Olot afronta la lluita contra l'eruga del boix que torna a fer-se present arreu

El director de Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), Francesc Canalias, ha presentat al Parc Nou les mesures per fer-hi front, amb un monitoratge de la plaga, l'estudi del cicle biològic, la identificació de depredadors, la cria d'ous per observar possibles parasitoids i la mesura de l'eficiència dels diversos tractaments

Aquest pot esdevé una trampa de la qual la papallona de l'eruga del boix no en pot escapar, com ha explicat Francesc Canalias aquest matí al Parc Nou d'Olot.
Aquest pot esdevé una trampa de la qual la papallona de l'eruga del boix no en pot escapar, com ha explicat Francesc Canalias aquest matí al Parc Nou d'Olot. | Xavier Borras.
28 de març de 2018, 10:31
Actualitzat: 15:56h

L'eruga del boix (Cydalima perspectalis), que l'any passat va fer-se present de forma massiva arreu de la Garrotxa i, especialment, als parcs i jardins d'Olot –amb la seva potent acció defoliadora, que pot arribar a matar el boix (Buxus sempervirens)–, s'ha tornat a detectar per part dels serveis tècnics d'espais verds de l'Ajuntament.

El canvi climàtic, que és un canvi global que afecta el medi natural, és la clau d'aquest tipus d'invasions i plagues –com la de la vespa asiàtica-, amb l'agreujant que les grans calors de l'any passat van contribuir a l'esclat massiu d'aquesta papallona, un lepidòpter de la família Crambidae que va envair tota la comarca. El llarg hivern d'enguany, amb fred intens i diverses nevades, podria fer-ne minvar els esclats, però no pas la presència continuada.

Per fer-hi front, avui en roda de premsa al Parc Nou, el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), Francesc Canalias, ha presentat una campanya de recerca que consistira en la col·locació de diversos pots amb fulles de boix impregnades de feromones per atraure'n els mascles de les erugues, fer-ne un recompte i tractar d'infectar els ous perquè no es puguin reproduir, amb l'objectiu d'estabilitzar la població d'erugues i que, de forma natural, alguns depredadors, principalment ocells, les eliminin (per bé que caldrà que de mica en mica s'adaptin a l'amargor i toxicitat de la buxina, un dels alcaloides que conté).
 

A dins els pots hi haurà fulles de boix impregandes de fermones per atraure'n els mascles. Foto: Xavier Borràs.


Tot i que ja feia tres anys que s'havia començat a localitzar a la Garrotxa exemplars de l’eruga del boix –el 2014 se'n va detectar la presència a Besalú–, va ser durant l'estiu passat quan es va observar-ne poblacions de forma més generalitzada. Els serveis tècnics d'espais verds de l'Ajuntament d'Olot van identificar-ne a diferents punts de la ciutat en els quals va afectar agrupacions de boixos situats en espais verds públics, jardins privats i masses forestals. A causa de l'efecte de les erugues, els espais verds públics com els arbres de la plaça Clarà, a l'entrada al cementiri, als jardins de la Torre Malagrid o al Parc Nou, els boixos van quedar sense fulles. Els serveis de jardineria de l'Ajuntament d'Olot van poder controlar l'acció de les erugues mitjançant tractament localitzats i insecticides ecològics, tot i que en paratges més naturalitzats va ser mes difícil d'aturar.

Per conèixer l'abast de l'afectació i definir el protocol d'actuacions a seguir, es va crear una comissió tècnica formada per representants de l'Ajuntament d'Olot, del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i amb el suport tècnic del Departament d'Agricultura Ramaderia Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Durant tot aquest 2018, la comissió de seguiment de la Cydalima perspectalis ha acordat la realització de proves pilot per a establir un protocol definit de control d'aquesta plaga. Amb l'objectiu d'establir una estratègia de regulació de la població de l'eruga del boix als diferents espais verds del municipi d'Olot afectats per aquesta plaga exòtica, les proves consistiran en el monitoratge de la plaga, l'estudi del cicle biològic a la zona de la Garrotxa, la identificació de depredadors, la cria d'ous per observar possibles parasitoids i la mesura de l'eficiència dels diversos tractaments.
 

A dins els pots hi haurà fulles de boix impregnades de feromones per atraure'n els mascles. Foto: Xavier Borràs.


Paral·lelament, l’Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya ha atorgat al Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa una ajuda d’investigació per al Desenvolupament de mètodes per monitoritzar i controlar Cydalima perspectalis, plaga exòtica defoliadora de boixos, a la zona de la Garrotxa. L’empresa olotina Orius Solucions Entomològiques, especialista en gestió de plagues, serà col·l aboradora d’aquest projecte.L’objectiu d’aquestes ajudes és incentivar la recerca en aquells àmbits que contribueixin a generar coneixement en la gestió o disseny dels espais verds urbans. L'ajuda inicial de 3.000 euros no serà suficient per enllestir tota aquesta recerca i caldrà aportar-hi més recursos, tal com ha aclarit Francesc Canalias.
 
Des de l’any 2014 quan es va detectar una primera defoliació d’una tanca de boix a la zona de Besalú –i es confirmava que responia a una defoliació produïda per Cydalima perspectalis (Bassols & Oliveras, 2014)–, aquesta espècie invasora procedent de la zona asiàtica s’ha anat expandint i desenvolupant per tota la Garrotxa i ha arribat a provocar, en aquest darrer any 2017, defoliacions severes tant a boixos ornamentals com a boixedes naturals, entre les quals destaca la boixeda del Parc Nou, catalogada com a arbreda monumental. Durant els mesos d’estiu es va observar també una gran quantitat d’adults volant en grups de desenes d’individus que van arribar a provocar molèsties als veïns de les zones pròximes.




 
Arxivat a