Una vida dedicada al sindicat

Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT, agraeix a Núria Bonshoms els 23 anys com a delegada comarcal | “No es veu per enlloc que comencem a sortir de la crisi” adverteix

Arnau Urgell
13 de novembre del 2013
Núria Bonshoms, Josep M. Álvarez i Lluís Riera
Núria Bonshoms, Josep M. Álvarez i Lluís Riera | Arnau Urgell

Fa uns dies que Núria Bonshoms va anunciar públicament que deixava la primera línia de la Unió General de Treballadors. Durant 23 anys havia estat la delegada comarcal del sindicat al Ripollès i, de fet, hi ha col·laborat intensament des de fa més de tres dècades. “És una autèntica institució sindical” va assegurar aquest dimarts Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT de Catalunya, que va aprofitar la seva presència a la comarca per participar en un petit homenatge.

“A tots ens costarà molt venir a Ripoll i no veure-la” va afirmar Álvarez davant d'una emocionada Bonshoms. De fet, tal i com ella explica ja va començar a col·laborar amb els sindicat quan encara no s'havia legalitzat i ella estudiava Magisteri a Barcelona. “Un grup de persones entre les quals la meva parella va començar a crear un nucli a Ripoll i amb la legalització el 1977 van començar a treballar” explica. Primer es van instal·lar en un pis del carrer Trinitat i ella, al cap de poc, va començar a ajudar-los els caps de setmana amb les tasques administratives.

“Al principi venien les fàbriques senceres a apuntar-se el sindicat i jo vaig començar a classificar-los per gremis” recorda Bonshoms d'una època d'“efervescència total”. “Érem una esperança pels treballadors” assegura tot i que admet que actualment s'ha produït una davallada que atribueix a “l'individualisme”. En aquest mateix sentit, i defugint l'autocrítica, Josep Maria Àlvarez, va assegurar que les organitzacions sindicals són fruit d'una campanya de destrucció ja que són els únics que poden fer front “a la major retallada drets de la història”.

Bonshoms acaba de posar punt i final a 23 anys com a delegada comarcal al Ripollès i membre de l'executiva del sindicat a Girona. Una tasca com a “defensora de la comarca i de la seva gent”, en paraules d'Álvarez, que va ser reconeguda pels seus companys amb l'entrega d'una placa commemorativa i un ram de flors. A l'acte també hi va assistir el seu successor, Lluís Riera, així com la secretària general de les comarques gironines, Dolors Bassa.

“No es veu per enlloc que comencem a sortir de la crisi”

Josep Maria Àlvarez també va ser a Ripoll per participar en una assemblea de delegats prèvia a les mobilitzacions del 24 de novembre en les quals, entre altres qüestions, es vol denunciar la “contra-reforma” de les pensions. El màxim dirigent de la UGT catalana va assegurar que “no es veu per enlloc que comencem a sortir de la crisi”, una tesi que es defensa tant des del govern espanyol com català i que el conseller Felip Puig va assumir per primera vegada fa unes setmanes a Sant Joan de les Abadesses .

Pel líder sindical, a tancaments i retallades de drets socials s'hi suma ara una reforma de les pensions “inútil” que acabarà suposant caigudes de fins al 20% de la quantitat percebuda. “El sistema és sostenible i el que es pretén és recapitalitzar els bancs amb els fons de pensions” va advertir. A més, va preveure que aquesta aposta pel sistema privat pot acabar amb una nova “estafa” com les preferents.

Álvarez amb Núria Bonshoms i Lluís Riera. Foto: Arnau Urgell

Josep Maria Álvarez no veu la sortida de la crisi per enlloc. Foto: Arnau Urgell