origen religiós del cant de Passió que li és propi.

Aquesta representació va arribar a ser en un temps molt estès pel territori català i esdevenia un fet sociològic important com a protocol participatiu de la comunitat local en ser dirigit per algú destacat com el rector o el bBatlle a la sortida de l'ofici dominical o altres festivitats. Després del treball modern de recuperació del cant i la dansa del Contrapàs, es representa a Sant Vicenç de Torelló des de l'any 1991.

Galeria de fotos (Xevi Mas)