Alba Sabaté, Àngels Marzo i Rubèn Montañá guanyen els Premis Ciutat d'Olot

El guardó literari, dotat amb 16.500 euros en les tres categories, publicarà les obres vencedores

NacióLaGarrotxa.cat
17 de juny de 2013
Els guanyadors dels Premis Ciutat d’Olot. Foto: Ajuntament d'Olot

Els Premis Literaris Ciutat d’Olot ja tenen vencedors. Alba Sabaté és la guanyadora del Premi Marian Vayreda de Prosa Narrativa 2013 amb la seva obra “Aniversari”. Per altra banda, Àngels Marzo, ha rebut el Joan Teixidor de Poesia i Rubèn Montañá el de Novel·la Juvenil. El veredicte es va donar a conèixer dissabte, al Museu dels Sants d’Olot.

Alba Sabaté ha estat proclamada guanyadora del premi més important dels Premis Literaris Ciutat d’Olot, que convoca l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot: el Marian Vayreda de Prosa Narrativa. L’escriptora rebrà 10.000 euros (Premi dotat per la Diputació de Girona i l’Institut de Cultura d’Olot) i l’Editorial Empúries publicarà l’obra.

El Premi Joan Teixidor de Poesia Haikus en línia l’ha rebut Àngels Marzo, pel recull de haikus “Buscant Quios”. El premi consisteix en 2.000 euros i la publicació de l’obra per part de VienaEdicions.

Pel que fa al Premi de Novel·la Juvenil, que aquest any s’ha tornat a convocar després d’una edició sense, el guanyador ha estat Rubèn Montañá, amb “L’atac llimac”. La dotació per aquesta categoria és de 4.500 euros i la publicació de l’obra anirà a càrrec de Llibres de segle.

El jurat d’aquest premi ha recomanat la publicació d’una altra de les obres presentades per la seva qualitat: “Naufragi”, de Josep Solés Bahí.

L’acte d’entrega dels Premis es va celebrar dissabte al Museu dels Sants. Es va comptar amb la presència de Marti Peraferrer, qui va recitar un fragment de “Canigó”, de J. Verdaguer.

Alba Sabaté (Manresa, 1962)

Alba Sabaté és llicenciada en Filologia Catalana (UAB) i catedràtica de Llengua i Literatura Catalanes a l’INS Salvador Dalí del Prat de Llobregat. Aquest mateix 2013 ha rebut un reconeixement al seu compromís amb l’educació pública de qualitat en aquesta localitat.

Sabaté ha publicat “La frontera de la llum” (editorial Eumo, 1994). Una novel·la didàctica sobre els fenòmens relativistes, de la qual se n’ha fet una traducció al castellà per l’editorial Octaedro.

L’any 2000 va rebre el Primer Premi de poesia Miquel Martí i Pol per una selecció de poemes, que es van publicar a la revista Reduccions (número 78). El 2005 va ser finalista del Premi Pere Calders 2005, amb la novel·la “Paradisos d’aigua”, publicada per l’Editorial Proa (2006). El 2011 va ser finalista del Premi Just Maria Casero 2011, amb la novel·la “El soroll de les balenes”. I el 2012, va ser la guanyadora del Premi de novel·la breu Ciutat de Mollerussa 2012, per “Cançó de setembre” (Editorial Pagès, 2012).

Àngels Marzo Torres (Caldes de Montbui, 1978)

Resident a Lleida, Àngels Marzo s’encarrega, des del 2006, de l’organització d’Insòmnia, una nit literària que aplega dalt d’un mateix escenari veus consolidades del panorama literari i poetes i narradors novells. I fa de promotora cultural, coordinant amb Andratx Badia, del cicle “Veus Singulars”, que posa sobre la taula un seguit de sessions mensuals on s’estableix un diàleg entre la literatura i les altres arts amb les quals aquesta conviu. També col·labora amb la Càtedra Màrius Torres en el projecte d’edició de l’obra del poeta.

El seu primer poemari “Les grues” va ser guardonat amb el Premi de poesia Les Talúries (2009). I el segon treball, “Saba bruta”, va ser reconegut l’any passat amb el Premi de poesia Màrius Torres.

Ha participat amb algun dels seus poemes a antologies com “Estrenes” (2005) o, “(In)harmònics (Vuit poetes actuals)” del 2010, a les revistes Némesis, La Quera o Ara Lleida, a banda de recitals i trobades diverses, com el Festival Internacional de Poesia Mahalta, en la quarta edició.

Rubèn Montañá Ros (Badalona, 1983)

Rubèn Montañá va estudiar arts gràfiques i disseny (especialitzat en il·lustració) i va iniciar estudis de Belles Arts a la UB, interromputs pel seu ingrés a l’Institut del Teatre de Barcelona, on va obtenir la llicenciatura en Art Dramàtic l’any 2008.

És membre fundador de la companyia EGOS teatre, on participa com a actor i membre de l’equip creatiu de tots els seus espectacles. És co-autor (juntament amb Toni Sans) de les versions teatrals de: “El crim de Lord Arthur Savile”, “La casa sota la sorra” (ambdues estrenades a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya) i “En Joan sense por”, dirigida a públic familiar.

“L’Atac llimac” serà la primera novel·la que publica.
Arxivat a