26
d'agost
de
2021, 19:37
Actualitzat:
30
d'agost,
9:11h
El nom, Divina Providència, sí que deu fer la cosa, si més no pel que fa a la voluntat de les monges clarisses que van romandre 125 anys en aquesta edificació, situada entre els carrers Fluvià i ronda Paraires, i que van cedir-la a l'Ajuntament d'Olot el novembre de 2020, a través del Bisbat de Girona, amb la condició que els 1.616m² cedits es dediquessin a funcions socials i educatives.
Doncs, just avui, el ple municipal ha aprovat cedir l'espai de franc a la Fundació La Fageda per a la que serà la singular Escola de Noves Oportunitats Nomia ("sentit", en grec) amb l'objectiu d'ajudar els joves que no disposen de cap recurs i que tenen dificultats tant en el sistemaeducatiu com en el laboral.
La cessió tira endavant només amb els vots de l'equip de govern de JxCat, que disposa de majoria absoluta, un primer punt del plenari –el més important d'avui–, que s'ha allargat durant més d'una hora. Mentre la CUP hi ha votat en contra, el PSC i ERC s'hi han abstingut, tots ells amb arguments si fa no fa similars.
Al ple el grup municipal de la CUP –que hi han votat en contra–, en veu de Lluís Riera, ha criticat que es "comenci la casa per la teulada", ja que segon ell hauria estat més lògic presentar a aprovació el projecte d'escola i, posteriorment, la cessió de l'edifici per a encabir-la. En tot cas, ha manifestat que no estan "d'acord a donar patrimoni públic a privats". A part de l'objectiu, per al portaveu dels anticapitalistes olotins, el camí i les maneres no han estat adequades. Riera també s'ha queixat que tot plegat s'ha fet d'esquenes a l'oposició i a tota la comunitat socioeducativa.
Pel que fa al grup municipal del PSC –que s'han abstingut–, Jaume Mir ha dit compartir part dels arguments exposats per la CUP i ha posat en valor que sigui La Fageda qui presenti el projecte, donada l'experiència que té. Tanmateix, pel que fa al treball fet aquests dos darrers anys "hi he trobat a faltar coses importants", com el fet que si l'educació és un servei públic s'entra en contradicció a cedir el projecte a una entitat privada. També, troba a faltar un òrgan de control i de coordinació que controli el nou centre escolar, les problemàtiques que es produeixin. Per a Mir el projecte "hauria d'incorporar els recursos que ja funcionen al territori" per manera de generar sinergies amb ells si prèviament se'ls ha convidat a participar-hi.
Pel grup municipal d'Esquerra –que també s'ha abstingut– ha intervingut Josep Granados, que ha constatat el nombre prou important de joves que no disposen de cap recurs formatiu i la feina que s'hi amb gran part d'ells des de diversos projectes i recursos que donen suport als 411 joves que es troben amb aquestes dificultats. De fet, alguns responsables d'aquests altres projectes, han mostrat, segon el regidor republicà, dubtes sobre com es tiraran endavant. Granados ha dit que hi ha molts interrogants sobre el projecte: nombre d'alumnes, recursos econòmics, gestió…, que espera que es puguin resoldre amb els reports tècnic que vindran. "Ens sembla una mica estrany cedir un edifici municipal abans d'aprovar el projecte", ha coincidit el regidor d'ERC.
Mariona Camps, regidora d'Educació, ha defensat que es portava a votació la cessió perquè és el que marca el procediment administratiu. El projecte, ha dit la regidora, "és de servei púbic, que gestionarà una entitat sense ànim de lucre com és La Fageda". El que es fa, ha dit Camps, és una cessió que ve condicionada perquè en un màxim de cinc anys s'ha de portar a terme l'activitat i que d'aquí a trenta anys es continua portant a terme es produirà una donació a la Fundació La Fageda. La regidora ha esmentat que són vora una vuitantena de joves els que es troben en situació de desemparament, tot i que al llarg de l'any pot augmentar. "El projecte es viu", ha conclòs Mariona Camps per a donar entendre que tothom pot participar en la seva fonamentació.
Pep Berga ha lamentat que des de l'oposició s'hagi volgut transmetre que "d'això fa dos dies que en parlem" quan des del mes de maig de 2018 se'n parla, més encara quan la Faged, la tardor del mateix any, es va posar al capdavant d'afrontar aquest repte de comarca. "Tenim pressa i ganes d'actuar per a poder atendre aquests 80 joves que no tenen cap recurs", ha reblat el batlle d'Olot. "Aquests joves són el fracàs del sistema públic d'educació i els hem d'ajudar d'una altra manera", ha conclòs, i que ho pugui fer la Fageda, "que és un exemple" arreu del món, segons Berga.
