​Olot apujarà un 15% la taxa d’escombraries el 2024

​Suposarà 33 euros més a l'any i la resta d'impostos, pràcticament, es congelen

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | Adrià Costa
Nació
24 d'octubre del 2023
Actualitzat el 25 d'octubre a les 21:22h
La taxa d'escombraries d'Olot viurà l'any que ve un canvi pronunciat. El consistori ha decidit augmentar-la un 15% i sumat a l'IPC (3,5%) farà que el 2024 el rebut sigui un 18,5% més car que aquest any. Es tracta d'un dels augments més importants dels últims anys i així ho preveuen les noves ordenances fiscals que ha presentat aquest dimarts l'equip de govern i que es portaran a aprovació el pròxim dijous al ple municipal.

L'equip de govern format per ERC i Junts ha explicat que l'increment es deu a la necessitat legal de cobrir el cost del servei. A partir del 2025 serà obligatori que la taxa cobreixi el 100% del cost de la recollida i gestió dels residus de la ciutat. Fins ara, els Ajuntaments podien fer que la taxa fos deficitària i acabar de cobrir el cost del servei amb altres partides. Això no serà possible a partir del 2025 i Olot necessita posar-se al dia per aconseguir cobrir un dels serveis més costosos que hi ha al pressupost de la ciutat i que val més de quatre milions d'euros l'any. 

"Fins ara el cost del servei de residus es podia cobrir amb la taxa, però també aportant altres recursos i ingressos de l'Ajuntament. Això ara ha canviat i ens obliga a fer com altres ajuntaments, on hem vist increments alts. Ens obliga a posar-nos al dia i això és un element que ens ha dificultat l'elaboració dels pressupostos", explica el primer tinent d'alcalde d'Olot, Estanis Vayreda.

El rebut mitjà de les escombraries s'encarirà uns 33 euros a l'any, equivalent a 2,77 euros al mes. A Olot, el rebut de les escombraries es paga segons el valor cadastral de l'habitatge i d'aquesta manera, el rebut més alt d'escombraries euros (finques amb el valor cadastral més alt) s'enfilarà fins als 281 euros i el rebut més baix (finques amb valor cadastral més baix) serà de 171.

"És un esforç que demanem als ciutadans, però hi ha molts altres ajuntaments que estan en la mateixa situació que nosaltres i que augmenten les xifres molt més. Vull reiterar l'esforç que hem fet tots els regidors i les àrees per reduir despesa i prioritzar projectes. Gràcies a això, podem mantenir la resta d'impostos només al nivell de l'IPC", ha explicat Vayreda.

L'augment inicial de l'equip de govern de cara al 2024 pel que fa a la taxa de residus era d'un 8% (IPC + 4,5% d'increment municipal), però la posició de l'interventor municipal la setmana passada ha fet canviar de parer el govern local. Segons ha pogut saber NacióGarrotxa, el tècnic municipal va advertir l'equip de govern que calia augmentar la taxa per la normativa que entrarà en vigor el 2025 i que si no es feia una pujada considerable, faria un informe negatiu de les ordenances fiscals. Finalment, Junts i ERC han seguit les indicacions de l'interventor i han multiplicat l'increment que tenien pensat fa menys d'una setmana. 
 

Part de l'equip de govern d'Olot aquest dimarts a la tarda en la presentació de les noves ordenances fiscals per al 2024. Foto: Pau Masó

 

La majoria dels impostos, pràcticament, congelats

Pel que fa a la resta d'impostos, l'Ajuntament no té previst aplicar un recàrrec més enllà de l'augment estàndard de l'IPC (3,5%). Per tant, el 2024 l'Ajuntament no aplicarà un augment a l'Impost per a Béns Immobles que augmentarà en la línia de l'IPC, igual que també ho farà la taxa del clavegueram, la d'entrada de vehicles, la de les llicències urbanístiques o l'Impost sobre Activitats Econòmiques, entre altres.

Sí que està previst que augmenti la taxa d'ocupació de via pública de les terrasses del Firal, dels caixers automàtics i un 50% el recàrrec de l'IBI per aquells propietaris de pisos buits. Aquests dos últims augments han estat fruit de l'acord en què han arribat l'equip de govern i la CUP, i que farà que els cupaires s'abstinguin en la votació per a les ordenances fiscals el pròxim dijous.

En total, l'equip de govern espera recaptar el 2024 més de 25 milions d'euros a través dels impostos, taxes i preus públics per fer front a un pressupost per al 2024 que, a través d'altres ingressos, superarà els 40 milions d'euros
Arxivat a