Takahisa Fujinami guanya amb autoritat els 3 Dies Trial Santigosa

Oriol Noguera i Jorge Casales, segon i tercer respectivament, acompanyen el japonès al podi en una prova amb més de 200 participants | El santjoaní Albert Bosch és converteix el primer pilot en participar i completar els 3DTS amb una moto elèctrica.

El guanyador de la prova, Takahasi Fujinami, durant la seva participació al 3DTS | MotoClub Abadesses
Isaac Muntadas
17 d'abril del 2017
Actualitzat a les 19:02h
El japonès Takahisa Fujinami, que va ser campió del món de trial l'any 2004 amb Honda, era el gran favorit per endur-se la 46a edició dels 3 Dies Trial Santigosa 2017 de Sant Joan de les Abadesses i no ha decebut als seus fans. El pilot nipó de Montesa ha dominat la competició de principi a fi amb molta autoritat i sent molt superior a la resta de rivals. La prova santjoanina, disputada entre el divendres 14 i el diumenge 16 d'abril, ha comptat amb la presència de més de 200 participants i una afluència de públic considerable, sobretot en la jornada decisiva de diumenge. Precisament, els noms i l'ordre dels dos pilots que han acompanyat a Takahisa al podi no s'han decidit fins a l'última zona en què Oriol Noguera (Gas Gas) ha superat a Jorge Casales (Beta), tot i empatar a 13 punts, gràcies al fet d'haver aconseguit més zeros en tot el recorregut.

La jornada de divendres, marcada pel bon temps amb un sol primaveral, va ser la única en què va haver-hi una mica d'emoció pel triomf de la prova, ja que al final de les 31 zones del recorregut, Fujinami tenia només un punt de marge -1 per 2 punts de penalització- respecte al segon classificat, Jorge Casales. Jeroni Fajardo completava el podi amb 3 punts; mentre que el mític Dougie Lampkin (Vertigo) amb set campionats del món seguits de trial a l'aire lliure i indoor (1997-2003) a les seves mans tancava el top 5 amb 4 punts. Per la seva banda, el subcampió a les postres de la prova, Oriol Noguera, era desè amb 9 punts de penalització i li tocaria remuntar.

En canvi, la jornada del dissabte ja va ser dominada totalment per Fujinami. El pilot del país del sol naixent va ser el millor del dia i va acabar amb una targeta de només 5 punts de penalització, que li suposava una avantatge de sis punts (11) sobre el segon i tercer classificat, Casales i Lampkin respectivament. Per la seva banda, Oriol Noguera, ja havia ascendit fins a la quarta posició (12 punts) trepitjant els talons del seus immediats rivals. La jornada també va estar marcada pel sol fins que a mitja tarda va caure un ruixat important que va complicar les condicions de les últimes zones del circuit. Finalment, en la darrera jornada Fujinami va certificar el seu triomf amb un recorregut perfecte sense cap error (5 punts); mentre que Noguera va viure el seu particular Diumenge de resurrecció en culminar la remuntada després que Casales sumés un punt de penalització en la darrera zona. L'empat a 13 punts el beneficiava per acumular més zeros durant tota la competició. Jaime Busto (Montesa) i Lampkin van completar el top 5, ambdós amb 14 punts de penalització. La setena edició del trofeu Ricard Pinet, guardó amb què es premia el corredor jove més ben classificat de la prova, ha estat per Harry Hemingway mentre que Berta Abellán (Beta), 47a classificada de la general amb 98 punts de penalització, ha guanyat en la categoria femenina.

Exhibicions i presència de pilots amb renom mundial

Els 3 Dies Trial Santigosa és una de les competicions esportives de trial amb més renom mundial i aquesta 46a edició de la prova ha comptat amb la participació de més de 50 pilots estrangers, principalment provinents d'Escòcia, el Regne Unit França i Suïssa. A més, enguany la competició ha tingut l'oportunitat de veure en acció alguns dels millor pilots del món -algun d'ells han participat només un sol dia a mode d'exhibició- com Toni Bou, 10 vegades campió del món de trial a l'aire lliure i indoor (2007-2016); Adam Raga, dues vegades campió del món a l'aire lliure (2005 i 2006) i quatre títols indoor (2003-2006) o Laia Sanz, 13 vegades campiona del món de trial (2000-2006 i 2008-2013). També hi han participat pilots de la talla de Jeroni Fajardo, Dougie Lampkin, James Dabill o el propi guanyador, Takahisa Fujinami.

Durant aquests tres dies també hi ha hagut temps per gaudir de diverses exhibicions com la que van fer Fujinami i Busto en la nova zona indoor dels 3DTS aquest diumenge després de l'arribada de l'últim pilot. CrossBow també va realitzar una exhibició de BikeTrial. La nota negativa ha estat l'anul·lació de l'exhibició que havien de fer Toni Bou i Fujinami dissabte per culpa de la pluja que va deixar enfangat tot el terreny.

Albert Bosch, primer pilot en acabar la prova amb una moto elèctrica

El santjoaní Albert Bosch també passarà a la història dels 3DTS per ser el primer pilot de la competició en participar i acabar la prova amb una moto elèctrica no infantil en la 163a posició de la classificació amb 314 punts de penalització. Bosch ha fet una valoració molt positiva de la seva participació al trial mostrant-se molt content per haver assolit al repte i havent utilitzat menys bateries de les què s'esperava.

Els 3DTS també ha tingut moments per recordar alguna de les personalitats que han ajudat a fer gran aquesta prova i que han traspassat recentment. Aquest és el cas de Trinitat Arderiu, més coneguda per tothom com la Mestressa de Santigosa, que era la mare d'Oriol Guixà, un dels fundadors de l'esdeveniment i que va donar molt suport a la prova en els seus inicis. L'altra pèrdua important que ha patit els 3DTS ha estat la d'Albert Julve, que ha format part del Moto Club Abadesses i de l'organització del trial des de gairebé els seus orígens.

Albert Bosch amb la moto elèctrica amb què ha acabat els 3DTS Foto: Twitter d'Albert Bosch