Sergi Albrich: «Una manera de no generar cap polèmica és no fer gaire res»

El candidat d'ERC a Sant Joan de les Abadesses assegura que al poble es respira "la sensació de caure en picat i de perdre vida social a marxes forçades" | Sobre la central de biomassa: "No es pot sortir en plena campanya anunciant 250 llocs de treball i que després acabi en no res"

Sergi Albrich, al Pont Vell de Sant Joan de les Abadesses
Sergi Albrich, al Pont Vell de Sant Joan de les Abadesses | Marc Cargol
Arnau Urgell
11 de maig del 2015
Actualitzat el 22 de maig a les 11:42h

Sergi Albrich, al Pont Vell de Sant Joan de les Abadesses. Foto: Marc Cargol


Sergi Albrich (Sant Joan de les Abadesses, 1982) encapçala per segona vegada la llista d'ERC. Ho fa repetint que a Sant Joan es respira “la sensació de caure en picat” i amb la voluntat de trencar una majoria absoluta de Ramon Roqué que ja ha encadenat vuit anys. Sense el POUM ni la central de biomassa en campanya, proposa estratègies concertades per revitalitzar el municipi a nivell econòmic, juvenil i cultural. I, després de perdre la batalla pel trasllat de l'ambulatori, reclama pressionar conjuntament a Ensenyament i els grups parlamentaris per fer possible el nou centre escolar. El programa complet el podeu consultar en aquest enllaç.

- El 2011 ERC va confiar en vostè com a revulsiu després d'haver perdut l'alcaldia quatre anys enrere. No es va produir el punt d'inflexió esperat i, de fet, va perdre un dels tres regidors que tenien. Què el motiva ara a intentar-ho de nou després d'un primer fracàs?

- Els meus companys m’han tornar a fer confiança perquè torni encapçalar el projecte i a mi em fa il·lusió i em veig preparat per torna-ho a intentar. A més, crec que tenim un bon projecte per a Sant Joan amb persones molt potents a la nostra candidatura que fa que hi posi encara més ganes. La conclusió és que m’ho agafo com una cursa de fons on la velocitat punta no és el més important sinó la resistència.

- De fet, ERC en dues legislatures va passar de 1.460 vots a només 396. Quatre anys després han analitzat i entès els motius d'una davallada tant important?

- Quan un grup accedeix a l’alcaldia gairebé sempre, si no passa res estrany, té una segona legislatura de regal i, en moltes ocasions, amb més suport. Li va passar a ERC en la seva segona legislatura, l’any 2003, quan va obtenir set regidors i li va passar al PSC en la seva segona legislatura, el 2011, quan també van aconseguir set regidors. A més, Sant Joan és un poble molt fluctuant amb el vot. Aquest mateix fenomen, de passar de molt suport a poc en relativament poc temps, li ha succeït al PSC i a CiU en diverses ocasions. Dit això, nosaltres en el seu moment vam fer autocrítica, ens hem renovat, hem millorat amb el què creiem que podíem millorar, hem dut a terme una nova manera de fer oposició i sobretot hem treballat moltíssim. Aquests quatre anys hem impulsat més de 150 iniciatives, hem fet 97 intervencions públiques, hem presentat 30 mocions, 15 preguntes per escrit, nou actes organitzats, tenim una nova seu i hem fet cinc jornades de participació ciutadana. Una nova manera de fer política que creiem que hem de posar en valor i potenciar –ho demostrem en aquest vídeo-.

- Per segona vegada l'objectiu d'ERC –i de la resta de partits- és trencar la majoria absoluta de Ramon Roqué. És un alcalde que en vuit anys no ha protagonitzat cap gran polèmica... i això sempre afavoreix que la situació es mantingui, no?

- Una manera de no generar cap polèmica és no fer gaire res, dedicar-se al manteniment del poble, fer alguna plaça, arreglar algun edifici, si alguna cosa no va bé donar la culpa als altres i poca cosa més. Però amb aquesta política no farem passos endavant i el poble s’anirà pansint. Sense decisions fermes avui Sant Joan no reciclaria més del 74% del residus que genera o no tindria l’ensenyament secundari, gracies això els joves es queden fins als 16 anys al poble.

