El batlle d'Olot no descarta que l'exèrcit espanyol arribi a la ciutat per a tasques de desinfecció

La CUP recorda que la capital és "municipi desmilitaritzat" i que la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, els Bombers i els Agents Rurals ja s'han ofert a fer aquestes feines de desinfecció i de protecció civil

Un dels militarsde la UME que participa en tasques de desinfecció.
Un dels militarsde la UME que participa en tasques de desinfecció. | EP.
06 d'abril de 2020, 09:42
Actualitzat: 10:39h

Una trucada a un treballador de l'Ajuntament d'Olot, aquesta passada setmana, per part d'un comandament militar de la base de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà), va ser suficient perquè el batlle d'Olot, Pep Berga –després de connectar amb l'aquartarament Álvarez de Castro–, adrecés una carta a la Subdelegació del Govern a Girona (que dirigeix el també garrotxí Albert Bramon), en què acceptava l'oferiment, però sense concretar cap data.

Segons ha manifestat Berga en declaracions a Ràdio Olot, qualsevol ajuda és benvinguda, ni que sigui per a fer tasques de desinfecció en llocs molt concorreguts, encara que de moment no és necessari, ja que aquesta tasca a les residències d'avis i geriàtrics ja es fa amb empreses especialitzades. "Les zones exteriors o zones on hi ha molta afluència de ciutadans i que en un moment puntual té importància per a nosaltres fer-hi una neteja expressa que, a més, s'ha de fer sovint", ha dit el batlle.

Un cop acceptat l'oferiment de l'exèrcit espanyol, el batlle no descarta que l'actuació del cos militar es pugui produir aquest cap de setmana vinent, tot i que no gosa fer cap pronòstic en aquest sentit, ja que "tot canvia molt de pressa".

Cal recordar que, tot just fa una setmana, el batlle d'Olot va negar rotundament haver rebutjat la intervenció de la UME (unitat militar d'emergències) a la Residència Santa Maria del Tura, on es va produir un mort de Covid-19 i quinze morts més amb sospita d'haver sofert aquest coronavirus.

"No permetré que es falti a la veritat –va dir llavors– i que es posi en dubte l’actuació de l’Ajuntament d’Olot", davant la notícia publicada al Diari de Girona, signada pel periodista gironí Albert Soler Bufí, segons la qual "va rebutjar que l'UME anés a desinfectar la residència geriàtrica Santa Maria del Tura, on ja han mort diverses persones i on el coronavirus hi ha entrat de tal manera que s'han hagut de separar els residents segons siguin o no portadors del virus".

La CUP d'Olot rebutja frontalment la intervenció militar

La CUP d'Olot ha reaccionat immediatament a la possibilitat que l’exèrcit espanyol ocupi els carrers de la ciutat en el marc de l'Operació Balmis, sota la direcció del Ministerio del Interior i amb l'objectiu de vigilar el compliment de les normes establertes per l'estat d'alarma.

Segons els cupaires l’any 2014 ja es va aprovar una moció per a declarar Olot municipi desmilitaritzat, uns acords que van en la línia de prohibir la presència de l’exèrcit a la ciutat, en tots els àmbits i sentits. També, recorden que el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa fa  cursos habitualment sota el lema "Per una cultura de la pau" o que Olot és Ciutat Educadora.

Per a la CUP Olot la presència de l'exèrcit a la ciutat i el seu desplegament per altres poblacions –com ja ha ocorregut a Campdevànol (Ripollès)– "respon a mesures intimidatòries que vulneren drets, que persegueixen el control de la ciutadania i que pretenen encobrir la dotació d'atribucions extraordinàries a l'exèrcit".

En aquest sentit, argumenten que la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, el cos de Bombers i els Agents Rurals s'han ofert per a fer les tasques de desinfecció, de protecció civil, de muntatge d'equipaments, etc., que actualment desenvolupa l'exèrcit espanyol.

Els cupaires defensen que, a nivell municipal, es pot dedicar una partida extraordinària a contractar qualsevol empresa de neteja que realitzi aquesta funció i així donar suport a les residències que ja estan dedicant esforços en el mateix sentit, així com per a tasques de desinfecció d’espais públics.

La CUP d'Olot, doncs, rebutja frontalment que l’exèrcit espanyol faci qualsevol actuació a la  ciutat, i, per això, "per la salut de totes i tots i per lluitar juntes contra la Covid-19, posem la vida al centre i no les armes i la mort. Fora l’Exèrcit dels nostres carrers. No us volem ni a Olot ni enlloc!", conclouen.



Arxivat a