El col·lectiu de joves de la Garrotxa GreenLights engega la campanya Desplastifica't

Sorgit de la Cimera Jove pel Mediambient, No Time To Waste!, vol animar tothom a fer servir alternatives a les bosses de plàstic amb una acció aquesta tarda a la plaça Mercat d'Olot

Les joves garrotxines de GreenLights participen d'un projecte internacional relacionat amb el medi ambient.
Les joves garrotxines de GreenLights participen d'un projecte internacional relacionat amb el medi ambient. | GreenLights.
Redacció
27 de desembre del 2018
Actualitzat a les 10:07h
GreenLights, el nou col·lectiu de joves de la Garrotxa sorgit del projecte Cimera Jove pel Mediambient, No Time To Waste! –una iniciativa europea d'EcoUnesco Irlanda, amb el suport d’Erasmus+ i localment organitzat i promogut per la Cooperativa Resilience Earth– va presentar aquest passat dissabte, 22 de desembre, al Núria Social d'Olot, la campanya "Desplastifica't" amb l'objectiu de reduir al màxim l'ús de bosses de plàstic, especialment en aquestes dates nadalenques, en què se'n fa un consum excessiu, amb totes les conseqüències que comporta per al nostre entorn.

Aquest dijous, 27 de desembre, engeguen la campanya a les 17:00 h a la plaça Mercat d'Olot, en què demanen a tothom que hi vagi a ajudar-los per tirar endavant la desplatificació a la comarca.
 

Els joves garrotxins de GreenLights faranun acció aquest dijous a la plaça Mercat d'Olot. Foto: GreenLights.


La Cimera Jove pel Medi Ambient –d'on sorgeix GreenLights–, és un projecte de consciència i incidència ambiental adreçat a joves ambientalistes de Grècia, Noruega, Irlanda i l'Estat espanyol que té l’objectiu de cultivar consciència, valors i principis relacionats amb el medi ambient a través d’accions concretes locals i internacionals col·laboratives entre els joves participants, passant de forma conjunta, un procés d’empoderament individual i col·lectiu generador de canvis positius a les nostres localitats.

La campanya Desplastifica't, sota el lema "Les paraules estan bé, però les accions són millor", parteix del fet que avui en dia els plàstics formen part de la nostra vida, els podem emprar en la majoria de les nostres accions quotidianes, als supermercats, per exemple, on podem trobar una gran concentració d'envasos i embolcall fets amb un material tant poc sostenible com és el plàstic.

Per bé que hi ha mesures que regulen aquest excés –com, per exemple, el fet de fer pagar les bosses en comptes de regalar-les–, els joves de Greenlights consideren que no són mesures suficients. Per això es pregunten "què podem fer nosaltres per reduir l'ús dels plàstics?" Des del col·lectiu GreenLights volen animar tothom a fer compres que no continguin grans quantitats d'envasos i utilitzar, per exemple, bosses de roba o biodegradables, recipients de vidre o acer...

Un projecte internacional

Els joves garrotxins de Greenlights tindran l'oportunitat de participar en diversos esdeveniments i activitats (regionals i internacionals, a Dublín) on exploraran temàtiques vinculades amb el malbaratament dels recursos i les conseqüències que d’aquestes accions se’n deriven. La peça clau del projecte serà participar de la Cimera de Joves a Dublín que tindrà una durada de 3 dies, on podran reunir-se i dialogar amb els responsables polítics locals, així com amb diputats, experts i eurodiputats.
 
Per viure aquesta gran experiència reben acompanyament al llarg de tot el projecte, amb l'objectiu d'aprendre  a dissenyar  i implementar aquelles accions  i/o mesures que creguin pertinents i que generin consciència a les nostres comunitats. A més a més, durant la cimera presentaran els seus projectes i accions dutes a terme a la comarca davant dels polítics i dels assistents.

Al llarg del projecte, s’espera que cada grup de joves dugui a terme accions concretes liderades per ells mateixos. Aquests projectes i accions els presentaran a la cerimònia de Premis per a Joves Ambientalistes que organitza anualment l’EcoUnesco, en la categoria Internacional, el mes de maig de 2019.