El que preocupa a la gent i aquests dies m’ho diuen molt és que tenen la sensació que Sant Joan està caient en picat, perdem vida social a marxes forçades. Ho noten especialment els comerciants i les persones que viuen del dia a dia. Tothom em diu que es nota un cert esgotament de model, que cal un revulsiu, canviar maneres de fer i prestar atenció a la creació de llocs de treball, tenir i definir un model turístic clar i potenciar l’arrelament del joves al municipi. Només així aconseguirem un poble viu, ens cal recuperar l’orgull que havíem tingut en molts aspectes de la vida empresarial, social i cultural. No ens podem dedicar a delegar els temes econòmics i socials a altres administracions o empreses privades.

- En aquesta ocasió Roqué es presenta amb MES, un partit on a bona part del país –Barcelona, Girona... i Queralbs- va amb coalició amb ERC. Això no pot desorientar els votants republicans de Sant Joan?

- No ho crec, a Sant Joan tothom té clar qui és qui. Ens coneixem tots.

- Malgrat ser un ajuntament governat amb majoria absoluta pel PSC s'han adherit a l'AMI, s'han hissat estelades, es va assistir a l'acte municipalista a favor del 9-N... No es poden queixar del compromís del consistori amb el procés sobiranista no?

- És veritat que s’han aprovat algunes iniciatives en aquest sentit. Però no es va aprovar la moció que l’Ajuntament pagui els seus impostos a la hisenda catalana, ni deixar de manera permanent l’estelada al balcó de l’ajuntament. L’estelada al balcó només es penja l'11 de Setembre, després de molta insistència per part nostra, normalment ho fan tard i durant poques hores. La posició de l’equip de govern ha estat més aviat tèbia en el procés, la iniciativa l’hem portat l’oposició i l’ANC. L’equip de govern en alguns casos hi han donat suport i en d’altres no. Per ells mai ha estat una prioritat el procés nacional, no s’hi han tancat en banda, però tampoc han fet res per iniciativa pròpia.

- Vostès insisteixen que el poble està en reculada. El 2011 li preguntàvem “Què planteja pels joves? Què farà per evitar la pèrdua de població?”. Quines propostes planteja quatre anys després?

- Redactarem un nou pla de joventut, amb la participació dels joves, per saber quines són les seves prioritats i inquietuds. Promourem que es quedin a viure a Sant Joan. Crearem una borsa d’habitatge per incentivar el lloguer dels pisos buits i amb facilitats per ells. Donarem suport als emprenedors. Cal explicar els models d'èxit local com opcions laborals factibles al nostre municipi i desfer el mite que a Sant Joan no hi ha oportunitats i, sobretot, hem de lluitar per retenir el talent dels nostres joves. Disposem d'elements potents com Vila Icària, que cal potenciar i posar en valor. Un cop inaugurada, es va deixar de banda.

Sergi Albrich, candidat d'ERC a Sant Joan de les Abadesses Foto: Marc Cargol


- Diuen que grans actes socials com la Festa Major i Carnestoltes –malgrat que també cal destacar la creació del Clownia-, han perdut molta força als darrers anys. Què proposen per revitalitzar-los?

- El Clownia està molt bé, però és una iniciativa privada, hem tingut molta sort que per diferents motius hagin escollit Sant Joan i hi seguirem apostant. Però nosaltres el que jutgem són els esdeveniments que són responsabilitat de l’Ajuntament. La realitat és que Sant Joan havia estat un referent a nivell comarcal en molts actes socials i ara no ho és. Segurament va lligat a la disminució de la vida social a Sant Joan, que els joves marxen a estudiar a fora i no tornen, pèrdua d’habitants, etc. Però el que no podem pretendre és que any rere any anem perdent participació en els actes socials, però igualment continuem fent sempre les mateixes coses amb l’esperança que algun dia potser la participació millorarà. S’han de fer canvis, innovar, fer coses diferents, implicar gent nova i  tornar a motivar a la gent. Nosaltres proposem crear un Consell Municipal de Cultura per assessorar l’Ajuntament i implicar el màxim de gent possible, conjuntament amb les comissions que ja funcionen, com la del Comte Arnau o la Comissió de Festes i sumar el màxim d’entitats implicades en la presa de decisions. Creiem que l’Ajuntament no ha de tallar les ales a la gent jove que té idees noves per la Festa Major, com ha passat, sinó que se’ls hi ha de donar suport.

