ERC vol que Olot canviï el nom de l'avinguda Reis Catòlics per la de l'1 d'Octubre

Tot i que hi ha un procediment per als canvis en el nomenclàtor dels carrers de la ciutat, pensen portar la moció al ple del mes de febrer perquè "en moments excepcionals com els que vivim calen accions excepcionals" | Felip VI, que ostenta el títol de rei catòlic, ja va ser declarat persona non grata pel ple municipal

Els regidors d'ERC a Olot, Anna Barnadas i Josep Quintana, han presentat aquest matí la iniciativa.
Els regidors d'ERC a Olot, Anna Barnadas i Josep Quintana, han presentat aquest matí la iniciativa. | Martí Albesa.
29 de gener de 2018, 12:53
Actualitzat: 13:28h
En una roda premsa celebrada aquest matí a la seva seu olotina, els regidors del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya, Anna Barnadas i Josep Quintana, han anunciat que al pròxim ple de l'Ajuntament d'Olot hi presentaran una moció perquè es canviï el nom de l'avinguda Reis Catòlics per la de l'1 d'Octubre, en homenatge i reconeixement a tots els ciutadans que "van veure aquell dia trepitjats els seus drets i llibertats i a tots aquells que pacíficament van resistir i es van enfrontar a l’agressió i la violència del Estat Espanyol".

De fet, el ple de l'Ajuntament d'Olot del 26 d'octubre passat ja va aprovar per unanimitat una moció presentada pels grups municipals d'ERC, CUP, PDeCAT-DC i OEC per denunciar la brutalitat policial de l'1 d'octubre i va declarar persones non grates el delegat del Govern d'Espanya a Catalunya i el rei espanyol, Felip VI. La moció també va rebre el suport dels tres regidors del PSC.

Per als republicans, el dia 1 d’octubre de 2017 "el nostre país va viure una jornada on vam canviar la nostra història i vam aconseguir fer entre el Govern i els ciutadans allò que ningú ens volia deixar fer: votar per decidir el nostre futur". El fet que en els últims dies s'hagi sentit com el delegat del Govern espanyol a Catalunya, convidava a oblidar i passar pàgina, "no volem oblidar, i no ho volem fer perquè preservar la memòria, tant la històrica com la recent, és el que ha preservat la nostra consciència de país al llarg dels últims 300 anys".
 

ERC d'Olot vol que el ple municipal de febrer canviï el nom de l'avinguda Reis Catòlics per la de l'1 d'Octubre. Foto: Nació Garrotxa.


Per això, el grup municipal d’ERC Olot proposarà en el pròxim ple del Ajuntament, el mes de Febrer, el canvi de nom de l’avinguda Reis Catòlics pel d'avinguda de l'1 d’Octubre. "Sabem –ha dit Barnadas– que hi ha un procediment per el nomenclàtor dels carrers de la ciutat, però pensem que en moments excepcionals com els que vivim calen accions excepcionals."

Aquesta proposta pretén ser "un reconeixement a tots els ciutadans de Catalunya que van veure aquell dia trepitjats els seus drets i llibertats i a tots aquells que pacíficament van resistir i es van enfrontar a l’agressió i la violència del Estat Espanyol".
 
Per a ERC, justament l’avinguda Reis Catòlics comporta el fonament històric que representa i és una de les entrades principals a la ciutat d'Olot. Aquest títol –reis catòlics– en l'actualitat encara el pot utilitzar Felip de Borbó i, per tant, "és un carrer dedicat a qui va estar darrere del cop d'estat del 155".

"No oblidem–ha afegit Quintana–, fem un homenatge a la dignitat i continuem perseverant en el nostre objectiu de llibertat real del poble de Catalunya".