L'aprovació al ple d'avui de la instrucció de l'expedient de cessió, que se sotmetrà a informació pública, tornarà al ple probablement al mes d'octubre per a l'aprovació definitiva.
Els inicis d'un projecte de ciutat
Just aquest matí, a la Sala Gussinyé del Consistori, s'ha presentat aquesta iniciativa, llargament somnida per tots els agents participants –DinàmiG, Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, Ajuntament d'Olot, Fundació La Fageda– i que iniciara el camí el curs 2022-2023 amb una vuitantena de joves, majoritàriament migrants, que viuen diverses i greus problemàtiques i que romanen fora del sistema educatiu i laboral.
Durant la presentació, amb el batlle Pep Berga d'amfitrió, hi han intervingut Teia Fàbrega, directora del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa; Sílvia Domènech, directora general adjunta de La Fageda; Anna Monells, gerent de l'àmbit social de la Fundació i Mariona Camps, regidora d'Educació de l'Ajuntament, acompanyada dels també regidors Imma Muñoz i Estanis Vayreda.
L’any 2016 es posa en marxa el Social Lab Garrotxa, una plataforma impulsada des de l’Ajuntament d’Olot per desenvolupar respostes innovadores a reptes complexos comptant amb la participació de tots els actors locals involucrats i que puguin estar-hi interessats. La metodologia del Social Lab Garrotxa es posa en marxa amb la identificació d’un repte del territori pel qual es volen trobar solucions innovadores.
Durant l’any 2018 i fins finals del 2019 es van proposar diferents reptes, un dels quals va ser el de trobar resposta educativa/formativa als joves que han quedat fora del sistema educatiu reglat i que, al mateix temps, tenen moltes dificultats per accedir al mercat laboral. A partir d’aquí es va començar a treballar en un projecte transversal que inclogués agents el màximde tranversals possible: des de l’àmbit educatiu, social, laboral i formatiu.
Paral·lelament, l’any 2012 la Fundació La Fageda, juntament amb el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, van posar en marxa el projecte Mirall, adreçat a joves majors d’edat que es troben en situació de risc. Aquest projecte beneficia un primer grup d’una dotzena de joves i donada la seva bona acceptació i els resultats obtinguts s’inicien nous programes que segueixen la mateixa estructura: formació al matí, feina a les tardes i compartirespais amb els treballadors i tècnics de La Fageda, que el 2022 complirà 40 anys del seu naixement al terme municipal de Santa Pau.
Unir la proposta de Social Lab amb l’experiència de La Fageda va ser un procés natural fruit del compromís de la mateixa Fageda amb la comarca. De fet, aquest és el naixement del projecte d’Escola de Noves Oportunitats.
L'Escola de Noves Oportunitats
Un equip format per professionals del Consorci d’Acció Social, l’Àrea de Cultura i Educació i DinamiG han treballat amb responsables de la Fageda per poder avançar en el projecte d’Escola de Noves Oportunitats Noima (paraula grega que vol dir “sentit”) que té per finalitat donar resposta educativa/formativa a joves que han quedat fora del sistema educatiu reglat. L’objectiu és completar l’oferta formativa ja existent i integrar en una única estructura tots els recursos d’atenció a aquest col·lectiu, que suma vora 150 joves sense cap recurs educatiu a la Garrotxa. La característica principal que s’oferirà és la personalització i l’acompanyament individual de cada alumne/a i la seva família, segons les seves necessitats i inquietuds.
Per posar en marxa aquest projecte formatiu, la Fundació La Fageda ha sol·licitat a l’Ajuntament d’Olot poder disposar d’un espai on poder fer realitat el projecte. En el ple d'avui, doncs, el Consistori ha aprovat la cessió de l’edifici de la Divina Providència. Situat entre els carrers Fluvià i Ronda Paraires, l’Ajuntament d’Olot disposa des de novembre de 2020 de 1.616m² de les instal·lacions cedides pel Bisbat de Girona per a futurs usos socials, educatius o culturals a disposició de la ciutat.
Amb aquest projecte de ciutat, que aquest dijous ha aprovat el plenari, s’inicia el procés de cessió de l‘edifici de la Divina Providència per a la posada en marxa de l’Escola de Noves Oportunitats. Oferirà itineraris formatius llargs i personalitzats amb un acompanyament personal durant tota la trajectòria dels joves per tal que puguin retornar al sistema educatiu o bé que es puguin inserir laboralment. La previsió és que alguns dels serveis que prestarà l’escola puguin entrar en funcionament durant el període 2022-2023.