- Al llarg d'aquesta legislatura han insistit que no s'havia de construir un ambulatori nou i, finalment, l'equip de govern ha aconseguit que sigui una realitat. Una vegada en funcionament no consideren l'obra un encert?

- Només cal que parli amb els usuaris o els professionals que hi treballen. La majoria es queixen de tenir menys espai útil de treball que en l’antic edifici, després d’haver-nos gastat 1,5 milions d’euros.

- Precisament l'edifici de l'antic ambulatori s'ha de tirar a terra per facilitar ressituar la polèmica parada d'autobús. Intentaran aturar aquest projecte? Quina alternativa projecten?

- Sempre hem defensat de deixar la parada d’autobús on havia estat sempre, fins a trobar un lloc que no suposés un perill per als vianants. L’enderroc de l’antic consultori difícilment el podem aturar perquè sembla que s’està executant a pocs dies de les eleccions municipals. El que sí que farem és replantejar el fet de voler treure el  jardí de la Fundació Emma i que els avis perdin espai d’esbarjo i d’intimitat per fer-hi la parada d’autobús en direcció Ripoll tal i com se’ns va comunicar fa pocs dies.

- Un dels grans temes pendents és el nou edifici de l'escola-institut –ara ja només pensant en la secundària-. Com plantegeu desencallar-ho?

- Ens toca fer pressió al Departament d’Ensenyament i als grups parlamentaris. Si depèn de nosaltres que no es tingui cap dubte que ho farem, per nosaltres és una prioritat. Vam aconseguir l’ensenyament secundari per a Sant Joan, quan tothom ho donava per impossible, i ara defensarem un edifici en condicions. De fet, malgrat ser a l’oposició aquesta legislatura nosaltres hi hem treballat, la mostra n’és la visita de l'exconsellera i diputada d’ERC, Carme Capdevila, a les escoles, les diverses preguntes presentades pel grup parlamentari d’ERC a la comissió d’Ensenyament i la petició que s’inclogués al pressupost de la Generalitat la inversió. També hem demanat que s’eliminin les barreres arquitectòniques dels actuals centres educatius.

- Fa quatre anys assegurava “que només pactaria amb qui modifiqués el POUM”. Després que les planes de la Torre fossin un dels elements protagonistes de la passada campanya, a la pràctica la qüestió ha passat molt desapercebuda...

- Ha passat desapercebut perquè la crisi econòmica ha provocat que no es desenvolupi el sector. Si algun dia es desenvolupa es farà mal bé una de les entrades més boniques d’un poble, m’atreviria a dir, de Catalunya. Si governem racionalitzarem el POUM i preservarem les planes agrícoles de la Torre i del Coll.

- També es va parlar molt d'una central de biomassa que ha acabat en no res. Algú va mentir sobre aquest projecte?

- Jo crec que algú en va fer electoralisme de forma barroera. No es pot sortir en plena campanya electoral anunciant 250 llocs de treball i que després acabi en no res. És poc ètic i molt poc responsable.

- Un dels clàssics de tots els partits és “desenvolupar el polígon de Llaudet”. Què proposa ERC per tal que aquesta frase sigui realitat?

- No podem tornar a caure en l’error de fer grans promeses, creant grans expectatives i trobar-nos una altra vegada amb persones a l’atur que porten el currículum a l'Ajuntament. El que necessita el sector de la Llaudet és discreció i aconseguir la inversió per dotar-la de tots els serveis per ser el màxim de competitiva possible. És evident que la Llaudet s’ha de repensar i cal fer-ho de la mà de l'INCASÒL, que n’és el propietari, i implicar-hi diferents administracions supramunicipals. Entre tots hem d’estudiar s’hi ens decantem per un model de grans empreses, ja que és difícil que vingui una gran empresa de fora amb l’oferta que hi ha de sòl industrial a Catalunya, o bé ens hem de plantejar un model de petites empreses i tallers, lligat a ampliacions d’empreses del comarca i amb la possibilitat que hi hagi espais per a emprenedors. Sense tancar la porta, evidentment, a una gran indústria.

