La Generalitat descarta cedir davant l'Aragó en el repartiment de seus dels Jocs d'Hivern

El president Pere Aragonès assegura que l'acord tècnic avalat pèl Comitè Olímpic és bo i assenyala que acollir el certamen és una "oportunitat" per al país i per al Pirineu

Reunió del Govern del 5 d'abril del 2022.
Reunió del Govern del 5 d'abril del 2022. | Govern
Joan Serra Carné / Oriol March
05 d'abril de 2022, 14:30
Actualitzat: 16:23h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tancat la porta a cedir seus davant l'Aragó per reconduir el xoc per l'organització dels Jocs Olímpics d'Hivern. Així ho ha determinat en una roda de premsa a Palau en la qual ha defensat l'equilibri actual, que ha enervat el president de la regió fronterera amb Catalunya, Javier Lambán. "No contemplem de cap manera canviar el repartiment. Hi ha hagut un esforç de totes les parts per arribar a una proposta que és tècnicament solvent i permet la participació de tots els territoris. No canviarem l'ubicació de cap seu", ha indicat Aragonès, que ha definit els Jocs com una "oportunitat per al país" i també per al Pirineu.

El president s'ha mostrat crític amb el posicionament del govern espanyol, que ha indicat que la consulta sobre els Jocs no és necessària. "Obeïm el mandat del Parlament", ha remarcat Aragonès, que no tampoc veu amb bons ulls el fet que Lambán hagin anat criticant el projecte després d'haver-se negat a reunir-se amb ell. "El contingut de l'acord tècnic ja és equilibrat", ha reflexionat el dirigent d'ERC.

Fa setmanes que la Generalitat transmet que l'actitud de Lambán no és "raonable", perquè les negociacions en les taules tècniques havien progressat amb l'aval de l'Aragó. Però el president aragonès, que afronta un horitzó electoral a la seva comunitat, insisteix que la proposta no s'ajusta als requisits d'"igualtat". I què demana Lambán? Un repartiment de les proves diferent a les valls del Pirineu. Entén que Catalunya acumula les proves d'snowboard i esquí acrobàtic a la Vall d'Aran; l'esquí alpí a la Molina i Masella; i l'esquí de muntanya, a Boí Taüll; i lamenta que "les valls de Tena i de Benasque es quedin "fora" del repartiment. La Generalitat considera que la renegociació que persegueix Lambán respon a "interessos electorals" i, com ha ressaltat Vilagrà, es continua considerant "tancat" l'acord, que no es "reobrirà".

L'"acord tècnic" al qual van arribar els governs -amb representants de l'executiu espanyol i l'aval del COE- fixa que al Pirineu català s'hi farien les proves d'esquí alpí, snowboard, freestyle i esquí de muntanya. Està previst que les estacions de la Molina i de la Masella siguin l'epicentre del descens, el gegant, el supergegant i l'eslàlom mentre que l'snowboard i el freestyle tenen opcions d'ubicar-se a Baqueira-Beret. Pel que fa al Pirineu aragonès, acolliria l'esquí de fons i el biatló. Barcelona té tots els números de ser seu de l'hoquei gel, previsiblement al Palau Sant Jordi i una altra instal·lació -una ha de tenir aforament per a 12.000 espectadors i l'altra per a un mínim de 6.000-; en canvi, el patinatge es faria a Saragossa. Jaca, per la seva banda, assumiria el cúrling. Els salts, el bobsleigh i l'skeleton s'haurien de fer fora de l'Estat, i Sarajevo (Bòsnia) apareix com a principal opció per part de l'organització.

Aragonès va signar ahir el decret d'impuls de la convocatòria de les dues consultes territorials sobre els Jocs. Les dues es faran el 24 de juliol. La primera estarà centrada exclusivament en les sis comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran, on se celebrarien les proves; la segona implicarà el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès, que no acolliran competicions però es veurien afectades pel certamen. El disseny final és fruit dels equilibris entre ERC i Junts: els republicans apostaven perquè la consulta fos només a l'Alt Pirineu i a l'Aran, mentre que l'altre partit del Govern volia implicar les altres tres zones del país. Ahir en va treure pit a les xarxes socials, per exemple.

Els detalls els van explicar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina. La primera té les competències sobre esports i ha estat l'encarregada d'interlocutar amb el COE i també amb el territori implicat. La segona és qui comanda les competències sobre participació, de manera que és qui porta el disseny jurídic de la consulta, que ha estat objecte de debat intern, resolt finalment amb la doble consulta. La pregunta a les sis comarques de l'Alt Pirineu i a l'Aran tindrà aquesta fórmula: "El Govern ha de presentar candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern del 2030?". La resposta és binària, però inclou el verb: "Sí, l'ha de presentar" o bé "no, no l'ha de presentar". Hi podran participar tots els majors de 16 anys que acreditin un any de residència en les comarques. No es tracta d'un cens, va clarificar Alsina, sinó d'un "registre de participants".

El mateix passa en la segona pregunta, destinada a les comarques del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès, que és aquesta: "La teva comarca s'ha d'involucrar en el projecte vinculat als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern del 2030?". Les dues respostes, en aquest cas, són aquestes: "Sí, estic d'acord que s'hi involucri" o bé "no, no estic d'acord que s'hi involucri". En la primera consulta, hi haurà 121 meses i 55.000 participants potencials. El vot es comptabilitzarà per tota la vegueria. Pel que fa a la segona, es tracta de 137 meses i 63.000 persones implicades. No hi haurà vot per correu ni telemàtic, només presencial. El recompte es farà per comarca. El resultat serà "políticament vinculant", segons va remarcar Vilagrà, en els dos casos.