Doncs, just avui, el ple municipal ha aprovat cedir l'espai de franc a la Fundació La Fageda per a la que serà la singular Escola de Noves Oportunitats Nomia ("sentit", en grec) amb l'objectiu d'ajudar els joves que no disposen de cap recurs i que tenen dificultats tant en el sistemaeducatiu com en el laboral.
La cessió tira endavant només amb els vots de l'equip de govern de JxCat, que disposa de majoria absoluta, un primer punt del plenari –el més important d'avui–, que s'ha allargat durant més d'una hora. Mentre la CUP hi ha votat en contra, el PSC i ERC s'hi han abstingut, tots ells amb arguments si fa no fa similars.
Al ple el grup municipal de la CUP –que hi han votat en contra–, en veu de Lluís Riera, ha criticat que es "comenci la casa per la teulada", ja que segon ell hauria estat més lògic presentar a aprovació el projecte d'escola i, posteriorment, la cessió de l'edifici per a encabir-la. En tot cas, ha manifestat que no estan "d'acord a donar patrimoni públic a privats". A part de l'objectiu, per al portaveu dels anticapitalistes olotins, el camí i les maneres no han estat adequades. Riera també s'ha queixat que tot plegat s'ha fet d'esquenes a l'oposició i a tota la comunitat socioeducativa.
Pel que fa al grup municipal del PSC –que s'han abstingut–, Jaume Mir ha dit compartir part dels arguments exposats per la CUP i ha posat en valor que sigui La Fageda qui presenti el projecte, donada l'experiència que té. Tanmateix, pel que fa al treball fet aquests dos darrers anys "hi he trobat a faltar coses importants", com el fet que si l'educació és un servei públic s'entra en contradicció a cedir el projecte a una entitat privada. També, troba a faltar un òrgan de control i de coordinació que controli el nou centre escolar, les problemàtiques que es produeixin. Per a Mir el projecte "hauria d'incorporar els recursos que ja funcionen al territori" per manera de generar sinergies amb ells si prèviament se'ls ha convidat a participar-hi.
Pel grup municipal d'Esquerra –que també s'ha abstingut– ha intervingut Josep Granados, que ha constatat el nombre prou important de joves que no disposen de cap recurs formatiu i la feina que s'hi amb gran part d'ells des de diversos projectes i recursos que donen suport als 411 joves que es troben amb aquestes dificultats. De fet, alguns responsables d'aquests altres projectes, han mostrat, segon el regidor republicà, dubtes sobre com es tiraran endavant. Granados ha dit que hi ha molts interrogants sobre el projecte: nombre d'alumnes, recursos econòmics, gestió…, que espera que es puguin resoldre amb els reports tècnic que vindran. "Ens sembla una mica estrany cedir un edifici municipal abans d'aprovar el projecte", ha coincidit el regidor d'ERC.
Mariona Camps, regidora d'Educació, ha defensat que es portava a votació la cessió perquè és el que marca el procediment administratiu. El projecte, ha dit la regidora, "és de servei púbic, que gestionarà una entitat sense ànim de lucre com és La Fageda". El que es fa, ha dit Camps, és una cessió que ve condicionada perquè en un màxim de cinc anys s'ha de portar a terme l'activitat i que d'aquí a trenta anys es continua portant a terme es produirà una donació a la Fundació La Fageda. La regidora ha esmentat que són vora una vuitantena de joves els que es troben en situació de desemparament, tot i que al llarg de l'any pot augmentar. "El projecte es viu", ha conclòs Mariona Camps per a donar entendre que tothom pot participar en la seva fonamentació.
Pep Berga ha lamentat que des de l'oposició s'hagi volgut transmetre que "d'això fa dos dies que en parlem" quan des del mes de maig de 2018 se'n parla, més encara quan la Faged, la tardor del mateix any, es va posar al capdavant d'afrontar aquest repte de comarca. "Tenim pressa i ganes d'actuar per a poder atendre aquests 80 joves que no tenen cap recurs", ha reblat el batlle d'Olot. "Aquests joves són el fracàs del sistema públic d'educació i els hem d'ajudar d'una altra manera", ha conclòs, i que ho pugui fer la Fageda, "que és un exemple" arreu del món, segons Berga.
L'aprovació al ple d'avui de la instrucció de l'expedient de cessió, que se sotmetrà a informació pública, tornarà al ple probablement al mes d'octubre per a l'aprovació definitiva.
