Les Beques Ciutat d'Olot 2024 ja tenen guanyadors. Durant el pròxim any, els guardonats investigaran sobre dos temes relacionats amb les ciències socials i humanes en el cas de la Beca Ernest Lluch i les ciències naturals en el cas de la Beca Oriol de Bolòs.
Carlota Rodríguez i Sala i Daniel Vidal Carretero són els guanyadors de la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes pel projecte “Qui escoltava a Teresa Claramunt? Un apropament al llegat de les dones treballadores del tèxtil garrotxí”. La investigació té com a objectiu apropar-se i analitzar el testimoni i el llegat de les dones treballadores de la indústria tèxtil de la Garrotxa, no només per evitar la seva pèrdua i oblit, sinó també per fer valdre i donar-li el reconeixement que li pertoca. Aquest projecte pretén revelar de nou alguns dels episodis de la història recent del desenvolupament industrial tèxtil de la Garrotxa. La intenció de la recerca és posar en relació aquest testimoni i llegat de les treballadores del tèxtil amb allò que la història de la industrialització a la Garrotxa ja explica, així com en diàleg amb totes aquelles persones que en són hereves i, potser, encara no ho saben.
Carlota Rodríguez i Sala és confeccionista i realitzà el Cicle Formatiu de Patronatge i Moda a l’IES La Garrotxa. Col·labora amb NacióGarrotxa i forma part de l’associació sense ànim de lucre La Iera. Daniel Vidal Carretero és llicenciat en Ciències Polítiques i màster en Acció Comunitària per la Universitat Autònoma de Barcelona, treballa a Resilience Earth, cooperativa sense ànim de lucre, acompanyant projectes de transformació econòmica i participació ciutadana.
La Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals 2024 ha recaigut en Jordi Revelles López per un estudi que porta per títol "Història de la vegetació en la transició del plistocè final a l’holocè a la Garrotxa: estudi palinològic de la seqüència Codella22”. L’objectiu d’aquest projecte és estudiar la història de la vegetació i les interaccions amb els canvis climàtics i les erupcions volcàniques a la Garrotxa. L’estudi de la vegetació en la transició entre el plistocè final i l’holocè a la Garrotxa es centra en l’anàlisi palinològica dels sediments lacustres del paleollac de la Vall d’en Bas, a la Zona Volcànica de la Garrotxa. Aquesta zona ha estat marcada per diversos episodis eruptius durant el quaternari recent, que van modificar significativament el paisatge, com ara la formació de llacs de barratge.
Format en arqueobotànica i paleoecologia, Jordi Revelles López actualment és un investigador postdoctoral a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social i la seva àrea de recerca se centra en les interaccions entre humans i medi, la història de la vegetació i el canvi climàtic durant l’holocè inicial i mitjà al Mediterrani. Ha dut a terme projectes de recerca a llocs com l’estany de Banyoles, la Garrotxa, Formentera, Còrsega (França) i Creta (Grècia).
Els guanyadors de les Beques rebran 4.500 euros per elaborar els seus estudis. Les Beques Ciutat d’Olot es convoquen des del 1988 per donar suport a la investigació en l’àmbit local. La Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes és convocada per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot, per mitjà de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. La Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals és convocada per l’Ajuntament d’Olot, per mitjà de l’Espai Cràter i del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.