El Parlament reclama acabar amb l'aïllament tecnològic de Beget

S'aprova per unanimitat una proposta del PSC per instar al Govern a construir la torre de comunicacions del coll de Bucs

Redacció
16 de maig del 2013
Nou episodi en el llarg procés per acabar amb l'aïllament tecnològic de Beget i Rocabruna, que encara no disposen de cobertura mòbil, ni de TDT i banda ampla. En aquests sentit la comissió d'Empresa i Ocupació del Parlament va aprovar per unanimitat una proposta de resolució del PSC instant al Govern a construir una torre de telecomunicacions al coll de Bucs. La construcció d'aquesta infraestructura molt reivindicada, ja en el terme municipal de Montagut i Oix (la Garrotxa), va quedar aturada segons va comunicar un responsable de la conselleria a l'alcalde de Camprodon, Esteve Pujol.

La proposta dels socialistes –ICV també n'ha presentat una de similar que es debatrà en la propera comissió- va comptar amb el suport de tots els grups, entre els quals CiU. Un fet que Pujol ha valorat amb satisfacció però ha reclamat al Govern “un calendari per a l’execució de les obres, ja que es tracta d’una obra que acumula anys de retard”. Per la seva banda, el diputat Juli Fernández (PSC), ha manifestat que “la Generalitat ha de tenir en compte les desigualtats territorials a l’hora d’establir prioritats” i ha recordat que els “serveis de TDT, telefonia mòbil i la banda ampla són imprescindibles per a la dinamització de l’economia i per evitar la fractura digital”.

Més de 300 veïns sense cobertura

La manca d'accés a les xarxes tecnològiques més basiques –televisió, mòbil i Internet- afecta uns 300 veïns permanents de Beget, Rocabruna, Bolós, Salarça i part de la urbanització de Font-rubí (representen un 50% del terme municipal de Camprodon). La situació de Beget no és fàcil. Administrativament del Ripollès però geogràficament de l'Alta Garrotxa està 400 metres d'altitud per sota de Camprodon, del qual depèn des de 1969. Aquesta ubicació enclotada i allunyada dels grans centres de població en dificulta molt l'arribada de les telecomunicacions. De fet, només disposen d'unes poques línies de telèfon fix i tres o quatre canals de televisió a través d'un repetidor analògic.

El 2009 es va trobar una solució en el marc del Pla Catalunya Connecta. Consistia en la construcció d'una torre al coll de Bucs, a tocar de la carretera que uneix Oix i Beget però en territori garrotxí. Tot i que es tractava d'un terreny privat es va poder cedir a la secretaria de Telecomunicacions després de l'acord amb el propietari i l'Ajuntament d'Oix. Només faltava dur-hi l'electricitat aprofitant un projecte d'electrificació rural de les masies de la zona. A l'hora de la veritat, les retallades van provocar que es descartés i la construcció de la torre va quedar en punt mort.

L'Ajuntament de Camprodon, segons explica l'alcalde Esteve Pujol, va buscar-hi una solució: allargar la línia que arriba a Salarça perquè era menys costós que fer-ho íntegrament des d'Oix. El problema era que la quantitat que havia d'aportar Telecomunicacions passava de 150.000 a 350.000 euros. Per superar l'entrebanc, el consistori camprodoní va fer gestions amb Governació per tal de destinar-hi els 132.000 euros del PUOSC que tenia assignats per fer obres a Beget i Rocabruna i, d'aquesta manera, només mancaven menys de 70.000 euros per completar el projecte.

Després de mesos sense notícies l'any passat el cap de serveis de Telecomunicacions, Carles Salvadó, va comunicar a l'Ajuntament de Camprodon que el projecte quedava descartat. Un fet que va suposar que els tres grups amb representació municipal –PSC, ERC i CiU- aprovessin una moció que considera la situació “inadmissible” i en la qual reclamava a l'executiu català “complir amb els compromisos adquirits”. També el Consell Comarcal, en el ple del 19 de març, també va aprovar un text similar.