- L'entrada nord de Sant Joan té una imatge millorable ja que la Coromina del Bac està a mig desenvolupar. Què s'hi pot fer?

- Aquests quatre anys ens hem fet un fart de demanar que no s’utilitzés l’entrada nord de Sant Joan com un abocador temporal de runa. La imatge a nivell turístic és nefasta, a part de les molèsties que provoca. En algun moment, aquesta deixadesa, havia provocat que a les nits si veiés buscadors fortuïts de ferralla i metall generant molta inseguretat als veïns.

El desenvolupament urbanístic de la Coromina del Bac és complicat per la crisi del totxo, el procés serà llarg. Nosaltres prioritzarem arribar acords amb els propietaris dels edificis a mig fer, alguns abandonats perquè la constructora ha fet fallida, per reconvertir-los en pisos de protecció oficial. Sabem que no és fàcil, però l’Ajuntament ho ha d’intentar i liderar.

- Quina proposta fan en relació als gossos i les problemàtiques –excrements, animals deslligats...-?

- Els regidors del grup municipal d’ERC hem proposat, en reiterades ocasions, establir mesures correctores en contra de l'augment d'excrements d'animals als carrers de Sant Joan, que han estat denegades per part de l’equip de govern, no només això, sinó que s’ha premiat reduint a la meitat el règim sancionador per aquells que no recullen els excrements dels seus animals de companyia.

Nosaltres proposem fer campanyes imaginatives i enginyoses com ha fet l’Ajuntament de Vilablareix, col·locant banderoles a les femtes; Girona, duent a terme una àmplia campanya de difusió de bons hàbits mitjançant panells informatius; Granollers, retornant les tifes als propietaris dels animals dins d’una caixa preparada per a l’ocasió; o Sitges, que analitzarà l’ADN dels gossos mitjançant els seus excrements i multaran els amos dels animals que no recullin les defecacions.

- A nivell nacional partits com CDC i ERC han parlat de facilitar ajuntaments sobiranistes. A Sant Joan l'única alternativa a MES és un pacte entre ERC i CiU?

- Més enllà de les dinàmiques nacionals, cada poble i cada ciutat és un món. Nosaltres sempre prioritzarem el que sigui millor per Sant Joan, sense prioritzar o vetar a ningú. A totes les candidatures hi ha persones de bona fe que l’únic que volen és el millor per a Sant Joan, ells són també els nostres aliats i companys per treballar per a Sant Joan.

- Si és alcalde quina serà la primera acció que tirarà endavant?

- La nostra principal preocupació són les més de 200 persones a l’atur i les 30 famílies que estan al llindar de la pobresa. Com a Ajuntament liderarem la confluència dels agents econòmics i socials, la nostra primera acció serà crear una mesa anticrisi i una xarxa de voluntariat ciutadà per donar suport a les persones amb dificultats.

Sergi Albrich es presenta per segona vegada com a candidat d'ERC a Sant Joan. Foto: Marc Cargol

 
Llista completa Esquerra Republicana (ERC) Sant Joan de les Abadesses 2015
1. Sergi Albrich i Viñas. 32 anys. Llicenciat en Geologia i màster en Govern Local. Actualment està finalitzant els estudis de doctorat. És regidor a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses des de fa sis anys i és president de la secció local d’ERC. Va ser president del grup Esplai Somnis i ha estat membre de la junta de la Unió Excursionista de Sant Joan. Coautor del monogràfic del programa de la Festa Major de l’any 2008 i de diversos articles científics i autor de la monografia "La línia de terme, una eina bàsica per la gestió municipal". Participa activament amb l’agrupació local de l’Assemblea Nacional de Catalunya i treballa com a geòleg.

