Gombrèn insisteix en reobrir l'escola

El Consell Comarcal dóna suport a la proposta | Educació ho va descartar l'any passat

Eudald Picas
Eudald Picas | Adrià Costa
Arnau Urgell
09 de setembre del 2009


L'any 1998 el CEIP Hug de Mataplana, l'escola de Gombrèn, va tancar per manca d'alumnes. Una dècada més tard continuen els esforços per reobrir-la. Malgrat que fa uns mesos Educació va desestimar la demanda de l'Ajuntament, ara el ple del Consell Comarcal dóna suport a la demanda. L'alcalde gombrenès, Eudald Picas (foto), malgrat que ho veu molt díficil ho considera “prioritari” i es tornarà a reunir amb els serveis territorial del Departament el mes vinent.

Fa uns mesos diverses famílies de Gombrèn van recollir signatures per reobrir l'escola de Gombrèn. El nombre de possibles inscrits se situava en 10 o 11 -de set famílies- i malgrat la petició de l'Ajuntament, els serveis territorials d'Educació van desestimar-ho per manca de recursos. Segons Eudald Picas el Departament més que exigir un nombre determinat d'alumnes vol garanties de continuïtat. “No es volen arriscar a obrir i que al cap de quatre o cinc anys s'hagi de tornar a tancar” explica. Per altra banda alguns pares i mares que volien continuar duent els fills a Campdevànol o Ripoll no volien perdre el servei de transport i el menjador escolar. “Educació no vol pagar doble” matisa l'alcalde de Gombrèn.

Amb el suport del Consell Comarcal del Ripollès i del Consell Escolar de la ZER Comte Arnau -en la qual estava adscrita l'escola de Gombrèn- l'Ajuntament tornarà a fer un segon intent en les properes setmanes per estudiar la possibilitat de reobrir-la de cara al curs 2010/2011. Per Eudald Picas és una qüestió “prioritària” però que hores d'ara no veu massa factible i més tenint en compte que “el Departament no és amant d'obrir masses escoles rurals”. La reobertura suposaria una petit problema logístic, i és que les dues aules de l'escola les ocupen actualment el centre cívic i la farmaciola. Tot i això Picas assenyala que l'escola sempre passaria per davant del centre cívic.

El tancament de les escoles rurals
Al Ripollès a inicis dels 90 es van crear dues zones educatives rurals (ZER). Les ZER agrupen dos o més centres de diversos municipis que comparteixen consell escolar així com els mestres d'especialitats. L'escola de Gombrèn formava part del ZER Comte Arnau juntament amb la de Campelles, que també va tancar el 1998, el CEIP Vallfogona i el CEIP Núria Moré i Pi de Planoles.

Tampoc no s'ha escapat dels tancaments la ZER Vall del Ter. I és que ja en aquesta mateix dècada van cloure les portes el CEIP Migjorn de Molló i el CEIP Germans Estabanell de la Colònia Estabanell. Hores d'ara formen aquesta ZER els CEIP la Daina (Vilallonga de Ter), l'Esquirol (Ogassa), els Pinets (Sant Pau de Segúries) i les Moreres (Llanars). D'aquesta manera, hores d'ara, vuit dels 19 municipis de la comarca no tenen escola. El cas contrari és el de Vallfogona de Ripollès que no només ha mantingut la seva escola rural sinó que enguany ha obert una llar d'infants.

- Nota de premsa del Consell Comarcal del Ripollès