Les 10 incògnites a 10 dies del límit per presentar les llistes de les municipals

CiU encara no té candidat a Sant Joan mentre que Daniel Birba no repetirà a Camprodon | Els "ex" PSC de Campdevànol i Sant Joan no han anunciat si es presentaran amb MES | ERC treballa per igualar o augmentar les 14 del 2011 | El PP no mou fitxa mentre que encara queda pendent el candidat de la CUP Ripoll | El nombre de llistes pot caure a 42-46

Arnau Urgell
09 d'abril del 2015
Actualitzat el 10 d'abril a les 7:50h
El 2011 es van presentar 55 candidatures. La xifra baixarà enguany
El 2011 es van presentar 55 candidatures. La xifra baixarà enguany | Gràfic: ElRipollès.info

El 2011 es van presentar 55 candidatures. La xifra baixarà enguany. Gràfic: ElRipollès.info


El 20 d'abril és el darrer dia per presentar les llistes de les municipals a la Junta Electoral. Les candidatures, que es publicaran al Butlletí Oficial de la Província al cap de 22 dies s'oficialitzaran el 27 d'abril. Queda, per tant, tot just deu dies perquè els partits entreguin la documentació –el període s'obre el dia 15- i, en molts casos, el més calent és a l'aigüera.

La incògnita de CiU a Sant Joan

Una de les principals incògnites és qui serà l'alcaldable de CiU a Sant Joan de les Abadesses. Raimon Traver, cap de llista a les dues darreres legislatures, va deixar la política municipal el juliol de 2012 i, hores d'ara, encara no s'ha fet públic el substitut. “Està a punt de solfa”, assegura Xavier Cima, president comarcal de CDC que assegura que els altres dos fronts oberts són Campelles i Pardines. Si aconsegueixen tancar-les podran presentar llistes als 19 municipis, fet que no van aconseguir ni el 2007 ni el 2011.

L'altra gran incògnita dels nacionalistes és el candidat a Camprodon. Daniel Birba va anunciar fa dies a Televisió del Ripollès que repetiria per tercera vegada però el mateix Cima ha confirmat a aquest mitjà que finalment no ho serà. Tot apunta que el cap de llista podria ser Xavier Sala, segons ha pogut saber aquest mitjà.

ERC treballa per tancar una quinzena de llistes

ERC té bona part de la feina feta i té definits els caps de llista dels cinc municipis grans. Repetiran Teresa Jordà a Ripoll, Sergi Albrich a Sant Joan i Maria Perramon a Ribes de Freser. En canvi, les novetats són Jaume Garcia a Campdevànol i Jordi Batchelli a Camprodon. Fonts del partit expliquen que treballen per “igualar o superar” la quinzena de llistes del 2011. Han incorporat Campelles –els independents de Joan Dordas s'han desvinculat de PSC- i treballen en un parell de municipis on fa quatre anys no es van presentar.

Els “ex” PSC de Campdevànol i Sant Joan es presentaran amb MES?

Quan queden deu dies per tancar les llistes encara no s'ha anunciat amb quina fórmula es presentaran els “ex” PSC de Sant Joan de les Abadesses i Campdevànol. Ramon Roqué optarà a la reelecció però encara no ha volgut confirmar si ho farà amb el nou Moviment d'Esquerres (MES) –l'escissió sobiranista dels socialistes- “fins a tenir la llista tancada”-. A Campdevànol finalment hi haurà candidatura i cap de llista però tot apunta que l'exalcaldessa Núria López deixarà d'encapçalar-la. Aquest cap de setmana es donarà a conèixer la marca electoral i els detalls del projecte.

El PSC, per la seva banda, de moment només té tancades tres llistes –el 2011 en va presentar deu malgrat que algunes eren amb una sola persona: a la capital amb ICV com a Fem Ripoll, a Setcases com a “marca blanca” i a Camprodon amb Esteve Pujol com a més que probable cap de llista.

Incògnites a ICV, PP, CUP i PxC

Si els partits “grans” tenen encara moltes coses al tinter, els “petits” encara més. ICV no ha comunicat si farà cap llista en solitari –tenen només una regidora a Ribes de Freser-, mentre que a Ripoll s'han afegit a Fem Ripoll amb Martí Almor com a número 2. El PP continua sense moure fitxa –fa quatre anys van presentar quatre llistes, una de les quals “fantasma” a Toses- mentre que PxC fa mesos que va anunciar que Pep Sort seria el seu candidat a Ripoll. La CUP –que també farà llistes a Campdevànol i Sant Joan- continua sense tancar el cap de llista a la capital.

Reducció de nombre de llistes

El 2011 es van presentar un total de 55 llistes. CiU en va fer 18 –a tots els municipis menys Pardines-, ERC 14; el PSC 10; el PP un total de quatre; ICV tres mentre que tant la CUP, la PxC com el Partit per la Dignitat Rural Catalana van fer una sola llista. A més, es van presentar un total de tres llistes totalment independents. Tot apunta que el nombre de candidatures caurà ostensiblement i es podria situar entre les 42 i les 46, segons les estimacions d'aquest mitjà.