El Govern atorga la Creu de Sant Jordi al Centre Filatèlic i Numismàtic de Ripoll

La Generalitat ha premiat a 31 personalitats i 24 entitats

Redacció
19 de juliol del 2018
Actualitzat a les 11:05h
El Govern ha concedit la Creu de Sant Jordi a 31 personalitats i 24 entitats que han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

Una d'elles ha estat per al Centre Filatèlic i Numismàtic de Ripoll, "en reconeixement a una sostinguda trajectòria de més de cinquanta anys en el camps de la filatèlia, la numismàtica i el col·leccionisme". En aquest darrer any, el Centre ha contribuït a projectar el patrimoni històric del Ripollès i Catalunya a través de múltiples iniciatives, com ara exposicions i edicions de segells. 

El record dels presos i l'1-O

La concessió de les distincions ha estat marcada per l'excepcionalitat de la situació política, amb l'empresonament dels dirigents independentistes.
 
L'Associació Catalana pels Drets Civils, creada per les famílies dels presos i exiliats polítics com a plataforma d’actuació conjunta, és una de les entitats que ha rebut la Creu de Sant Jordi. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha valorat el reconeixement en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu: "L'atorgament de Creus de Sant Jordi no pot estar al marge del que passa al país contemporàniament". 

Un altre dels premiats destacats amb el reconeixement és Roger Español, que va perdre l'ull per una pilota de goma de la policia espanyola durant l'1-O. Des de la Generalitat han justificat l'entrega del guardó per la defensa del referèndum de l'1 d'octubre, el compromís per fer complir el dret a l'autodeterminació i "la lluita cívica per la democràcia i les llibertats fonamentals".

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.