​El Festival MOT es mira a ell mateix en la celebració dels deu anys

Aquest mes de març, una quarantena d'escriptors parlaran sobre la literatura més personal i s'exposaran totes les converses de la dècada del festival

Imatge promocional del MOT 2024
Imatge promocional del MOT 2024 | Pau Masó
26 de febrer del 2024
Actualitzat a la 13:14h
El Festival MOT es mira a ell mateix per celebrar deu anys. Ho fa amb una edició dedicada a aquells relats literaris i escriptors que tracten la narració en primera persona i exposen experiències i reflexions d'un mateix. Sota el lema "Des de dins", el MOT 2024 reunirà una quarantena d'escriptors que proposaran una quinzena de converses entre les dues seus del certamen, Olot i Girona, del 14 al 16 de març i del 21 al 23, respectivament.

"Els últims anys veiem com s'estan trencant molts tabús i molta literatura es fa a partir de l'experiència personal i biogràfica. Literatura que a vegades parteix del dol, d'una experiència d'abús sexual o literatura que prové d'altres formes de traumes. És a partir de la matèria biogràfica de l'escriptor que es comença a fer literatura i permet posar sobre la taula totes aquestes vivències que fa trenta o quaranta anys quedaven soterrades pel silenci", diu el comissari del MOT 2024, Xavier Pla, per explicar el leitmotiv del festival. "El segle XX, un filòsof francès va utilitzar una frase que deia 'l'infern són els altres'. Potser al segle XXI, podríem dir que l'infern és el jo, som nosaltres mateixos. Això és un pas endavant cap a la maduració col·lectiva. Nosaltres mateixos som matèria literària sense", afegeix Pla.

D'aquesta qüestió en parlaran 39 autors repartits en les dues seus del festival durant dos caps de setmana diferents. A Olot, a la Sala Torín, es podrà escoltar dijous 14 de març una conversa entre Sergi Pàmies i Jordi Cornudella sobre la identitat del jo; el mateix dia una altra entre Marta Marín i Marcos Giralt; divendres 14 conversaran Josep Girós i Jaume Ferrer sobre el jo adolorit i Claudia Durastanti i Miguel Ángel Hernández sobre 'del jo al tu"; i dissabte tancaran el MOT olotí tres converses: una sobre el jo exposat amb Toni Sala, Marta Pasqual i Mar Bosc (els quals formaran el Ver-MOT a les 12 h la plaça de Braus), una altra sobre el jo polític entre Jordi Graupera i Ignacio Peyró, i una última entre Héctor Abad i Laura Ferrero que es preguntaran "qui sóc jo?".

A les converses de Girona hi participaran els següents autors: Enrique Vila, Marta Segarra, Lucía Lijtmaer, Valentí Puig, Jordi Amat, Gabriela Wiener, Anna Pazos, Adrià Pujol, Vicenç Altaló, Blanca Llum, Julià de Jòdar, Júlia Bacardit i Èric Vuillard. En total, set converses que tinran lloc a la Biblioteca Carles Rahola i al parc de la Guineueta entre el dijous 21 i el dissabte 23 de març.
 

Diferents autoritats en la presentació d'aquest dilluns del MOT 2024 a l'Ajuntament d'Olot Foto: Pau Masó

 

Deu anys

Amb motiu dels deu anys del Festival MOT, s'han programat tres accions commemoratives. Una serà la instal·lació al carrer d'uns cubs expositiu que s'ubicaran a la plaça U d'Octubre d'Olot i davant la Biblioteca Carles Rahola de Girona on apareixeran les cares dels 375 autors que han participat en les deu edicions.

També s'ha creat un apartat a la pàgina web del festival, on es poden consultar totes les converses que han tingut lloc en les anteriors edicions. L'apartat actuarà com a repositori digital per escoltar els autors que han passat aquesta dècada i conèixer les seves creacions o biografia. Per últim, també es farà un videoresum amb les cares i el nom de tots els literaris que han passat pel MOT que es difondrà per xarxes socials.

Coincidint amb els deu anys, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha assegurat que, de moment, el festival no té intenció de créixer territorialment, sinó de fer-ho en públics: "El MOT ha anat creixent de forma conscient i pausada i crec que és el que ha de continuar fent amb un objectiu molt clar: promocionar la lectura. L'objectiu que ens marquem és que arribi a molts més ciutadans, no només dels nostres municipis, però com més dels nostres municipis millor. Hem de fer un pas endavant perquè a les nostres ciutats es respiri més MOT. Aquesta és l'ambició que tenim".

Per aconseguir això, el festival continua impulsant iniciatives com el MOT escoles i el MOT INS, les quals permetran que el certamen arribi a més de 600 infants i 300 joves durant les pròximes setmanes. El pressupost de l'edició d'aquest any és de 82.000 euros.
 
Arxivat a