La sobirania fiscal s'encalla a Sant Joan i a Ribes de Freser

Els governs dels dos municipis aposten per exercir-la només quan hi hagi un mecanisme oficial establert

Arnau Urgell
04 de juny del 2013
Els ajuntaments de Sant Joan de les Abadesses i Ribes de Freser donen suport a la sobirania fiscal però, de moment, no l'exerciran. Una postura similar a la del Consell Comarcal i que suposa una frenada a una iniciativa que havien adoptat fins ara set ajuntaments: Ripoll, Campdevànol, Pardines, Planoles, Vallfogona, Molló i Campelles.

En ambdós casos els arguments dels respectius equips de govern, en un cas del PSC i en l'altre de CiU, són pràcticament coincidents. Pagaran tots els impostos municipals quan s'estableixi un mecanisme jurídic que ho permeti de manera legal i institucionalitzada. Tanmateix, mentre a la capital de la Vall de Ribes la solució adoptada va generar consens –també hi van donar suport ERC i ICV- a Sant Joan els vots del grup socialista van tombar una proposta dels republicans per exercir la sobirania fiscal de manera immediata.

“Tenim la voluntat d'ingressar els impostos a l'Agència Tributària tan ràpid com sigui possible” va argumentar l'alcalde Ramon Roqué però va assegurar que eren un equip de govern “responsable” i que no podien tirar endavant una iniciativa que comptava amb un informe de secretaria desfavorable. Per la seva banda, el republicà Sergi Albrich, va lamentar la “poca valentia” del PSC en aquesta qüestió així com el fet de quedar “a la cua dels municipis de la comarca”.

Cal recordar que la campanya per exercir la sobirania fiscal –tant per part d'empreses, particulars com administracions- la va impulsar inicialment el col·lectiu Catalunya Diu Prou. L'Associació de Municipis per la Independència, del qual en formen part tots els municipis del Ripollès, se la va fer seva amb l'objectiu que un centenar d'ajuntaments acordin exercir-la abans de l'estiu. El Govern, per la seva banda, es va comprometre a mitjans d'abril a establir un mecanisme per realitzar-la de manera institucionalitzada. Segons el conseller de Presidència, Francesc Homs, representarà una “oportunitat” perquè permetrà a l'administració de la Generalitat agafar experiència i disposar d'estadístiques per quan es creï una hisenda pròpia amb competències plenes.

Totes les notícies sobre la sobirania fiscal al Ripollès