Campdevànol subvencionarà la rehabilitació de façanes i cobertes incloses en l'àmbit de la Llei de Barris

Manso ha explicat que s'hi podran acollir tots els habitatges de més de 25 anys i que hagin fet o facin les obres entre el gener de 2010 i el 31 de desembre d'enguany. ERC s'ha abstingut en la proposta

Isaac Muntadas
26 de gener del 2018
Actualitzat el 01 de febrer a les 10:15h

Les finques del barri del Raval es podran acollir a aquestes subvencions Foto: Isaac Muntadas


El ple de Campdevànol, celebrat aquest dijous al vespre, ha aprovat la convocatòria i les bases de la línia de subvencions per la rehabilitació de façanes i cobertes, en el marc de la Llei de Barris. La proposta no ha estat votada per unanimitat, ja que ERC s'ha abstingut. L'alcalde del municipi, Joan Manso (CiU), ha explicat que les bases s'exposaran al públic per un termini de 20 dies hàbils al BOP de Girona i, sinó es presenten al·legacions, la convocatòria s'obrirà automàticament.

L'alcalde ha exposat que es podran acollir a la subvenció totes aquelles finques que tinguin una antiguitat de més de 25 anys i que es trobin dins de l'àmbit de la Llei de Barris, que comprèn el carrer Major, el barri del Raval, la zona antiga del barri de Vistalegre i algun carrer adjacent com el Balmes o el Puigmal. Cal subratllar que es podrà presentar tothom que hagi fet actuacions al seu habitatge, sempre i quan s'hagin fet o es facin dins el període que va des de l'entrada en vigor de la Llei de Barris el mes de gener de 2010 fins al 31 de desembre d'enguany. Això sí, hi haurà dos requisits essencials per beneficiar-se de la subvenció. En primer lloc, el pagament de l'obra s'ha d'haver efectuat amb l'ordenament jurídic vigent -amb factura i tramitació reglamentària i, per últim, ha de tenir la corresponent llicència urbanística. ''L'Ajuntament podrà buscar la llicència i si s'ha perdut la factura, segur que el contractista la recuperarà dels seus expedients'', ha aclarit.

L'Ajuntament només finançarà quatre tipus d'actuacions. Pel què fa a la coberta, només es subvencionarà el canvi estructural d'aquesta i el canvi de teules. En canvi, per les façanes es donarà una ajuda per pintar-la o pel seu embelliment. A més, com més cara sigui l'actuació, amb més diners hi contribuirà el consistori. El termini per tramitar les sol·licituds, que es farà per ordre estricte de petició, serà entre l'1 d'abril i l'1 de novembre d'enguany. D'altra banda, a mitjans de febrer -pels vols del dia 15- es farà una xerrada informativa on es convocaran tots aquells veïns beneficiaris (quasi tot el nucli antic té més de 25 anys).
 

Els habitatges del carrer Major de Campdevànol també es veuran beneficiats per aquestes subvencions Foto: Isaac Muntadas


ERC ha expressat els seus dubtes

El grup d'ERC, a través del seu portaveu Toni Riera, ha plantejat una sèrie de dubtes sobre les subvencions a l'alcalde. Riera ha preguntat perquè si l'actuació que s'està duent a terme a les tres places entra dins del programa de la Llei de Barris -la subvenció només es pot donar als immobles que estiguin dins la zona delimitada per aquesta llei- hi ha veïns que no entren dins de les bases. Manso l'hi ha respòs que el mapa de la Llei de Barris no ha canviat des de l'any 2010 ''ni ens el deixaran canviar mai''. L'alcalde ha puntualitzat que la plaça Clavé no entra dins l'espai susceptible de rebre subvencions; mentre que la plaça Valldemossa i la Sardana, sí. Manso també ha recordat que, certament, hi ha equipaments com el pavelló o la sala Diagonal que, tot i no estar dins d'aquest àmbit de la Llei de Barris, també hi entren. El motiu és que són espais que es considera que poden ser utilitzats pels veïns de la zona.

Riera també ha qüestionat que si les obres majors es podran fer només amb vuit mesos i Manso l'hi ha respost que no es tarda un any per fer una teulada o una façana i, per tant, els veïns tenen fins al novembre per finalitzar les obres. Finalment, el regidor republicà ha demanat si els 127.440 euros que es destinaran a cobrir aquesta subvenció seran suficients per satisfer la demanda. L'alcalde ha estat molt explícit en aquest sentit i ha dit que són els diners que els ha donat la Generalitat de Catalunya i quan s'acabin ja no es podran donar més subvencions. ''Per això hem dit que el primer que arribi i compleixi els requisits, se l'hi dóna la subvenció'', ha assegurat.
 

El regidor d'ERC, Toni Riera, ha volgut aclarir una sèrie de dubtes sobre les subvencions que es donaran Foto: Isaac Muntadas