2. Elisenda Guillaumes i Cullell. 37 anys. Doctora Enginyera Agrònoma. Ha col·laborat i ha format part de diferents entitats del municipi com ara el Grup Esplai Somnis, el SAT Teatre Centre, la Unió Excursionista i la Veu de Sant Joan. Ha sigut membre de la junta municipal de la Llar d’Infants i actualment és representant de l'AMPA al Consell Escolar de l'IE Sant Joan. Ha col·laborat en diverses publicacions locals com ara l’editada pel Centenari de la Festa de l’Arbre l’any 2000 i a l’edició de la revista "SJA" l’abril del 2012. Treballa a la Gerència de Serveis d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona i és directora del Parc del Castell de Montesquiu. Mare de la Jana i la Júlia.

3. Lluïsa Pérez i Castro. 46 anys. Tècnica en dietètica i nutrició i auxiliar d’infermeria especialitzada en fisioteràpia i rehabilitació. És vicepresidenta de l’Associació de Dones de Sant Joan de les Abadesses i ha sigut membre de l’AMPA del SES Sant Joan. És regidora a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses des de l’any 2011 i participa amb l’agrupació local de l’Assemblea Nacional de Catalunya. Treballa com a professional en l’àmbit de la dependència de les persones grans. Mare de la Marina i de l’Abril.

4. Anna Nicolau i Moyés. 42 anys. Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació, secció Pedagogia. Col·labora amb la Unió Excursionista i al Club Triatló de Sant Joan de les Abadesses. Sòcia-treballadora en una empresa cooperativa d'atenció a les persones com a Responsable de Desenvolupament de Servei i Gestió del Coneixement.

5. Joan Franch i Pujol. 33 anys. Entrenador dels cadets i jugador amb els veterans del CE Abadessenc. Treballa en una empresa cervesera multinacional de gestor comercial a la demarcació de Girona. Pare d’en Cesc.

6. Eva Clota i Santoro. 45 Anys. Secretària de l’Associació de Dones de Sant Joan de les Abadesses i secretària d’organització de la secció local d’ERC. Treballa en una empresa d’informàtica de la comarca. Mare de la Meritxell.

7. Marta López i Tallant. 36 anys. Diplomada en treball social i postgrau en mediació i resolució de conflictes. Vinculada a l’AMPA de la llar d’infants el Molí Petit i, des d’aquest curs, n’és la presidenta. Actualment desenvolupa la seva tasca professional com a treballadora social de la Fundació Privada Tutelar del Ripollès i, anteriorment, com a treballadora social en el sector de la gent gran. Mare de la Berta i de l’Àuria.

8. Josep Bassaganya i Call. 39 anys. Diplomat en gestió i administració pública i llicenciat en ciències polítiques. Va ser regidor d’hisenda del consistori l’any 2007 i és membre d’Òmnium Cultural, de l’Assemblea Nacional de Catalunya i secretari de finances de la Federació Comarcal d’ERC. Funcionari del cos superior de la Generalitat de Catalunya.

9. Jaume Arqués i Carbonell. 43 anys. Durant vuit anys va ser membre dels Geganters de Sant Joan i va col·laborar amb el grup Esplai Somnis. És nét de Ramon Arqués i Llurella, l’alcalde santjoaní d’ERC que es va mantenir més temps en el càrrec durant el convuls període de la Segona República Catalana i ja un cop iniciada la Guerra Civil espanyola. Actualment treballa en una empresa de fabricació de motlles de la comarca. Pare de la Marina i en Narcís.

10. Emma Carbonell i Roqué. 39 anys. Perruquera i emprenedora. Regenta el seu propi negoci i és la secretària de l’AMPA de l’IE Sant Joan. Mare d’en Sergi i de l’Adrià.

11. Àngel Martínez i Comas. 64 Anys. Va ser regidor del primer ajuntament democràtic de Sant Joan i president del Consell Esportiu del Ripollès. Ha estat president del CE Abadessenc durant quatre anys i actualment és entrenador de l’Escoleta del nostre equip de futbol. Avi d’en Pau, d’en Guiu, d’en Berenguer, de la Berta i de la Carla.

Suplents

12. Eva Bartrina i Portell. 39 anys. Diplomada en Relacions Laborals, Graduat Social. Regidora al consistori entre els anys 2003 i 2007 al capdavant de les àrees d'Ensenyament, Joventut i Habitatge. Coimpulsora de l'establiment de l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) a Sant Joan. Membre fundadora de l'associació d'Amics del Cava. Sòcia i cap del Departament Laboral de Bartrina Consultors. Mare de l'Aina i en Bernat.