Aquest matí s'han presentat els detalls de la cessió a l'Ajuntament d'Olot. Foto: Xavier Borràs.
Els inicis d'un projecte de ciutat
Just aquest matí, a la Sala Gussinyé del Consistori, s'ha presentat aquesta iniciativa, llargament somnida per tots els agents participants –DinàmiG, Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, Ajuntament d'Olot, Fundació La Fageda– i que iniciara el camí el curs 2022-2023 amb una vuitantena de joves, majoritàriament migrants, que viuen diverses i greus problemàtiques i que romanen fora del sistema educatiu i laboral.
Durant la presentació, amb el batlle Pep Berga d'amfitrió, hi han intervingut Teia Fàbrega, directora del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa; Sílvia Domènech, directora general adjunta de La Fageda; Anna Monells, gerent de l'àmbit social de la Fundació i Mariona Camps, regidora d'Educació de l'Ajuntament, acompanyada dels també regidors Imma Muñoz i Estanis Vayreda.
L’any 2016 es posa en marxa el Social Lab Garrotxa, una plataforma impulsada des de l’Ajuntament d’Olot per desenvolupar respostes innovadores a reptes complexos comptant amb la participació de tots els actors locals involucrats i que puguin estar-hi interessats. La metodologia del Social Lab Garrotxa es posa en marxa amb la identificació d’un repte del territori pel qual es volen trobar solucions innovadores.
Durant l’any 2018 i fins finals del 2019 es van proposar diferents reptes, un dels quals va ser el de trobar resposta educativa/formativa als joves que han quedat fora del sistema educatiu reglat i que, al mateix temps, tenen moltes dificultats per accedir al mercat laboral. A partir d’aquí es va començar a treballar en un projecte transversal que inclogués agents el màximde tranversals possible: des de l’àmbit educatiu, social, laboral i formatiu.
Paral·lelament, l’any 2012 la Fundació La Fageda, juntament amb el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, van posar en marxa el projecte Mirall, adreçat a joves majors d’edat que es troben en situació de risc. Aquest projecte beneficia un primer grup d’una dotzena de joves i donada la seva bona acceptació i els resultats obtinguts s’inicien nous programes que segueixen la mateixa estructura: formació al matí, feina a les tardes i compartirespais amb els treballadors i tècnics de La Fageda, que el 2022 complirà 40 anys del seu naixement al terme municipal de Santa Pau.
Unir la proposta de Social Lab amb l’experiència de La Fageda va ser un procés natural fruit del compromís de la mateixa Fageda amb la comarca. De fet, aquest és el naixement del projecte d’Escola de Noves Oportunitats.
L'Escola de Noves Oportunitats
Un equip format per professionals del Consorci d’Acció Social, l’Àrea de Cultura i Educació i DinamiG han treballat amb responsables de la Fageda per poder avançar en el projecte d’Escola de Noves Oportunitats Noima (paraula grega que vol dir “sentit”) que té per finalitat donar resposta educativa/formativa a joves que han quedat fora del sistema educatiu reglat. L’objectiu és completar l’oferta formativa ja existent i integrar en una única estructura tots els recursos d’atenció a aquest col·lectiu, que suma vora 150 joves sense cap recurs educatiu a la Garrotxa. La característica principal que s’oferirà és la personalització i l’acompanyament individual de cada alumne/a i la seva família, segons les seves necessitats i inquietuds.
Sílvia Domènech, junt amb el batlle, Pep Berga, a l'Ajuntament d'Olot. Foto: Xavier Borràs.
Per posar en marxa aquest projecte formatiu, la Fundació La Fageda ha sol·licitat a l’Ajuntament d’Olot poder disposar d’un espai on poder fer realitat el projecte. En el ple d'avui, doncs, el Consistori ha aprovat la cessió de l’edifici de la Divina Providència. Situat entre els carrers Fluvià i Ronda Paraires, l’Ajuntament d’Olot disposa des de novembre de 2020 de 1.616m² de les instal·lacions cedides pel Bisbat de Girona per a futurs usos socials, educatius o culturals a disposició de la ciutat.
Amb aquest projecte de ciutat, que aquest dijous ha aprovat el plenari, s’inicia el procés de cessió de l‘edifici de la Divina Providència per a la posada en marxa de l’Escola de Noves Oportunitats. Oferirà itineraris formatius llargs i personalitzats amb un acompanyament personal durant tota la trajectòria dels joves per tal que puguin retornar al sistema educatiu o bé que es puguin inserir laboralment. La previsió és que alguns dels serveis que prestarà l’escola puguin entrar en funcionament durant el període 2022-2023.