L'Ajuntament d'Olot aprova una moció perquè el Govern es retiri en les causes contra independentistes

El ple municipal també acorda reclamar l'aprovació d'una Llei d'amnistia i una proposició perquè s'informi els ciutadans del traçat de la variant d’Olot

Commemoració del 1r d'Octubre a Olot.
Commemoració del 1r d'Octubre a Olot. | Martí Albesa.
19 de febrer de 2021, 09:16
Actualitzat: 22 de febrer, 9:35h
El ple de l'Ajuntament d'Olot d'aquest dimecres, 18 de febrer, ha aprovat amb els vots en contra del PSC i a favor de Junts, ERC i la CUP, una moció presentada per aquesta darrera formació política en què s'exigeix al Govern la retirada de l'acusació de la Generalitat en les causes obertes contra independentistes.

Durant la presentació de la moció, el cupaire Lluís Riera va explicar que "la injustificada intensitat repressiva de l’Estat espanyol, ha estat acompanyada pel mateix nivell d’intensitat de la repressió protagonitzada per la mateixa Generalitat de Catalunya, paradoxalment governada per partits independentistes a qui caldria exigir el màxim grau de compromís per fer front a la repressió".

Segons Riera, aquesta actitud per part dels partits que governen la Generalitat, Junts i ERC, "és inadmissible, va en contra de qualsevol lògica antirepressiva i fa impossible qualsevol estratègia compartida en l’àmbit del sobiranisme". A banda, la moció admet que "suposa una incoherència flagrant d’aquests dos partits amb relació a les legítimes demandes d’amnistia que sostenen pels presos polítics vinculats al referèndum del 1r d’octubre de 2017".

Reclam de la Llei d'amnistia

En relació, precisament, a la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la repressió continuada de l'estat contra les aspiracions i els drets lliurement expressats al carrer i a les urnes, el ple també va aprovar amb el vota favorable de tots els grups que van presentar la moció i, novament, el contrari del PSC Olot, reclamar l'aprovació per part de les Corts espanyoles d'una Llei d'amnistia.

En la moció –que va llegir per via telemàtica la presidenta d'Òmnium Cultural a la Garrotxa, Núria Batalla–, es demana que sense renunciar a l'exercici dels drets vulnerats, inclòs el dret d'autodeterminació, aquesta Llei d'amnistia comporti l'extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa, inclosa la del Tribunal de Comptes, per tots els actes i expressió d’unes idees, sentiments o símbols amb intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya, qualsevol que fos el seu resultat, tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa realitzats des de l'1 de gener de 2013 i fins el moment de l'entrada en vigor de la Llei d'Amnistia, qualsevol que sigui llur denominació i contingut. Per a la seva plena efectivitat, aquesta amnistia haurà d'anar acompanyada d'una solució efectiva al conflicte polític amb l'Estat espanyol que inclogui el reconeixement del dret d'autodeterminació de Catalunya.

Transparència en la informació sobre la variant

La sessió plenària també va aprovar, per unanimitat, una moció, presentada per Esquerra, per a instar a la transparència activa en la informació a la ciutadania sobre el traçat de la variant d'Olot.

Segons la portaveu republicana, Anna Barnadas, molt olotins no tenen coneixement del projecte o de les seves característiques, unes informacions que el regidor agustí Arbós es va comprometre que penjarien del web de l'Ajuntament ben aviat, per bé que, també, va adduir que el projecte correspon a la Generalitat amb la responsabilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, "que és molt garantista".

Arbós va llegir la moció d'ERC des de la part positiva que significa fer "pedagogia" entre la població i, per això, també es va comprometre a penjar al web les al·legacions presentades per l'Ajuntament d'Olot. El regidor d'Innovació i Tecnologia, igualment, va dir que estudiaren la possibilitat de fer les maquetes que es proposen a la moció, però que dependrà dels costos si tira endavant o no.

Per a Agustí Arbós "no ens hem d’encallar en això perquè tot plegat es retardi" i l va afegir que a millor maqueta –citant una frase del també regidor Aniol Sellabona– "serà veure la variant feta".

Plantilla i retribucions

El plenari d’aquest mes de febrer també ha donat llum verd a la modificació de la plantilla de l’Ajuntament d’Olot per a l’any 2021. El punt, que ha comptat amb els vots a favor de tots els grups municipals del plenari, contempla la creació d’una nova plaça d’agent per a la Policia Municipal, entre altres. Paral·lelament, el ple també ha aprovat per unanimitat l’increment addicional del 0,3% de la massa salarial a les retribucions del personal municipal.
Arxivat a