​El Consell Comarcal de la Garrotxa dona llum verda al nou Centre Integral de Residus de Beuda

Després de 16 anys de polèmica, l'òrgan descarta oficialment l'opció de la planta de tiratge de Sant Jaume i aposta per construir una planta innovadora a l'actual abocador comarcal

Camions descarregant a l'abocador de Beuda
Camions descarregant a l'abocador de Beuda | Pau Masó
21 de juliol de 2022, 20:28
Actualitzat: 22 de juliol, 12:58h
El cop de timó ja és oficial. El Consell Comarcal de la Garrotxa ha escenificat aquest dijous durant el ple el canvi d'estratègia per a la construcció d'una infraestructura que gestioni els residus de la comarca. De la construcció d'una planta de triatge a Sant Jaume de Llierca a la creació d'un Centre Integral de Residus a Beuda.

L'opció ja feia mesos que estava sobre la taula, però aquest dijous s'ha aprovat l'acord marc amb l'Ajuntament de Beuda que simbolitza el primer pas per aconseguir un equipament que ha de permetre resoldre la gestió final dels residus que generem els garrotxins. L'equipament que es projecta és un centre de tractament innovador a Catalunya que serà capaç de transformar el residu en metanol o hidrogen a través d'un procés semblant a la incineració. La instal·lació es preveu que costi uns 40 milions d'euros.

Estarà situat al mateix abocador que hi ha a Beuda i, de fet, la instal·lació cada any anirà buidant l'abocador per acabar-lo desmantellant. Actualment, es calcula que hi ha unes 800.000 tones de residus al Clot de les Mules. El nou equipament tindrà capacitat per eliminar 16.000 tones l'any, a més de les 20.000 anuals que es calcula que generen la Garrotxa i el Pla de l'Estany.
 

Imatge del ple del Consell Comarcal aquest dijous Foto: Consell Comarcal de la Garrotxa


L'acord marc que s'ha aprovat al ple del Consell Comarcal d'aquest dijous arriba després d'un any i mig de trobades i reunions des que va aparèixer la proposta fins que es va consensuar amb els veïns. Aquest document marc és el tret de sortida de la nova instal·lació, però ara caldrà fer diversos documents administratius com una memòria o el projecte constructiu, cosa que suposarà uns quants anys més abans de la construcció de les noves instal·lacions.

El document marc entre el Consell i Beuda estableixen diferents condicions que han acordat els dos agents. Per part del Consell, hi ha el compromís de recuperar l'entorn natural de l'abocador de Beuda i deixar els terrenys lliures d'instal·lacions després del futur desmantellament del Clot de les Mules i la construcció d'un centre de divulgació finançat pel mateix Consell dins el nou equipament i que ha de servir per mostrar el procés innovador de tractament de residus. Econòmicament, el Consell també es compromet a transferir a 150.000 euros anuals a l'Ajuntament de Beuda i a prestar gratuïtament servei de gestió de residus al municipi mentre sigui vigent l'acord marc.

Per part de Beuda, els compromisos passen per promoure i tramitar el planejament urbanístic i la llicència del nou equipament, autoritzar els treballs previs i de seguiment del projecte constructiu i ser l'interlocutor entre el Consell i els veïns del poble.
 

Imatge aèria del dipòsit de residus controlats al Clot de les Mules, a Beuda. Foto: GoogleMaps.


Els partits polítics es feliciten
Tots els partits polítics han votat a favor de l'acord marc presentat al ple d'aquest dijous. El president del Consell Comarcal i membre de Junts per Catalunya, Santi Reixach, ha explicat que des del primer dia "es va quedar que faríem les coses conjuntament" i ha donat les gràcies a tots els partits per "haver sumat".

Des de l'oposició, el portaveu d'ERC, Miquel Reverter, ha assegurat que després de molts anys avui "s'obre una porta i comença un procés que no serà curt, però que ens pot portar a una solució". Josep Guix del PSC ha votat amb un "sí crític" lamentant que s'havien perdut setze anys discutint la planta de Sant Jaume de Llierca i la representant de la CUP, Adriana Roca, ha afirmat que l'acord aprovat "és el resultat de com les coses es poden fer diferent". Roca també ha fet aquesta reflexió: "Ens hauríem de plantejar perquè dediquem tants diners a la part final de la gestió dels residus i ni un euro al seu origen".

Per últim, l'alcalde de Beuda i conseller del Consell, Bernat Sanz, també ha pres la paraula per dir-hi la seva. Ha agraït el suport dels veïns al projecte i ha encoratjat el Consell a "treballar junts, sense cap protagonista, amb un sol principi: la comarca".