​El Consell Comarcal de la Garrotxa aprova un pressupost continuista de 25 milions per al 2024

L'ens ha inclòs partides per a les millores salarials dels treballadors i no n'apareix cap per al nou Centre de Residus de Beuda

El pressupost s'ha aprovat al ple comarcal d'aquest dijous
El pressupost s'ha aprovat al ple comarcal d'aquest dijous | Martí Albesa
13 de desembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 19:43h

El Consell Comarcal de la Garrotxa ha aprovat aquest dijous el pressupost per a l'any 2024. Ho ha fet amb gairebé unanimitat, ja que l'equip de govern de Junts, ERC i Estimem les Planes ha votat a favor igual que el PSC i l'únic vot contrari ha estat el de la CUP.

En total el pressupost puja a 25,1 milions d'euros, una xifra, pràcticament, idèntica que la de l'any passat. L'ens aposta per un nou pressupost continuista que, tal com va passar l'any passat, no contempla la inversió per al nou Centre Integral de Residus de Beuda que, de moment, es manté només en el paper sense previsió d'iniciar la construcció.

"El funcionament del Consell Comarcal és molt similar sempre i és bastant lògic que el pressupost tingui una línia bastant igual any rere any", ha dit el conseller d'Hisenda, Tavi Casadevall. "Tot i això, hem de dir que hi ha hagut un creixement sostingut en els últims anys. Hem pujat uns deu milions d'euros. Això és degut a l'ampliació de serveis que presta el Consell. Actua en importants àmbits de medi ambient, educació, joventut o consum i és una administració de referència en prestar assistència als ajuntaments en tots aquests serveis", ha afegit.
 

Tavi Casadavall, conseller d'Hisenda i alcalde de Maià. Foto: Martí Albesa


El pressupost 2024 preveu inversions per valor de 3,6 milions d'euros entre les quals hi haurà l'estació de bombament de Castellfollit de la Roca. També es contemplen les depuradores d'Oix i Riudaura (ja en fase de construcció) i millores a la gossera comarcal de Can Mali. Aquestes dues qüestions, però, es finançaran amb el romanent del 2023, ja que ja apareixien al pressupost d'aquest any.
 

Partides per a millores salarials que inclouen el Consorci

Pel que fa a les despeses, el Consell destinarà un 2% més de pressupost (47.500) a augmentar per llei els sous de la plantilla. A més, també s'han reservat diverses partides per a les millores laborals dels treballadors del Consell, entre ells les treballadores del Consorci d'Acció Social.

L'any que ve, el Consell també destinarà més diners a Dinàmig i s'han suprimit les aportacions a casals de la gent gran municipals i a les emissores de ràdio. Amb això, s'ha creat una partida (5.000) per donar suport a projectes socials. També s'ha tancat el pressupost dels organismes autònoms del Consell que són el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (2,3 milions d'euros) i el del Consorci d'Acció Social (11,8 milions).

El portaveu d'ERC i soci de govern, Josep Quintana, ha volgut posar en valor la partida destinada a la millora dels treballadors de l'ens que hauria de fer-se realitat l'any que ve: "Hi ha una partida de previsió perquè la relació de llocs de treball es pugui tancar el pròxim any i això ens alegra i en volem fer esment".
 

Josep Guix, portaveu del PSC. Foto: Martí Albesa

 

Cara i creu a l'oposició

Per part de l'oposició, blancs i negres. El PSC hi ha votat a favor i ha criticat la falta de recursos per part de la Diputació i la Generalitat. També ha demanat augmentar més la taxa turística que recapta el Consell Comarcal i diverses partides per al territori: "Trobem a faltar un pla de camins més agosarat. Pràcticament, tampoc hi ha despesa per a la neteja de lleres. També hi ha poca dotació pel tema de franges de focs", ha dit el portaveu socialista, Josep Guix, qui ha celebrat, però que s'hagi retallat les subvencions nominals que entregava l'ens garrotxí.

La CUP és l'únic grup polític que ha votat en contra del pressupost comarcal. Ho ha fet reclamant que els números tinguin més en compte el context social i climàtic actual i estiguin redactats en clau de "regeneració i transformació". La portaveu del partit, Violeta Albero, també ha fet referència a algunes partides per votar en contra: "aquests mesos hem desaprovat alguns punts que ara s'han vist convertits en partides al pressupost: la creació de vicepresidències, les comissions informatives, falta de cura i atenció dels espais educatius, la insistència en accions de promoció turística, les partides en assegurances. Per tant, per coherència interna hi votarem en contra".

Violeta Albera, portaveu de la CUP. Foto: Martí Albesa


El pressupost del Consell Comarcal de la Garrotxa ha estat aprovat, doncs, amb 23 vots a favor (12 Junts, 8 ERC, 1 Estimem les Planes i 2 del PSC) i 2 en contra de la CUP. Els números es posen ara a exposició pública i s'aprovaran definitivament un cop passat el període de consulta.

Arxivat a