El Consell Comarcal torna a exigir la llibertat dels presos polítics amb el suport, aquest cop sí, del PSC

Carlos Fernández s'havia abstingut en una moció per demanar l'alliberament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart el passat mes d'octubre | ERC també ha presentat una moció per adherir-se a la campanya ''No Puc Esperar''

La moció per exigir la llibertat dels presos polítics presentada per ERC s'ha aprovat per unanimitat
La moció per exigir la llibertat dels presos polítics presentada per ERC s'ha aprovat per unanimitat | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
21 de març del 2018
Actualitzat a les 14:06h
El ple del Consell Comarcal del Ripollès ha aprovat per unanimitat, en la sessió plenària d'aquest dimarts al vespre, dues mocions presentades pel grup comarcal d'ERC per exigir la llibertat dels presos polítics i per adherir-se a la campanya ''No Puc Esperar''. Un ple que ha començat amb gairebé quinze minuts de retard perquè Esquerra no havia registrat les mocions per culpa d'un error telemàtic i s'han hagut d'afegir a l'ordre del dia com a mocions d'urgència.

La moció més destacada, no per la seva novetat sinó pel suport unànime que ha obtingut del plenari -amb el vot favorable del PSC que en mocions semblants d'altres plens s'havia abstingut-, ha estat la moció per demanar la llibertat dels quatre presos polítics que té l'Estat espanyol com són Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, els líders de l'ANC i Òmnium Cultural respectivament; del conseller d'Interior cessat per l'article 155, Joaquim Forn, i del vicepresident també cessat pel govern central, Oriol Junqueras. Els ''Jordis'' estan en presó preventiva sense fiança al centre penitenciari de Soto del Real des del passat 16 d'octubre acusats d'un delicte de sedició; mentre que Forn i Junqueras estan tancats a la presó d'Estremera des del dia 2 de novembre acusats de delictes de sedició, rebel·lió i malversació de fons públics. Ahir precisament, en el cas de Forn, la fiscalia en va demanar la llibertat sota una fiança de 100.000 euros i avui el Tribunal Suprem decidiria si accepta aquesta proposta.

El conseller republicà, Sergi Albrich, ha assegurat que és una moció que els fa ''relativa ràbia'' presentar-la perquè consideren injusta la situació d'aquestes quatre persones. Albrich també ha argumentat que seria molt convenient pels presos i les seves famílies que els traslladessin a centres penitenciaris de Catalunya perquè les seves parelles i fills no hagin de fer centenars de quilòmetres cada setmana; sobretot, en el cas de Jordi Cuixart que el seu fill encara és un nadó de menys d'un any de vida. O l'exemple de Joaquim Forn, que fa pocs dies va donar positiu en un test de tuberculina i hauria de ser alliberat per raons ''humanitàries''. ''Ens agradaria que fossin lliures, però si més no, ara és prioritari que els acostin a Catalunya per facilitar la vida als presos i a les seves famílies'', ha sentenciat.

El conseller de CiU, Josep Albamonte ha considerat que la moció es ''quedava curta'' perquè creia que els acords no eren ''prou clars''. La discrepància ha estat més aviat semàntica, ja que Albamonte ha assegurat que el seu grup votaria ''amb els ulls tancats la moció'' perquè compartien plenament l'exposició de motius. Així doncs, en el primer punt el conseller ha demanat si es podia posar el verb ''exigir'' a l'acord. ''El plenari del Consell Comarcal exigeix la llibertat dels presos polítics i expressa, un cop més, el seu rebuig a la presó preventiva...'', han corregit entre tots. Albrich s'ha mostrat favorable als canvis perquè no quedin dubtes sobre el compromís d'ERC amb els presos. El vicepresident de l'ens, Josep Coma, també ha volgut afegir al darrer punt de la moció que es traslladin aquests acords al Parlament Europeu i a la Comissió Europea.

Tot seguit, ha estat el conseller del PSC, Carlos Fernández, qui ha pres la paraula per dir que estava a favor dels acords presos en la moció, però que discrepava amb l'exposició de motius i no volia que estiguessin vinculats. L'exalcalde de Setcases ha exposat que per respecte als seus companys de partit de la comarca i perquè no havia tingut gaire temps per estudiar la moció, no podia estar a favor de l'exposició de motius redactada per ERC. Tot i així, Fernández ha votat a favor de la moció perquè si que compartia els acords. A més, el president de l'ens, Joan Manso, l'hi ha recordat que les propostes d'acord tenen efectes jurídics, però no així l'exposició de motius.
 

Carlos Fernández (PSC) ha votat a favor d'exigir l'alliberament dels presos tot i no esta d'acord amb l'exposició dels motius de la moció Foto: Isaac Muntadas


Aprovada l'adhesió a la campanya ''No Puc Esperar''

També s'ha aprovat per unanimitat una moció per adherir-se a la campanya ''No Puc Esperar''. Els destinataris d'aquesta iniciativa són els pacients amb malalties inflamatòries intestinals (malaltia de Crohn i colitis ulcerosa), els pacients ostomitzats o colectomitzats o les persones que s'han hagut de sotmetre a una cirurgia per un càncer de recte. Aquestes persones tenen una necessitat continua i, de vegades imprevisible, d'anar al lavabo i, sovint, no surten de casa per por de no trobar-ne un en el moment oportú. Una problemàtica que els minva la qualitat de vida.

L'Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa (ACCU) emet les targetes ''No Puc Esperar'' perquè els pacients les utilitzin quan ho considerin necessari. El grup comarcal d'ERC entén que s'ha d'implantar aquest projecte a la comarca i que és imprescindible la col·laboració dels consistoris i de les entitats públiques perquè conscienciïn i informin sobre el problema, i adhereixin els lavabos dels seus equipaments al projecte. D'altra banda, Esquerra vol que es faciliti l'accés ràpid i de manera gratuïta als lavabos d'establiments de totes les poblacions del Ripollès per les persones que tinguin aquesta malaltia sempre que ho necessitin.

En l'àmbit municipal, el projecte ''No Puc Esperar'' encara està en una fase embrionària, ja que només compta amb el suport de sis consells comarcals i de 125 ajuntaments de Catalunya -al Ripollès s'hi han afegit els consistoris de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses a petició d'ERC-. ''Traslladant-ho al Consell Comarcal permetrem que es pugui ensenyar al conjunt de municipis del Ripollès. Tampoc hi ha massa persones afectades i és una cosa que no costa res'', ha afirmat Albrich.
 

El conseller d'ERC, Sergi Albrich, ha estat l'encarregat de defensar les dues mocions d'ERC Foto: Isaac Muntadas