​Picabaralla entre Junts i la CUP sobre les millores salarials dels treballadors de l'Ajuntament d'Olot

En l'últim ple municipal, els dos partits s'han creuat acusacions, acusat de dir mentides i tergiversar la realitat amb, fins i tot, crides a la calma

Pep Berga de Junts i Sílvia Pagès de la CUP
Pep Berga de Junts i Sílvia Pagès de la CUP | Martí Albesa
Nació
27 de novembre del 2023
Actualitzat a les 11:06h
L'últim ple municipal d'Olot del passat dijous es va viure amb una certa tensió per l'enganxada dialèctica que va tenir Junts i la CUP. L'origen de la discussió va ser una modificació de crèdit en què l'equip de govern va traspassar els 266.000 euros que hi havia reservats aquest any per a la millora de les condicions laborals dels treballadors municipals a través de la nova Relació de Llocs de Treball (RLT) encara no aprovada. La falta d'un acord amb els treballadors ha fet que l'equip de govern hagi acabat transferint els diners reservats per aquesta qüestió a altres partides, preveient que al pressupost del 2024 ja hi ha una partida de 466.000 euros per aquest concepte.

La modificació aprovada durant el ple va ser criticada per la CUP i aquí va començar una discussió que es va allargar gairebé mitja hora i que va tenir retrets, acusacions i, fins i tot, crides a la calma i al respecte.
 

Critiques per incomplir "el compromís"

La regidora cupaire, Sílvia Pagès, va criticar la decisió de l'equip de govern acusant-lo d'incomplir acords: "No ens sembla bé que, una vegada més, incompleixin el compromís de retribuir com toca el personal de l'Ajuntament i decideixin destinar aquests diners a altres partides". Pagès també va retreure al govern municipal de deixar buits dos dels tres llocs de representació que l'Ajuntament té a la comissió de treball amb el comitè de treball i de no millorar les condicions de la plantilla podent-ho fer amb "complements de productivitat" de manera retroactiva.

 


"Vostè fa demagògia"

El regidor d'Hisenda, Agustí Arbós, va respondre la CUP afirmant que el partit parlava "a la babalà" i acusant-lo de dir coses errònies: "És il·legal aplicar qualsevol resultat d'una relació de llocs de treball de manera retrospectiva. Encara que aprovéssim qualsevol tema sobre la RLT al desembre, no podríem aplicar-hi amb retrospectiva a tot el 2023. Per tant, aquests 266.000 euros, on els aplicaríem? Vostè fa demagògia agafant aquesta idea per voler donar un missatge fals dient que no complim els acords i ho fa en un pretext erroni. No és un tema de voluntat política, sinó legal".

Seguidament, l'alcalde Pep Berga va afegir-se al foc creuat firmant que Pagès "manipulava paraules" i li va llençar un dard personal: "Ja li vaig coneixent l'estil i li he de dir que quan es passa de frenada i fa afirmacions que no són certes, li he de dir en veu alta". Berga va refermar la idea d'Arbós de no poder utilitzar complements de productivitat per tapar la falta d'acord amb la Relació de Llocs de Treball: "Els diners són per aquest tema, no per complements de productivitat".



 

Crida a la calma i al respecte

Enmig de tot plegat, el portaveu de la CUP, Jordi Gasulla, va voler intervenir per demanar calma, però Berga li va respondre el següent: "No és una qüestió de calma. Quan es fan afirmacions que no són certes, tinc el deure d'aclarir-les. Em sap greu que es manipuli d'aquesta manera perquè això és anar a fer mal d'una manera grollera. Ara ja m'he calmat, ja pot dir el que vulgui". I Gasulla va replicar: "Els treballadors fa bastant temps que estan descontents i no pas per les intervencions de la CUP, sinó pels incompliments reiterats de l'equip de govern. Li demano un respecte perquè aquest grup municipal sempre que fa intervencions s'intenta documentar i reunir-se amb les parts afectades". El portaveu cupaire va acabar la seva intervenció demanant poder entrar a la comissió que negocia amb els treballadors la nova RLT.
 

Jordi Gasulla, portaveu de la CUP, en una imatge d'arxiu. Foto: Martí Albesa


La discussió es va acabar amb l'alcalde tancant la porta a la possible entrada de la CUP a la comissió. "Ja li avanço que això d'entrar a la comissió no passarà. No vull que quedi cap ombra de dubte. Qui està a govern som nosaltres i a qui li correspon arribar a acords amb els representants dels treballadors és a nosaltres amb totes les conseqüències que això pugui tenir. No hi ha incompliments reiterats, hi ha unes partides que es van posant a l'espera que s'aprovi la RLT, cosa que encara no ha passat, i no per culpa de l'equip de govern", va assegurar Berga.

Actualment, l'equip de govern està estudiant l'última proposta dels treballadors que va arribar a alcaldia fa només una setmana. Quan l'equip de govern i els treballadors arribin a un consens, la Relació de Llocs de Treball anirà al ple perquè sigui aprovada. Fins que no hi hagi consens, no s'aprovarà una millora salarial i de condicions laborals que fa mesos que els treballadors demanen i que, fins i tot, van reclamar públicament el passat mes de maig al ple municipal.
Arxivat a