Els Txarango es doctoren al Clownia

Els del Ripollès encenen Sant Joan amb un concert que encadena himnes del principi al final i fan impossible pensar que el festival no es repetirà

Els Txarango, al Clownia Festival
Els Txarango, al Clownia Festival | Rastres Fotografia
Arnau Urgell
04 de maig del 2014
Els Txarango, al Clownia Festival. Foto: Rastres Fotografia

Si el Clownia ja va començar a ser un èxit tan bon punt va començar el primer concert matinal a la plaça Major, Txarango va fer-lo arribar al clímax. El grup del Ripollès es va doctorar en la presentació del seu segon treball, Som riu , que posava la cirereta a un festival on, aparentment, tot ha sortit rodat. Tant, que hores d'ara ningú es planteja no repetir-lo el 2015.

Itaca Band va escalfar els motors de la nit. Tal com va succeir al llarg dels dos dies, els horaris es complien amb puntualitat suïssa i, fins i tot, s'arribaven a avançar. Eren tot just un quart d'onze i l'escenari ja havia quedat buit però la gran esplanada de la Cotolla de Sant Joan estava absolutament plena. A les onze els Txarango, de manera progressiva, van fer acte de presència a l'escenari i la bogeria es va apoderar de públic.

Van començar amb “Músic de carrer” una cançó que, com la pràctica totalitat de les que han parit els Txarango, s'han convertit en himnes. De fet, no va sorprendre a ningú que el públic –amb una gran representació ripollesa però amb gent vinguda d'arreu dels Països Catalans- se sabés totes les lletres. No va ser necessari escalfar l'ambient ja que estava encès d'antuvi i la banda liderada per Alguer Miquel i Marcel Lázara van encadenar una vintena de temes sense que la tensió del públic decaigués ni un sol moment.

“Vola” i “Esperança” van completar el trio inicial d'un concert on no va fallar cap cançó de la curta trajectòria dels Txarango. En un concert tant lluït com sense grans sorpreses van destacar les col·laboracions de Nyandú i Strombers i la presència, com en tota la resta de cançons del festival, del senyor Mediterrani, un pallasso-cap gros que s'ha convertit en una de les imatges icòniques de Clownia.

Si un dels clàssics dels concerts del grup del Ripollès és la foto de grup final, en aquesta ocasió es van voler envoltar de bona part de l'equip de producció que ha fet possible el Clownia. De fet, bona part dels missatges de Miquel i Lázara al llarg del recital van ser per agrair la presència i la col·laboració d'uns clownians que, malgrat equivaldre a la població habitual de Sant Joan, s'hi han integrat amb sorprenent normalitat.

Foto de família dels Txarango amb els organitzadors del Clownia Festival. Foto: Marc Cargol

Moments per recordar

Més enllà del concert de Txarango, el Clownia també ha deixat moments que es recordaran durant una bona temporada. Una de les imatges que més ha impressionat els mateixos santjoanins ha estat la de la plaça Major al límit de la seva capacitat en els concerts del migdia . Si divendres ja va quedar petita amb Bonobos i 9Son, aquest dissabte encara s'hi va congregar més gent per escoltar els televisius Deudeveu, que en ple Oh Happy Day van sorprendre a l'audiència versionant “Quan tot s'enlaira” de Txarango.

L'altre gran moment del Clownia va ser el concert d'Els Catarres , que en els darrers compassos de la gira de Postals demostren que s'han convertit en un referent de l'escena festiva catalana molt temps després de la famosa “Jènnifer”. La solvència de La Troba Kung Fú –hereus dels mítics Dusminguet- i la proposta trencadora dels valencians Orxata Sound System han posat el punt de qualitat en un festival que, de manera encertada, ha buscat un fil conductor més o menys homogeni en la fusió, els ritmes caribenys i la patxanga festiva que tant triomfa al nostre país.

Si musicalment el Clownia pot tenir futur, organitzativament la sensació general és d'èxit sense pal·liatius. Cap incident, una programació pensada tant pels més joves com per les famílies, unes dimensions a l'abast de tothom i un entorn privilegiat. Amb aquests elements es fa difícil pensar que el 2015 Sant Joan no torni a acollir el festival. Un pensament general que admetien amb la boca petita tant Alguer Miquel com el mateix alcalde Ramon Roqué i que s'haurà de començar a estudiar les properes setmanes.

Galeries de fotos del Clownia

Fotos del Clownia: concerts de Txarango i Strombers (Rastres Fotografia)

Fotos del Clownia: concert de Txarango (Marc Cargol)

Els Deudeveu van posar a prova la capacitat de la plaça Major de Sant Joan. Foto: Marc Cargol

Cesk Freixas no va fallar a la cita del Clownia. Foto: Rastres Fotografia