​Els alumnes del Montsacopa recuperen les converses i el joc després de la prohibició del mòbil

Després de la primera setmana del curs, la direcció del centre es mostra satisfeta de la mesura i assegura que no hi ha hagut cap queixa

Imatge de l'Institut Montsacopa d'Olot
Imatge de l'Institut Montsacopa d'Olot | Pau Masó
19 de setembre de 2023
Actualitzat: 03 d'abril de 2024, 13:25h

A mig estiu, l'Institut Montsacopa d'Olot anunciava que a partir d'aquest setembre el centre expulsaria els alumnes que fessin servir el mòbil dins les instal·lacions de l'equipament. Després d'una setmana de la posada en funcionament del curs i la mesura, la imatge de les estones de pati ha canviat. "Si abans podies veure dos alumnes asseguts en un banc mirant el mòbil, ara estan parlant. Estan 'condemnats' a jugar, passejar o conversar", explica Càndid Sempere, director de l'institut olotí.

I és que a un quart d'onze, moment en què a l'institut hi ha un dels descansos entre classes, els alumnes juguen, passegen o conversen entre ells. Són, sobretot, els estudiants de Secundària, ja que els de Batxillerat i Cicles Formatius poden sortir del recinte escolar i al carrer se'ls veu utilitzant el mòbil. "Crec que encara és aviat per valorar-ho. Però, fins avui no hem tingut ni un problema", assegura Sempere. "Crec que hi va haver suficient ressò mediàtic i la gent ha vingut molt conscienciada i ho està posant fàcil", afegeix.
 

Les famílies ho han agraït

En aquesta primera setmana de funcionament de la mesura, no s'ha hagut d'expulsar cap alumne, ni hi ha hagut cap incidència. A més, el director del Montsacopa també explica que les famílies ho han entès a la perfecció i, fins i tot, ho han agraït: "Tots els pares estan contents. El feedback de les famílies és molt positiu. Crec que els hem ajudat, tot i que és una tasca que també s'ha de fer des de casa". La mesura permet que els joves estiguin fins a sis hores desconnectats del mòbil i la majoria el deixin, fins i tot, a casa mentre estan a l'institut.

El centre ha afegit un matís a la mesura que va prendre durant l'estiu: l'expulsió es perdonarà si l'alumne que és enxampat usant el mòbil, l'entrega voluntàriament i al moment. Si això passa, l'expulsió es canviarà per una setmana sense l'aparell. "Vam arribar al consens que havíem de prendre la mesura, bàsicament per espantar. Nosaltres no volem expulsar a ningú. La finalitat és que els alumnes agafin un cert respecte i aconseguim sis hores de desconnexió", diu Sempere.

Un dels altres instituts d'Olot, el Bosc de la Coma, ha seguit el camí del Montsacopa i també ha prohibit l'ús del telèfon a les instal·lacions, tot i que ho ha fet amb menys duresa. El Bosc de la Coma ha apostat per requisar el mòbil si s'enxampa un alumne; si hi ha reiteració es requisa durant tres dies; i si es torna a repetir, s'expulsa l'alumne i se l'obliga a fer servei a la comunitat fora les hores lectives. En canvi, a l'Institut Garrotxa han apostat per, de moment, no limitar l'ús del telèfon mòbil. El centre permet que els alumnes el portin i el facin servir dins les instal·lacions, tot i que també ha establert mecanismes per requisar-lo si és convenient. Al Garrotxa, han optat per crear la figura de dinamitzadors que durant l'hora del pati preparen activitats per als joves.

Mentrestant, la Generalitat de Catalunya ja ha explicat que està estudiant prohibir els telèfons mòbils a tots els centres del país. La mesura estaria inclosa dins una nova llei per combatre addiccions que s'impulsaria des del Departament de Salut i també inclouria no poder fumar dins el cotxe.

Arxivat a