El pessebre de «Ripollès en miniatura» incorpora l'església del Roig

Redacció
05 de desembre del 2014
Actualitzat a les 16:00h
Toni Colomé, a la inauguració del pessebre monumental de Ripoll
Toni Colomé, a la inauguració del pessebre monumental de Ripoll | Adrià Costa

Toni Colomé, a la inauguració del pessebre monumental de Ripoll. Foto: Adrià Costa


Una de les tradicionals del Nadal a Ripoll és el pessebre monumental de Toni Colomé. Aquest lampista ripollès fa quasi trenta anys que munta un naixement de grans dimensions que progressivament s'ha convertit en un autèntic “Ripollès en miniatura”. Enguany, de nou, s'ha instal·lat en un local situat entre el carrer Bisbe Morgades i la plaça Josep Tarradellas i ha incorporat una nova maquesta, la reproducció de l'església de Santa Maria del Roig, on precisament Colomé es va casar.

Aquest veí de Ripoll va començar la tradició simplement per fer el pessebre de casa ara fa 33 anys. Va comprar una estructura de suro que va convertir amb el Maideu, una masia de Sant Bernabé de les Tenes que tenia llogada. Al cap de poc temps ja va fer la primera exposició pública a les Vedrunes de Ripoll encara relativament petita. Després va arribar el primer monument, una rèplica a escala del Monestir de Santa Maria de Ripoll que ara fa funcions d'establia del pessebre.

El pessebre monumental inclou una vintena de maquetes de diverses monuments de la comarca. Destaquen el Monestir de Sant Pere de Camprodon, el santuari de Montgrony, l'estació Nova de Ripoll, Can Moi de Camprodon o les cases de la central hidroelèctrica del Molí de l'Aliguer, on hi viu una de les seves filles.

Una de les maquetes del pessebre monumental. Foto: Arnau Urgell