Sant Jordi ripollès, collita 2015

Repàs de les principals novetats relacionades amb el Ripollès amb autors com Eudald Carbonell, Marc Capdevila, Joaquim Colomer, Montse Maestre, Jeroni Surroca, entre altres

Redacció
22 d'abril del 2015
Actualitzat el 23 d'abril a les 12:17h

Sant Jordi: diada de llibres i roses. Foto: Nació Digital


El Sant Jordi 2015 a nivell literari estarà marcat pels èxits (quasi) segurs, pels llibres sobre el procés sobiranista, pels autors catalans capdavanters, per la revolució de les petites editorials, per les traduccions d'autors internacionals i, perquè no, per la poesia. Tanmateix, al també hi ha una bona colla de títols relacionats amb el Ripollès, tant de paper com exclusivament analògic. ElRipollès.info ha fet un repàs de la collita de llibres locals dels darrers mesos que de ben segur es podran trobar a les parades que hi haurà a bona part dels municipis de la comarca.

“L'Abans. Sant Joan de les Abadesses”, diversos autors (Editorial Efadós, 2015). Llibre de fotografies antigues dedicat a Sant Joan i que es ven en forma de fascicles durant 50 setmanes.

“Amor prohibit”, de Coia Valls (Ediciones B, 2014). Novel·la d'aquesta escriptora estiuejant de Camprodon i que recorre diversos escenaris de la Catalunya del segle XV entre els quals Vic, Sant Mateu de Bages i també la capital de la Vall de Camprodon, un dels punts on es va viure amb més intensitat el terratrèmol de 1428.

“Art per a totes les mans. Adaptacions”, equip creatiu de la residència Centre Montserrat de la Fundació MAP (autoeditat, 2015). Publicació innovadora que fa realitat un dels projectes presentats a la 1a edició del Premis d’Investigació i Innovació en la discapacitat 2012-2013 i que es va plantejar anar més enllà del dia a dia amb les persones ateses al centre de dia i poder treure'n el millor a través de les manualitats que realitzaven a l'entorn de les festes i les tradicions.

“La bíblia de pedra”, de l'osonenc Marc Capdevila (Edicions 62, 2014). El relat se situa l’estiu de 1162, quan una jove meuca emmalalteix de manera misteriosa i les autoritats de Ripoll volen ignorar el cas però una dona vol esbrinar què li ha passat. Personatges de l'època, com Hug de Mataplana o el comte Ramon Berenguer IV –que va finançar la construcció de la Portalada- formen part d'aquesta aventura literària amb paraules i expressions d'abans.

“Ens farem humans?”, d'Eudald Carbonell (Cossetània Edicions, 2015). Aquesta és la pregunta clau que es planteja l’arqueòleg i paleontòleg ribetà, el qual no només s’interroga sobre el futur de l’Homo sapiens, sinó que també defineix una sèrie de reptes de cara culminar el procés de socialització de l’espècie

“Foc creuat”, de Jordi Caballeria i Jordi Remolins (Editorial Neurosi 2014, versió paper). El duet literari format pel ripollès Remolins i el santjoaní Caballeria arriba en format paper després de néixer en un blog i continuar com a llibre digital. A partir d’una premissa comuna, cada autor havia d'escriure un relat o conte. L’excusa podia ser un microconte, un poema, una notícia llegida a la premsa, una lletra d’una cançó o quatre paraules triades a l’atzar.

“El maltès”, de Jeroni Surroca (Editorial Gregal, 2014). El debut literari del planolenc és una novel·la negra ambientada a Florència. L’inspector Domenico Garini, de la Questura de la capital de la Toscana, és a les portes de la jubilació i de retornar a la seva Siena natal per viure-hi el retir amb tranquil·litat. Però la intenció d’arribar al final de la carrera policial amb placidesa s’esfuma.

“Miquel Tubau, un fotògraf de Ripoll”, d'Oriol Molas i Agustí Dalmau (OM Serveis Editorials, 2015). Primera monografia de la col·lecció “Fotògrafs del Poble” i que es dedica a Miquel Tubau (1903-1978), un professional autodidacta de Ripoll i que va aconseguir ressò i premis més enllà de la comarca.

“Nit de les Arts. Volum 2”, de diversos autors (Ajuntament de Campdevànol, 2015). Nova edició de les monografies de Campdevànol que consisteix en un recull literari de diversos autors fruit d'una iniciativa del Grup de Teatre Entitats de Campdevànol.

“Plantes remeieres del Ripollès. Volum II”, de Roser Salomó (Editorial Neurosi, 2015; versió digital). Nova entrega de la recopilació d’articles sobre aquestes plantes que s’han publicat a la revista “La Tira”.

“El Protector”, de Joaquim Colomer i Boix (Círculo Rojo, 2015). Primera novel·la d'aquest jove ripollès de temàtica fantàstica i que descriu la història d'en Marc, un jove de 20 anys de Barcelona, a qui li va canviar la vida en ser raptat per una misteriosa actuació nau d'un altre món una càlida nit d'estiu.

“Relats eròtics 2015”, de diversos autors (Editorial Neurosi 2015; versió digital i paper). Llibre que recull els guanyadors i finalistes del certamen de Relats Eròtics de l'any 2015, però també del 2013 i el 2014.

“Ripoll, riure entre dos rius”, de Xavier Anton: tercera edició, revisada i ampliada. El llibre publicat per primera vegada el 1993 consisteix en un recull d'articles d'anècdotes publicat originalment al setmanari “El Ripollès”. La tercera edició inclou una dotzena de noves anècdotes així com l'actualització de les publicades anteriorment.

“Tot plegat no és el que sembla”, de Montse Maestre (Associació Helena Jubany i Lorente, 2014). L'obra de la jove ripollesa és una narració a dues veus que explica una història d’intriga en què els fets es van accelerant a mesura que el lector s'acosta a un final totalment inesperat. Va ser reconeguda amb el VII Premi Helena Jubany.

Recomanacions pel Sant Jordi 2015, de quinze en quinze

Els 15 llibres destacats sobre el procés, política i Catalunya per Sant Jordi

La revolució de les petites editorials en 15 llibres per aquest Sant Jordi

Els 15 llibres amb èxit (gairebé) assegurat per Sant Jordi

15 llibres d'autors catalans per aquest Sant Jordi

Els 15 llibres destacats per Sant Jordi traduïts al català

Els 10 poemes d'amor per aquest Sant Jordi

Els 15 llibres destacats de poesia per Sant Jordi

Recull de llibres comarcals

Recull de llibres del Ripollès Sant Jordi 2014

Recull de llibres del Ripollès Sant Jordi 2013

Recull de llibres del Ripollès Sant Jordi 2012