​El Consell Comarcal de la Garrotxa reclama més recursos per «garantir la sostenibilitat dels serveis»

Tots els grups polítics han votat a favor d'una moció que recrimina a l'Estat, la Generalitat i la Diputació la manca de finançament cap als ens locals

La seu del Consell Comarcal de la Garrotxa
La seu del Consell Comarcal de la Garrotxa | Pau Masó
Nació
25 de desembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 19:42h

El Consell Comarcal de la Garrotxa fa un crit d'ajuda. L'ens va aprovar en l'últim ple comarcal una moció presentada pel mateix equip de govern que reclamava més finançament cap als ens locals, és a dir ajuntaments i consells comarcals.

El text defineix la situació actual com a "precària" i critica que els estaments superiors facin una "atribució continuada d'obligacions" sense finançament. També s'assenyala que els governs europeus, estatals i catalans han incomplert la carta d'autonomia local, la constitució i l'Estatut de Catalunya, ja que els obligaven a aprovar una llei de finances locals que encara no ha vist la llum. Tots aquests ens, segons la moció, han adoptat "mesures estructurals i restrictives de deute" que no han ajudat a solucionar el "dèficit estructural" dels ens locals.

"És una moció que podríem portar a consideració cada mes i que la podríem haver portat durant molts i molts anys. El primer punt fa referència a l'últim decenni, però la manca de finançament dels ens locals no és dels deu darrers anys, sinó que és de fa molt de temps", va assegurar el conseller comarcal Jordi Güell. Ell mateix va assenyalar que hi ha "un cúmul de crisis" iniciat amb la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) del PP després del 2008 i culminat amb la covid i la guerra d'Ucraïna. "Estem envoltats d'una sèrie de crisis i no disposem de cap entorn de finançament per garantir la sostenibilitat dels serveis que des dels consells i ajuntaments hem de prestar a la població", va assegurar Güell.
 

Imatge de l'últim ple del Consell Comarcal de la Garrotxa el passat dijous. Foto: Martí Albesa


Per tot això, la moció reclama diferents mesures: una reforma estructural dels ens locals que asseguri el principi de "suficiència financera", una taula de negociació amb l'estat i la Generalitat sobre la qüestió, repartir més equitativament els tributs estatals, derogar LRSAL i una taula amb el govern català i les entitats locals per encarar una futura llei de finançament local.

L'oposició es va mostrar a favor de la moció presentada per l'equip de govern. El PSC, tot i mostrar-se distant d'algunes consideracions del text, va votar-hi a favor per ser "una vella reivindicació" segons el seu portaveu Josep Guix. La CUP va fer-hi costat perquè per "oferir uns serveis públics de qualitat cal disposar de pressupost i estabilitat financera", segons la portaveu Bruna Cañada. I ERC, soci de govern de Junts, va assenyalar que part de l'infrafinançament dels ens locals també ve marcat per l'assumpció de competències que no pertoquen per part dels Ajuntaments, segons el portaveu Josep Quintana.

La moció es va aprovar per unanimitat també amb el suport d'Estimem les Planes justament el mateix dia que el Consell Comarcal també aprovava el pressupost per al 2024 que puja a 25 milions d'euros.

Arxivat a