Llanos de Luna denuncia ara Molló

La delegació del Govern espanyol porta el consistori al Contenciós per exercir la sobirania fiscal | ERC de Sant Joan vol declarar "non grata" la delegada

Arnau Urgell
09 de juliol del 2013
Llanos de Luna ha denunciat el Molló més sobiranista. Foto: Marcel Urgell

María de los Llanos de Luna, delegada del Govern espanyol a Catalunya, continua la seva ofensiva total contra els ajuntaments sobiranistes. Ara li ha tocat el rebre a Molló que acaba de ser denunciat pel fet d'acordar exercir la sobirania fiscal. Fins ara, també ha portat al jutjat contenciós Campelles –per partida doble- i Ribes de Freser mentre que ha enviat fins a tres requeriments a Ripoll.

Pep Coma, alcalde de Molló, va confirmar aquest dilluns al vespre que se'ls havia notificat la denúncia per part del Govern espanyol. Es tracta d'un dels set municipis de la comarca que han acordat deixar de pagar els impostos a l'Agència Tributària espanyola per fer-ho a la catalana. Tanmateix, tot i que encara no ho han fet efectiu –començaran a fer-ho aquest trimestre- han estat els primers en veure com l'acord acaba al jutjat contenciós-administratiu.

Hores d'ara des del consistori mollonenc encara no han decidit com respondran l'ofensiva de l'Estat espanyol i si presentaran recurs a la decisió. Fins ara però la majoria de denúncies –excepte les referides a la manca de la bandera espanyola als ajuntaments- acaben amb paper mullat.

Coincidint amb aquesta notícia el ple de Molló es va adherir al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, sent el primer ajuntament del Ripollès en fer-ho.

Llanos de Luna, persona non grata

Un dels ajuntaments que també podrien estar al punt de mira de la delegació del Govern espanyol és Sant Joan de les Abadesses. Aquest dilluns el Diari de Girona el posava a la llista de consistoris denunciats per no tenir hissada la bandera espanyola tot i que hores d'ara no hi ha constància oficial. Val a dir que mesos enrere el PP va entrar una instància per tal que es pengés i, en cas contrari, va assegurar que ho denunciaria a les instàncies competents.

Per respondre a aquesta situació ERC ha anunciat la voluntat de presentar una moció per declarar Llanos de Luna com a persona non grata. El seu portaveu, Sergi Albrich, lamenta la “mania persecutòria” contra ajuntaments democràtics i assegura que la seva feina, malgrat que innecessària, no pot ser la de “controlar com si fos un governador civil” franquista.

Fins ara, la delegació del Govern espanyol ha denunciat Campelles per partida doble –declarar-se “territori català lliure” i no tenir la bandera espanyola- i Ribes de Freser. En el cas de Ripoll, a més, ha enviat tres requeriments que poden acabar amb denúncia. Es dóna la circumstància, segons va revelar l'alcalde Jordi Munell, que va ser la Guàrdia Civil la que va informar de l'absència de la “ rojigualda ” a la casa de la vila.

Denúncies als ajuntaments del Ripollès
Campelles: "territori català lliure" i bandera espanyola
Ribes de Freser: "territori català lliure"
Molló: sobirania fiscal

Ripoll: requeriments per "territori català lliure", bandera espanyola i sobirania fiscal; denúncia de Ciutadans per sobirania fiscal