L'església de Sant Esteve d'Olot recuperarà els sants de la façana

Està previst que aquest any ja s'hi instal·li la figura de Sant Esteve

L'església de Sant Esteve d'Olot
L'església de Sant Esteve d'Olot | Martí Albesa
07 de maig de 2024, 19:00
Actualitzat: 08 de maig, 7:13h

L'església de Sant Esteve tornarà a ser com era abans. Els Amics de Sant Esteve han posat fil a l'agulla perquè la façana del temple torni a ser com era fa dècades i s'hi tornin a instal·lar les figures desaparegudes dels tres sants: Sant Esteve, Santa Sabina i Sant Valentí. Totes tres es van col·locar a principis del segle XIX i van ser destruïdes durant la Guerra Civil. Des de llavors, la façana no ha tornat a ser la que era, tot i la restauració que va tenir lloc el 2020.

Segons avança El Punt Avui, la primera imatge que s'instal·larà serà la central, la de Sant Esteve. Està previst que ja es pugui col·locar aquest any, ja que el procés de fabricació que va a càrrec del Arte Cristiano està a la fase final. El projecte compta també amb el suport del Bisbat de Girona l'assessorament del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat.

Cap de les tres imatges que s'instal·laran són originals perquè les restes que quedaven (només el cap) no es podien restaurar i la qualitat de les fotografies de l'època no permet definir-les bé. Per aquests motius, la construcció de les noves figures s'ha fet posant en valor l'art escultòric de la ciutat: "Es va decidir fer un homenatge a l'escultura d'Olot. Per això s'han triat tres escultors de la ciutat. S'ha mirat que els estils dels tres escultors lliguin", explica Carme Grau, portaveu de l'Associació d'Amics de Sant Esteve i el Tura. Amb aquest objectiu, s'han agafat tres figures o models que van fer en vida tres escultors d'Olot ja morts: el Sant Esteve en fang i en miniatura de Joan Ferrés, el motlle Santa Sabina que va fer Manel Trayter i es conserva a l'Art Cristià i el Sant Valentí que hi ha a una capella de la Pinya i que és obra de Modest Fluvià.

L'espai on s'ubicarà Sant Esteve i la resta de figures
L'espai on s'ubicarà Sant Esteve i la resta de figures. Martí Albesa.

L'escultura que Joan Farrés va fer del sant de Sant Esteve va ser, precisament, després de veure com es destruïen les imatges durant la Guerra Civil: "Joan Farrés va veure com enderrocaven les imatges de Sant Esteve i va quedar estorat. Llavors, va fer unes figures de fang. Va deixar escrit que li faria molta il·lusió que una d'aquestes figures fos la que es posés a Sant Esteve. Tenim la figura en terra cuita i d'aquí s'ha fet el motlle", explica Grau.

El procés de fabricació i instal·lació de les escultures és llarg i car. Es farà amb un material similar a la pedra, però que serà més lleuger. Sant Esteve, per exemple, mesurarà tres metres d'alçada i està previst que s'instal·li amb unes grues. El cost de fabricació de la figura s'aproxima als 20.000 euros, que ara s'han finançat amb donatius i recursos propis de l'església.

Recuperar les claus de Sant Pere i campanya de donatius

La col·locació pròximament de Sant Esteve també servirà per tornar a col·locar l'espasa i les claus als relleus de Sant Pere i Sant Pere que també hi ha la part superior de façana. Resulta que el 2020, mentre s'estava restaurant la façana de l'església uns lladeres s'hi van enfilar per robar les claus del sant.

De cara a la fabricació i col·locació de Sant Valentí i Santa Sabina, els Amics de Sant Esteve volen fer una recol·lecta col·lectiva i aspirar a subvencions públiques per recuperar el sentit simbòlic de la façana d'un dels edificis i imatges més icòniques de la capital garrotxina.

Arxivat a