Convertir les deixalles en un recurs: Què és el nou Centre Integral de Residus de la Garrotxa?

Responem els principals dubtes d'una infraestructura que podria ser realitat el 2025

Imatge virtual del nou Centre Integral de Residus de Beuda
Imatge virtual del nou Centre Integral de Residus de Beuda | Consell Comarcal de la Garrotxa
22 de juliol de 2022, 12:38
Actualitzat: 13:11h
Aquest dijous el Consell Comarcal de la Garrotxaha fet el primer pas per la construcció d'un Centre Integral de Residus. S'ha establert un acord marc que és el punt d'inici d'una infraestructura innovadora i que ha de permetre gestionar de manera eficient els residus que es generen a la comarca. Què és el Centre Integral de Residus?
Un equipament que servirà per gestionar els residus. Serà una instal·lació comarcal per separar, tractar i revalortizar les deixalles que genera la Garrotxa.

On es farà?
Al municipi de Beuda, al Clot de les Mules, dins l'actual abocador comarcal. Les instal·lacions són propietat del Consell Comarcal i tenen suficient espai per encabir el nou Centre Integral de Residus.

Com funcionarà?
El nou centre tindrà la capacitat de triar i revalorar 35.000 tones de residus a l'any. Els materials entraran com a residus a la planta i, després de diferents processos, sortiran transformats en altres matèries com el metanol o formigó no estructural. La idea és donar una nova vida a les deixalles i convertir-les en un recurs sota la filosofia de l'economia circular.

El Centre Integral estarà format per una planta de triatge que separarà els residus que arribin i una planta de valorització que donarà una nova vida a les deixalles. Aquesta planta de valorització tindrà un procés termodinàmic format per dos grans forns que cremaran els residus a 1.000 graus de temperatura. Els forns tindran un sistema d'aprofitament de gasos que servirà per guardar CO₂.
 

Imatge d'un forn termodinàmic com el que hi haurà al Centre Integral de Residus Foto: Consell Comarcal de la Garrotxa


A més, també hi haurà un procés de tractament dels lixiviats (líquids restants dels residus) que tindrà com a resultats aigua pura. Amb aquesta aigua i el CO₂ depurat s'aconseguirà, a través d'un procés de sintetització, el metanol, un producte que s'utilitza per a la producció de plàstics. A més, de les cendres de la combustió dels residus també se n'obtindran materials per a la construcció.

A més, s'aprofitarà aquest procés per buidar l'abocador de Beuda. A part dels residus anuals que generin les comarques de la Garrotxa i el Pla de l'Estany, també s'aniran introduint residus que hi ha a l'abocador per eliminar-los. Es calcula que en un termini de 30 o 40 anys es podria fer desaparèixer l'abocador del Clot de les Mules.

Per què es fa?
Per complir les directrius europees en la gestió de residus. Europa marca que en els pròxims anys l'entrada de deixalles als abocadors s'haurà de reduir dràsticament. Des de fa anys, la Garrotxa busca una instal·lació que ajudi a complir aquest requisit. Fins ara s'apostava per una planta de triatge a Sant Jaume de Llierca, però el nou Centre Integral de Residus ha estat l'escapatòria: la planta de Sant Jaume estava enquistada en processos judicials i tenia l'oposició del municipi garrotxí, fet que va portar a buscar una alternativa.
 

Imatge virtual del nou Centre Integral de Residus de Beuda Foto: Consell Comarcal de la Garrotxa


El Centre és pioner?
En part sí. Totes les tecnologies que usarà estan funcionant i s'han provat. Hi ha empreses de Noruega o Portugal que les fan servir. Però el que és nou és que el nou Centre Integral de Beuda agruparà aquestes tecnologies en una mateixa cadena. Serà la primera vegada que els processos de transformació que inclourà l'equipament s'utilitzin junts.

Quan serà realitat i què costarà?
Es calcula que, en els millors pronòstics, l'equipament pugui estar en actiu el 2025. Tot just s'ha establert un acord marc per tirar-lo endavant, però encara farà falta tramitar la llicència urbanística, fer el projecte executiu i les obres.

Està previst que la instal·lació costi al voltant dels 40 milions d'euros, 26 dels quals podrien arribar per part de l'Agència de Residus de Catalunya.

Qui hi ha al darrere?
El Centre Integral de Residus és un projecte liderat pel Consell Comarcal i el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa. Ha comptat amb l'assessorament tècnic del garrotxí Jordi Sala, director de l'empresa Bianna Recycling, una multinacional dedicada al disseny i fabricació d'equips i solucions per a la gestió de residus. A part de Sala, el disseny del projecte també ha comptat amb Oriol Vilaseca, Doctor en Ciències de Materials i Termodinàmica, i director general de Vilaseca Consultors, una consultoria que ha liderat diferents projectes relacionats amb el medi ambient.