13. Adrià Roca i Rada. 24 anys. Enginyer en Informàtica. Treballa en una empresa de desenvolupament web i col·labora amb La Veu de Sant Joan i el JAS. Portaveu de les JERC al Ripollès.

14. Laia Capdevila i Mas. 23 anys. Graduada en Economia. Actualment cursa un màster de Desenvolupament Directiu i Auditoria i treballa d’auditora en una firma de serveis professionals internacional. Presidenta del grup Esplai Somnis i portaveu de les JERC de Sant Joan de les Abadesses.

15. Joan Muro i Juanola. 65 anys. Treballa en una empresa familiar dedicada al sector de la perruqueria. Forma part de la junta de la Penya Blaugrana de Sant Joan i és soci del CE Abadessenc i de l’agrupació local de l’Assemblea Nacional de Catalunya. És el responsable de relacions amb la Federació Comarcal d’ERC. Avi de l’Aina, d’en Roger, de la Jana i de la Carla.

16. Joan Juncà i Puxeu. 67 anys. Va ser un dels primers portadors dels gegants de Sant Joan i vocal del CE Abadessenc. També ha col·laborat amb diverses iniciatives com la volta ciclista i la festa de la Vila Vella. Avi de l’Àlex, en David, la Jana i la Paula.

17. Roser Sala i Saña. 46 anys Va ser regidora de Medi Ambient, Agricultura, Turisme, Comerç i Indústria entre els anys 2003 i 2007, i va ser la responsable de la instauració del sistema de recollida porta a porta que ha permès reciclar quasi un 80% dels residus municipals. Bibliotecària a la biblioteca de l’institut Abat Oliba de Ripoll. Mare d’en Guillem, l’Estel i l’Arlet.

18. Montse Arla i Rodríguez. 53 anys. Extreballadora del tèxtil, viu a la Còlonia Llaudet. Actualment és cuidadora familiar. Mare de l'Arnau i de l'Alba.

19. Josep Bosc i Canal. 70 anys. Fa 54 anys que és soci de la UE de Sant Joan i en fa 21 que col·labora i és responsable de l’organització de la Via Romana de Capsacosta. Ha col·laborat i col·labora amb moltes entitats i activitats del nostre poble com ara l’antiga festa del carrer Pere Rovira, l’AMPA del Mestre Andreu, el Pessebre Vivent, la Veu de Sant Joan, el Casal de Jubilats i Pensionistes i el Pla d’Estràngol, entre altres. És avi d’en David, de l’Èric, d’en Pau i d’en Jordi.

20. Joan Àlvarez i Pujol. 34 anys. Enginyer tècnic industrial especialitzat en electrònica industrial. Regidor a l’ajuntament de Sant Joan entre els anys 2005 i 2011, gestionant l’àrea de Joventut, Noves Tecnologies i Promoció Econòmica entre els anys 2005 i 2007, i segon tinent d’alcaldia l’any 2007. Conseller comarcal del Ripollès, entre els anys 2005 al 2007, i del 2009 al 2011, gestionant l’àrea de Joventut i Cultura. Va ser un dels fundadors del JAS i havia estat membre de la comissió de festes, col·labora activament amb l’agrupació local de l’ANC.

21. Aleix Caballeria i Bosch. 29 anys. Guionista segons estudis. Ha estat president del JAS, de l'Alimentem el Mite i de la Comissió de Festes, i ha estat membre del Grup Esplai Somnis. Persona molt involucrada al poble durant els darrers anys. Actualment project manager, especialitzant en màrqueting i comerç electrònic d'una empresa de disseny. Emprenedor, ha creat el seu propi negoci; el Bar Nervis.
 

Llista ERC Sant Joan de les Abadesses 2011

Llista ERC Sant Joan de les Abadesses 2007

 

Programa electoral ERC Sant Joan de les Abadesses 2015 (pdf)

Resultats eleccions municipals 2011-2007 municipi per municipi

Resultats municipals 2011-2007 a Sant Joan de les Abadesses

Les municipals 2015 al Ripollès, dia a dia