En directe

Eleccions a Catalunya 2024, en directe: resultats i guanyadors del 12-M

Segueix tota l'actualitat i el minut a minut dels comicis al Parlament d'aquest diumenge 12 de maig

Resultats de les eleccions catalanes del 12-M
Resultats de les eleccions catalanes del 12-M

Segueix el minut a minut de les eleccions del 12M. Consulta les afectacions de la jornada, la participació, el tancament dels col·legis electorals i l'escrutini en directe:

Martí Oliver
12 de maig del 2024
Actualitzat el 13 de maig a les 0:37h

Fins aquí el directe electoral

Amb la compareixença dels protagonistes i l'anàlisi de la jornada acabem la cobertura electoral a Nació. Gràcies per haver-la seguit amb nosaltres.

El PSC guanya a Barcelona ciutat amb el 27,9% dels vots i s’imposa a sis de deu districtes

El PSC ha guanyat les eleccions al Parlament a Barcelona ciutat amb el 27,9% dels vots i 182.502 sufragis, amb un 98,44% escrutat. Els socialistes han crescut 4,3 punts respecte al 2021, una proporció lleugerament per sota de la mitjana del país. El PSC s’ha imposat a sis dels deu districtes, mentre que Junts ha quedat segona a la capital, amb un 19,7% dels vots i dos punts més que fa tres anys. La formació de Carles Puigdemont ha guanyat a tres districtes, un menys que el 2021, mentre que el PP ha quedat tercera (13,8%). Els populars s’han imposat a Sarrià-Sant Gervasi, un districte dominat per Junts l’any 2021. ERC ha estat quarta a Barcelona (12,9%) amb una caiguda de 33.712 vots respecte a les últimes eleccions catalanes.

Per què la CUP també es dessagna i perd la meitat de diputats?

Els cupaires pateixen els efectes d'un refredament del debat sobre l'autodeterminació, de l'existència d'un abstencionisme independentista i de l'auge de les dretes, mentre que no han sabut capitalitzar el desencant entre els votants d'ERC i dels comuns. Llegeix aquí la informació completa.

El triomf solvent del PSC i la patacada independentista obren un nou cicle a Catalunya

Salvador Illa pot aspirar a la investidura després del resultat insuficient de Carles Puigdemont i la reculada d'ERC; té l'alternativa de governar en solitari amb pactes puntuals o buscar acords més sòlids a esquerra i dreta del sobiranisme

Més informació, aquí.

Sánchez respira en un 12-M postprocés que també impulsa el PP

El resultat de les eleccions d'aquest 12-M determinen, també, la governabilitat de l'Estat. En un escenari més obert que mai, la ciutadania catalana ha repartit de nou les cartes de la política espanyola. I és que si hi ha una figura que se l'ha jugat veritablement és el president estatal, Pedro Sánchez. I n'ha sortit guanyant. Almenys ara respira lleugerament alleujat veient com l'electoral ha avalat la seva política de retrobament. El PSC s'ha consolidat i ha superat el llindar dels 40 escons amb un resultat excepcional, 42 diputats. Llegeix la informació completa.

Per què Salvador Illa ha guanyat amb solvència i podria governar?

"Tenim bones sensacions, creiem que podem obrir una nova etapa a Catalunya". Salvador Illa s'atrevia amb aquest pronòstic abans de les vuit del vespre, arriscat en un moment que tots els dirigents advoquen per la prudència. Les urnes li han donat la raó: el PSC ha guanyat de manera clara les eleccions a Catalunya i tindrà opcions de ser el proper president de la Generalitat. Ara bé, no serà senzill ni ràpid, i caldrà pactar. ERC ja ha dit que "passarà a l'oposició" i Junts insinua que és Illa qui ha de permetre un govern liderat per Puigdemont, malgrat haver perdut.

Més informació en aquesta anàlisi de Bernat Surroca.

Per què la rellevància dels comuns està en dubte?

Els de Jéssica Albiach paguen cara la negativa als pressupostos i la concentració del vot en el PSC mentre es dilueix l'opció del tripartit d'esquerres que defensen.

Ho explica Lluís Girona en aquesta anàlisi.

El discurs de Pere Aragonès

L'R3 i l'R4 nord poden trigar dos mesos a recuperar la normalitat per la greu avaria a Montcada

Les reparacions per recuperar la normalitat a l'R3 i l'R4 nord poden durar dos mesos. El Govern ha avisat que l'avaria a Montcada és “estructural”. En la reunió entre el Govern, l'Ajuntament de Barcelona, Renfe i Adif celebrada aquest vespre, la Generalitat ha considerat que el pla de mobilitat proposat per Renfe, amb 22 busos que uneixen Montcada amb la Sagrera, és “insuficient”. A més, ha demanat una auditoria independent sobre l'incident per assegurar que s'havien pres les mesures necessàries per evitar un curtcircuit generalitzat. 

Tota la informació.

Els nou municipis on Ciutadans guanya vots respecte el 2021

Ciutadans ha aconseguit els pitjors resultats des que van entrar al Parlament l'any 2006. No han obtingut cap escó, per tant, la formació taronja no tindrà representació al Parlament. Això és només set anys després de guanyar les eleccions catalanes, el 2017. Malgrat aquesta davallada, hi ha nou municipis a Catalunya on Ciutadans ha aconseguit més vots que en les anteriors eleccions. Llegeix aquí la notícia. 

El més llegit