ERC registrarà una moció al Consell Comarcal perquè no es perdi l'Agència de l'Habitatge de Catalunya a Ripoll

El problema més gran d'aquesta pèrdua és que l'oficina de l'habitatge s'ubicaria a Girona

Isaac Muntadas
11 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:27h
El Consell Comarcal del Ripollès deixarà de tenir el servei de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya
El Consell Comarcal del Ripollès deixarà de tenir el servei de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya | CCR
ERC no es rendeix i registrarà una moció a la propera sessió plenària del Consell Comarcal en què exigirà mantenir a Ripoll l'oficina descentralitzada de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. Perquè això sigui possible, els republicans proposaran que sigui l'ens comarcal qui assumeixi les despeses del seu manteniment i que es negociïn unes noves condicions amb la Generalitat de Catalunya i amb el Consell Comarcal de la Cerdanya. Cal recordar que aquesta agència va tancar definitivament la seva oficina el passat dia 24 de setembre i, després de 34 anys amb seu al Ripollès, va deixar d'oferir els seus serveis tan als pobles del Ripollès com als de la Cerdanya.

El portaveu d'ERC al Consell Comarcal, Roger Bosch, ha explicat a NacióRipollès que estan molestos perquè, ''una vegada més'', aquesta informació els va arribar a través de la premsa (Diari de Girona) i no dels diversos òrgans del Consell. El conseller republicà ha exposat que l'oficina de l'habitatge, que està ubicada a dins de l'edifici del Consell Comarcal, es traslladarà a Girona. ''Si un territori perd un servei, evidentment hem d'alçar la veu i dir que no es pot permetre'', ha reblat.

Mala comunicació amb Girona

El motius principal pel qual ERC vol evitar la pèrdua d'aquest servei és pel fet de què es traslladi a Girona, ja que el Ripollès no està gaire ben comunicat amb la capital de la província ''perquè no tenim ni tren''. Bosch ha argumentat que Girona està molt ben comunicada amb les comarques de la costa però no amb les de l'interior com és el cas del Ripollès. Sinó s'hi va amb un vehicle particular o un taxi, és una ''aventura'' anar amb transport públic (autobús) fins a Girona. El conseller republicà ha assegurat que cal destinar-hi tot un dia per anar-hi a fer una gestió si el tràmit no es pot fer a través d'Internet. Per aquest motiu, si no hi hagués cap solució i l'agència de l'habitatge hagués de marxar, Bosch preferiria que s'ubiqués a Vic ''perquè almenys hi ha tren''.
 

El Ripollès és una comarca amb problemes d'habitatge Foto: Isaac Muntadas


Una població envellida

Bosch ha relatat que l'Agència de l'Habitatge de Catalunya a Ripoll és una de les poques que encara es troba desubicada perquè el Ripollès té una ''particularitat molt important'' respecte a altres comarques, que és que té una població ''molt envellida''. Aquests col·lectius de gent gran solen ser els que tenen més problemes a l'hora de desplaçar-se per gestionar aquests temes i la desaparició del servei de Ripoll no els ajudarà. ''Sovint, avisen als serveis públics per trobar habitatge o ajudes'', ha subratllat. Bosch també ha recordat que molta gent jove tendeix a marxar a viure a altres comarques pels problemes d'habitatge existents al Ripollès. ''L'assessorament referent al dret a l'habitatge ha de ser un servei bàsic i de màxim interès per la comarca'', ha puntualitzat.

Com es podria mantenir?

Els republicans entenen que han de lluitar per mantenir el servei actiu, ja que les dades de prestació del servei de l'oficina ''mereixen tenir-se en compte'' per donar-li continuïtat. Els republicans diuen que després d'haver parlat amb diversos tècnics, usuaris i agències de la comarca han constatat que serà un ''maldecap important'' no poder oferir aquest servei al Ripollès. A més, asseguren que, amb la situació econòmica actual del Consell Comarcal, que va registrar un superàvit de 382.000 euros en el pressupost de l'any 2017, podria fer front a una part o a tota la despesa per mantenir el servei. ''No val dir que no es treuen rèdits econòmics amb els serveis que es presten'', ha assegurat.

Bosch ha exposat que els costos que s'haurien de pagar per retenir el servei consistirien en les nòmines del personal que hi treballa i en el lloguer o l'ús de l'espai que utilitzen. ''Més enllà d'això no hi hauria d'haver més costos fixes'', ha indicat. En definitiva, el conseller republicà ha reiterat que perdre un servei sempre és ''dolent'' i, més en un cas, que s'utilitza amb assiduïtat. ''I sinó s'utilitzés prou i ens diguessin que si el treuen no passa res; tampoc ho compro, perquè llavors s'ha de plantejar com fer-ho perquè arribi a més gent'', ha conclòs.
 

ERC demana que sigui el Consell Comarcal qui assumeixi la despesa del servei Foto: Isaac Muntadas